Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wyregulować ten zawór od kaloryfera?

piotr4363

Recommended Posts

1.jpgCześć, mam tak przykręcony zawór od kaloryfera, że już się nie da wytrzymać w tych temperaturach, a kompletnie się nie znam na zaworach. Nie wiem którą część mam przekręcać i w ogóle jakiego klucza użyć. Zawór ma na zewnątrz sześcioramienną "jakby nakrętkę" oraz wewnątrz pokrętło z dwoma wgłębieniami po przeciwnych stronach (jedno mniejsze, a drugie większe). A jeszcze bardziej wewnątrz jest najmniejsze sześcioboczne pokrętło. Zawór na pewno można odkręcić, bo niedawno był zakręcany. Załączam zdjęcia. Proszę o poradę.

Cześć, jak nie masz głowicy termostatycznej to powinieneś dokupić takie "kapturki" - pokrętła nakręcane na zewnętrzny drobnozwojny gwint.

Jak będziesz toto przykręcał to środek kapturka będzie wciskał ten trzpień i go domykał. Jak całkiem dokręcisz to kaloryfer będzie zimny, jak odkręcisz -gorący. Nic tam z żadnymi kluczami nie kombinuj ;-)

Dzięki za odpowiedź. Tak, ja mam to pokrętło i wiem, że ono "wciska" ten bolec na środku. Problem w tym, że przecież ten bolec jest teraz niewciśnięty, a kaloryfer prawie nie grzeje. Po prostu chodzili specjalni "fachowcy" po budynku i czymś przykręcali te zawory, ale nie przyjrzałem się czym. Celem było ograniczenie wydatków na ogrzewanie, ale "trochę" przegięli i chce to we własnym zakresie poprawić.

Ok, myślałem że masz za gorąco. Prawdopodobnie ustawili Ci nastawę wstępną za niską. Prawdopodobnie w tym typie regulowali tym pierścieniem z 2 nacięciami naprzeciw siebie.

Ale pewności nie mam - trzeba by sprawdzić jak jest w tym typie. Danfossy mają taką koronkę wokół tego trzpienia i można to palcami przekręcić. W lewo się odkręca.

Ok,to już coś;) A jak się nazywa to narzędzie, żeby przekręcić to coś z dwoma nacięciami? I mam nadzieję, że nie da się nic zepsuć?

EDIT: zawór i to pokrętło mają napis "TA" (chyba)

Edytowane przez piotr4363

Z zaworu wyczytałem, że jest to model TRV firmy TA HYDRONICS. Udało mi się znaleść dokumentację w PDF, ale żaden program mi nie chce odczytać tego pliku (zawór wydaje się być z 2001 roku). Znalazłem też dokumentację nowszego modelu (TRV-2) i tam jest pokazany taki specjalny kluczyk.

TA TRV-1:

http://www.tahydronics.com/PageFiles/39935/TRV-1_TRV-1S_2001-04_GB.pdf

TA TRV-2:

http://www.tahydronics.com/Handlers/FileDownloaderHandler.ashx?path=%2fProductFiles%2fProducts%2fdocuments%2fCatalogues%2fPolish%2fLow%2fTRV-2_TRV-2S_PL_low.pdf