lukaszynal 13.11.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Witam. Opiszę swoją sytuację. Zdecydowałem się na projekt Koralgol w którym wysokość od podłogi na gotowo do stropu wynosi 2,80m. I problem polega na tym, że ekipa budowlana wykonała otwór okienny 25cm od stropu zamiast 45cm jak jest podane w projekcie. Skutek tego jest taki, że otwór okienny od dołu (podkreślam, że na gotowo czyli po wykonaniu wylewki jak i pokrycia podłogi) znajduje się na wysokości 105cm zamiast zaplanowanego przez autora projektu 85cm. Nadmienię również, że chcąc zamontować drzwi tarasowe które mają wysokość 235cm braknie u góry do nadproża 20cm. I moje pytanie brzmi następująco... Czym wypełnić tą 20-centymetrową lukę pomiędzy oknami a nadprożem? Budowlańcy proponują albo montaż rolet do zabudowy albo styrodur. Jednak nie stać mnie na wstawianie okien od razu z roletami a poza tym na poddaszu nadproża są wykonane prawidłowo więc tam musiałyby być rolety zewnętrzne standardowe. Oczywiście biorę pod uwagę możliwość montowania rolet zewnętrznych standardowych na parterze i tutaj rodzi się pytanie czy będzie możliwość później przymocowania ich do styroduru znajdującego się nad oknami? I czy w takim wypadku jedynym wyjściem uzupełnienia tej luki są prefabrykowane nadproża ze solbetu bo w takiej technologii mam wykonane ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_a_c_h 13.11.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Proponuję odwiedzić kierownika budowy. Nawet od ręki będzie w stanie podać kilka rozwiązań i co ważne obejdzie się bez niedomówień, które tutaj będą mogły wyniknąć z racji bariery którą jest komputer.Co do montażu rolet w styrodurze.. mocowanie musiało by być w murze, możliwe byłoby podcięcie później sturoduru celem umieszczenia we wnęce rolet ale montaż ich w murze na jakiś kotwach/wieszakach, firma od rolet już sobie poradzi.. inny problem jaki może wystąpić to montaż okna, ponieważ górna krawędź nie będzie zakotwiona.. łączniki dł 20cm nie wchodzą w grę. (chyba że okna to fiksy to będzie ok)rozwiązanie jakie przychodzi mi teraz do głowy i nie będzie drogie a jednocześnie rozwiąże problem rolet i mocowania okna to belka drewniana o przekroju w zależności od szerokości otworu przykręcona markami do ściany i ewentualnie nadproża - rozwiązanie to jest o tyle dobre że można będzie do niej zamontować okno i ewentualne rolety, nadwyżkę nad belką można zamurować / wypełnić styropianym(ale twardym! ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszynal 14.11.2013 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Tak więc nadproże prefabrykowane byłoby tutaj najlepszym rozwiązaniem. Jednak nie ma nadproży o takich wymiarach jak mi potrzeba tj. 20x20 gdyż od zewnętrznej strony mam zostawiony styropian 4cm na przyszłość w razie zdecydowania się na rolety standardowe. Więc co powiecie na zamocowanie nadproża na równi ze ścianą zewnętrzną o wymiarach TNB 170/12,5/15 i uzupełnieniu luki od wewnątrz styropianem eps 200? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_a_c_h 16.11.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Styropian raczej od zewnątrz.. fizyka budowli bardziej lubi takie rozwiązanie i uważaj żebyś nie miał potem problemu jak żona będzie chciała firanki wieszać, ponieważ może problem nie będzie duży ale trzeba dłuższe kołki na pewno żeby przez styropian przejść jeżeli wypadnie w miejscu jego występowania coś przymocować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts