piotr4363 13.11.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Cześć, mam tak przykręcony zawór od kaloryfera, że już się nie da wytrzymać w tych temperaturach, a kompletnie się nie znam na zaworach. Nie wiem którą część mam przekręcać i w ogóle jakiego klucza użyć. Zawór ma na zewnątrz sześcioramienną "jakby nakrętkę" oraz wewnątrz pokrętło z dwoma wgłębieniami po przeciwnych stronach (jedno mniejsze, a drugie większe). A jeszcze bardziej wewnątrz jest najmniejsze sześcioboczne pokrętło. Zawór na pewno można odkręcić, bo niedawno był zakręcany. Załączam zdjęcia. Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 13.11.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Cześć, jak nie masz głowicy termostatycznej to powinieneś dokupić takie "kapturki" - pokrętła nakręcane na zewnętrzny drobnozwojny gwint. Jak będziesz toto przykręcał to środek kapturka będzie wciskał ten trzpień i go domykał. Jak całkiem dokręcisz to kaloryfer będzie zimny, jak odkręcisz -gorący. Nic tam z żadnymi kluczami nie kombinuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr4363 13.11.2013 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Dzięki za odpowiedź. Tak, ja mam to pokrętło i wiem, że ono "wciska" ten bolec na środku. Problem w tym, że przecież ten bolec jest teraz niewciśnięty, a kaloryfer prawie nie grzeje. Po prostu chodzili specjalni "fachowcy" po budynku i czymś przykręcali te zawory, ale nie przyjrzałem się czym. Celem było ograniczenie wydatków na ogrzewanie, ale "trochę" przegięli i chce to we własnym zakresie poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 13.11.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Ok, myślałem że masz za gorąco. Prawdopodobnie ustawili Ci nastawę wstępną za niską. Prawdopodobnie w tym typie regulowali tym pierścieniem z 2 nacięciami naprzeciw siebie.Ale pewności nie mam - trzeba by sprawdzić jak jest w tym typie. Danfossy mają taką koronkę wokół tego trzpienia i można to palcami przekręcić. W lewo się odkręca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr4363 13.11.2013 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 (edytowane) Ok,to już coś A jak się nazywa to narzędzie, żeby przekręcić to coś z dwoma nacięciami? I mam nadzieję, że nie da się nic zepsuć? EDIT: zawór i to pokrętło mają napis "TA" (chyba) Edytowane 13 Listopada 2013 przez piotr4363 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 13.11.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Są jakieś kluczyki do tego. Miałem kiedyś te danfossy i regulowałem to ręcznie. Musisz w necie poszukać albo jakiegoś hydraulika popytać. Znalazłem coś na elektrodzie :http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1482603.htmlAle trzeba by się upewnić jak jest w Twoim typie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr4363 13.11.2013 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Ok, wielkie dzięki. W razie czego zapytam też na Elektrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_ 14.11.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Możliwe jest też, że masz za mocno zdławiony zawór powrotny z grzejnika. Jeśli jest zainstalowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr4363 14.11.2013 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Nie, na dole mam samą rurę bez zaworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_ 15.11.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Cześć, Tutaj masz zmianę ustawień wstępnych dla zaworu TS Herz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_ 15.11.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 A...jeszcze jedno. Możliwe, że fachowcy zdjęli zawór i założyli kryzę.Żeby ją wyjąć trzeba spuścić wodę i odkręcić zawór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr4363 15.11.2013 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 @Daro_: Całość zabrała im nie więcej niż 5 minut na kilka kaloryferów w pomieszczeniach, więc nie sądzę, żeby zastosowali tak drastyczne środki. Dzięki za ten schemat. Jak sobie poradzę z tym ustrojstwem, to tu napiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr4363 15.11.2013 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Z zaworu wyczytałem, że jest to model TRV firmy TA HYDRONICS. Udało mi się znaleść dokumentację w PDF, ale żaden program mi nie chce odczytać tego pliku (zawór wydaje się być z 2001 roku). Znalazłem też dokumentację nowszego modelu (TRV-2) i tam jest pokazany taki specjalny kluczyk.TA TRV-1:http://www.tahydronics.com/PageFiles/39935/TRV-1_TRV-1S_2001-04_GB.pdfTA TRV-2:http://www.tahydronics.com/Handlers/FileDownloaderHandler.ashx?path=%2fProductFiles%2fProducts%2fdocuments%2fCatalogues%2fPolish%2fLow%2fTRV-2_TRV-2S_PL_low.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts