kurczak917 13.11.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Witam.Mam problem z grzaniem podłogowki.Na sterowniku FW 200(piec Junkers Cerapur Smart 14) mam nastawione 22C(temp.pomieszczenia) i tyle mam,ale podłoga jest chłodna.Po godzinie chodzenia marzne w nogi.Gdy piec sie urochamia to na wyswietlaczu dochodzi do 30.To chyba temp.do jakiej nagrzewa podłoge.W info na FW 200 żadana temp.zasilania pokazuje25C i to to jest zmienne bo pokazuje i mniej.Temp.projektowa to chyba 30 C.Gdy np na dworze jest duzy spadek temp. i piec pracuje dluzszy czas to podloga jest cieplejsza ale np. po dwoch dniach gdy piec juz nie grzeje tyle wl.sie na 10sekund co jakis czas.podtrzymując tylko temp. i tak w kółko to podloga jest chlodna a w pokojach gdzie jest panel jest 1,5 *C chłodniej.Nie wiem czy to nie jest problem pompki która jest w piecu(nastawiona na zakres 2 lub 3 nic nie zmienia) i moze nie daje rady ganiac wody.Nie mam mieszacza przy rozdzielaczu,a podobno to moze byc przyczyna.Prosze o pomoc w mojej sprawie.Już trzeci sezon męczę się z tym problemem.Mieszkanie 96m,10cm steropianu w podlodze,30 cm wełny,Piec nastawiony jest na piątym zakresie a na sterowniku FW 200 na słonku(chyba poziom komfort się nazywa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 13.11.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 ale podloga nie powinna byc ciepla w tych pomieszczeniach gdzie sie przebywapoza ewentualnie lazienkąmierzyles temp podlogi ? optymalna to ok 26 stopni jak jest za ciepla podloga to pojawiaja sie problemy np z puchnieciem nog jezeli masz usawione ze ma byc w pomieszczeniu 22 i tyle jest to ja nie widze problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczak917 13.11.2013 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 nie jest ciepla nawet w lazience.Tak tylko troche chore jest aby po domu chodzić w ciapach mając podłogowke-to chyba cos nie tak.A np w kuchni podloga jest chlodniejsza jak np w salonie.Do puchniecia nóg mi daleko bo siedzac przy Tv musze nogi zakładac na łóżko.Mierzyłem i temp.podłogi miala chyba 22-23 *c jak dobrze pamietam.Musze sprawdzić bo zapisywalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 13.11.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 (edytowane) to tez zalezy kiedy, jak piec grzeje z mniejsza mocą to moze byc i 23generalnie podloga nie powinna byc wyczuwalnie ciepla tam gdzie sie dlugo przebywa chyba na rozdzielaczu mozesz wyregulowac poszczegolne petle, ale generalnie jezeli osiągasz zadana temperature ro wg mnie jest ok Edytowane 13 Listopada 2013 przez Yaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 13.11.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 ja mam ciepełko w domu i nie mam wyczuwalnie ciepłej podłogi (oprócz paru miejsc - gdzie przechodzi większe zagęszczenie rurek). Termometr w kuchni (na ścianie) wskazuje 24 C (lubimy ciepełko). W łazience też nie jest podłoga ciepła mocno - ale woda rozchlapana szybko wysycha. Najlepiej to widać/czuć przy kominku - jest tam mały fragment bez styropianu i ogrzewania i czuć wyraźnie chłodną podłogę a tuż obok w temperaturze obojętnej dla ciała (czyli takiej jak ludzkie ciało - 26C - może ciutke mniej). I chyba tak powinno być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 13.11.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 a tuż obok w temperaturze obojętnej dla ciała (czyli takiej jak ludzkie ciało - 26C - może ciutke mniej). I chyba tak powinno być twoje cialo ma 26 stopni ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczak917 14.11.2013 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 no dobrze i chodzicie w domu w ciapach bo tak zimno w nogi???? Własnie nie moge wyregulowac bo na rozdzielaczu mam takie motylki i nie idzie regulowac bo nie wiem ile przydławiam obwod.A ból mam taki że plytki mam chlodne a w pokoju np dziecka gfzie mam panel jest 1,5*C chłodniej wiec w zimie jest naprawde chłodno.Jak zwieksze w domu temp.np na 23 to jest za goraco a w pokoju z panelem jest wtedy dopiero 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 14.11.2013 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 twoje cialo ma 26 stopni ?? miało być 36 - pomyliłam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 14.11.2013 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 no dobrze i chodzicie w domu w ciapach bo tak zimno w nogi???? Własnie nie moge wyregulowac bo na rozdzielaczu mam takie motylki i nie idzie regulowac bo nie wiem ile przydławiam obwod.A ból mam taki że plytki mam chlodne a w pokoju np dziecka gfzie mam panel jest 1,5*C chłodniej wiec w zimie jest naprawde chłodno.Jak zwieksze w domu temp.np na 23 to jest za goraco a w pokoju z panelem jest wtedy dopiero 22 Może to właśnie problem w tych motylkach na rozdzielaczu? Nie wiem jak to wygląda dokładnie u Ciebie ale u mnie muszę zdjąć czerwoną nakrętkę z rurki z podziałką i dopiero wtedy regulować. Ponieważ mam duży przepływ to nie widzę dokładnie tej podziałki ale i tak ustawiam na czuja. I tak np. salon mam dokręcony do połowy, łazienka na full, pokój na mniej więcej 1/3 itd. Na wejściu do rozdzielacza mam zawór termo - i on jest ustawiony na 35 C. Czyli wchodzi na podłogówkę woda o tej temp a rotametrami reguluję jej ilość. Może pokaż foto tego rozdzielacza to komuś prędzej przyjdzie do głowy rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczak917 14.11.2013 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 (edytowane) tak wlasnie wyglada moj rozdzielacz Edytowane 14 Listopada 2013 przez kurczak917 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczak917 14.11.2013 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 nie chodzi o to aby grzac i otwierac okna-chyba mija sie z celem.Zastanawi mnie fakt dlaczego podloga np w kuchni jest chlodniejsza niz w salonie i mocno to czuc a w łazience i wc jest najcieplejsza tak jak by mi pasowalo w calym domu.Czy moze tu byc problem wylanej posadzki ktora mam od 4cm do 8cm bo mialem troszkę nie rowny strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczak917 14.11.2013 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 ale podloga nie powinna byc ciepla w tych pomieszczeniach gdzie sie przebywa poza ewentualnie lazienką mierzyles temp podlogi ? optymalna to ok 26 stopni jak jest za ciepla podloga to pojawiaja sie problemy np z puchnieciem nog jezeli masz usawione ze ma byc w pomieszczeniu 22 i tyle jest to ja nie widze problemu[/quote tak mierzyłem i w najcieplejszym pomieszczeniu podloga ma 24 stopnie. Jaka role pełni podmieszcz przy rozdzielaczu,którego ja nie mam? bo własnie serwisant pytal sie czy mam zamontowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 14.11.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 (edytowane) podmieszacz dorzuca chlodniejsza wode zeby za gorąca nie szla w podlogowkę zrozum, ze ogrzewanie podlogowe nie oznacza wyczuwalnie cieplej podlogi ja mam w salonie chłodną i pomimo to jest osiągana zadana temperatura cieplejszą mam w łaziencie i na korytarzu, ale tam nie siedzi sie caly czas gdyby twoja podloga byla cieplejsza to mialbys wyżsżą niz zadana, temperaturę w pomieszczeniu a to ktora petla ma grzac a ktora nie i jakie maja byc przeplywy ustawiasz na rozdzielaczu najlepiej zeby instalator ci to wyregulowal a jeszcze jedno, ty masz tylko podlogowke, bez grzejnikow ? Edytowane 14 Listopada 2013 przez Yaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczak917 14.11.2013 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 dobrze,wszystko sie zgadza,ale odpowiedz mi na jedno pytanie czy chodzac po mieszkaniu 30 min odczuwasz takie zimno w nogi ze musisz nalozyc ciapy? czy chodzisz caly dzien w skarpetach i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 14.11.2013 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 ja chodze w kapciach w skarpetkach nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczak917 14.11.2013 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 aha:) dzięki. Zawsze slyszalem od tych co maja podlogowke ze super sprawa bo cieplo w nozki.... a tu prosze trzeba chodzic w kapaciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 14.11.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 no pewnie mozna zrobic troche cieplej ale to niezdrowo na dluzejjedynie w lazience fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczak917 14.11.2013 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 zgadza sie,ja nie chcem aby mnie parzylo w nogi albo noga się pociła tylko po prostu aby w te nogi nie marznąc jak do tej pory.Doslownie w nie marzne i to mi nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczak917 14.11.2013 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Może ktos mi podpowie w jaki sposób podnieśc temp.zasilania aby była np 35 stopni lub więcej. Jak zmieniam temp.projektową z 35 stopni na 45 to mimo zadania ze mam miec w domu 22stopnie to grzeje mi do 23 stopni.Nie wiem jak zmienic na zasilaniu.Przymierzam się do zalożenia podmieszacza przy rozdzielaczu i tam niby reguluje się temp na wyjsciu jaka chcem ale skoro z pieca już wychodzi ok 30 stopni chyba wiec nie mam czym regulowac.Znajomy mowił mi ze to moze byc wina pompki przy piecu która nie daje rady ganiac wody i pcha gdzie ma lzej i krotki obwod.Czy grubosc posadzki ma znaczenie przy podlogowce??bo w lazience i Wc mam cieplejsza podloge a tam bylo mniej betonu czyli ok 4 cm a reszta czyli salon,kuchnia ok 8 cm.Ale podłogowka chodzi noc stop dzień noc i trzyma 22 stopnie w domu więc wkoncu podloga mimo grubosc powinna się wyrownać temperaturowo Tak???/Szczerze mowiąc mam juz dość tej podlogowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczak917 14.11.2013 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 to jest rozdzielacz do kaloryferów, podłogówki tym nie wyregulujesz, przed tobą zmiana rozdzielacza, albo podkręcenie termostatu na +22,5 tak tak wlasnie wiem że taki mam i nie mogę nic zrobic.Podkrecenie termostatu czyli podniesienie temp pomieszczenia na sterowniku Fw200 (tym pokretłem tak) ?? czy jest moze jakis inny termostat?? Chyba bedzie konieczna wymiana rozdzielacza bo wtedy bede mogl dac wyzsza temp w pokoju dzieci gdzie jest panel i jest 1,5 stopnia chlodniej,tylko wlasnie jak juz mam jednakowo wszedzie i w domu mam 22 stopnie i jest nam zimno w nogi to jak moge podnieśc temp w pokojach z panelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts