kurczak917 14.11.2013 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Czy takie ustawienia na sterowniku FW 200 są dobe: 1.wpływ temp.pomiwszczenia 70%2. korekcja wskazń 0.0K3. Ogrzewanie wylączone do niższego poziomu -TAK4. Temperatura graniczna mrozu -3stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 14.11.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Może ktos mi podpowie w jaki sposób podnieśc temp.zasilania aby była np 35 stopni lub więcej. Jak zmieniam temp.projektową z 35 stopni na 45 to mimo zadania ze mam miec w domu 22stopnie to grzeje mi do 23 stopni.Nie wiem jak zmienic na zasilaniu. chętnie bym Ci pomógł, ale poproszę bardziej zrozumiale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczak917 14.11.2013 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Gdy uruchamia się piec to na piecu na wyświetlaczu maxymalnie wyświetla 30 tzn chyba ze do takiej temp podgrzewa,za jakis czas spada do 23 i znowu grzeje do 30 i tak w kółko.Więc jak zrobić aby grzalo do 35.Albo może prościej -jak sprwdzic,gdzie to jest napisane jaką mam ustawiona temp. zasilania.Bo na piecu pokretlo mam na 5.lub czy ustawie 4,3 to nic nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 14.11.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 (edytowane) jakie masz właściwie sterowanie ? Sterujesz temp. zasilania, czy masz czujnik temp. w pokoju ? Edytowane 14 Listopada 2013 przez desmear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 14.11.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 doczytałem. Masz sterownik pokojowy.Priorytetem w tym przypadku jest temperatura w pokoju. Skoro sterownik widzi, że temp. jest dobra, albo nieznacznie mniejsza to tak steruje kotłem, aby ją utrzymywać. Sensu nie ma żadnego grzanie wody w kotle do wyższej temperatury, gdyż szybko wtedy przekroczysz zadaną temp. w pokoju. Jeśli chcesz, żeby kocioł na zasilaniu dawał Ci cieplejszą wodę, masz trzy możliwości: 1. nastaw na sterowniku pokojowym temperatu pomieszczeń na max (np 35C)2. otwórz okna i wychłódź pokój przynajmniej do 153. zrezygnuj ze sterowania temperaturą w pokoju i nastaw kocioł na dowolną temp. zasilania, ale jeśli tak zrobisz to prawdopodobnie szybko przerobisz swój dom na cieplarnię psmam podłogówkę i gdy stoję gołymi stopami na podłodze to jest zimna. gdy stoję stopami na podłodzę bez ogrzewania podłogowego to jest bardzo zimna. raczej pozostajje polubić się z kapciami. Podłogówka wcale ma nie dawać wrażenia ciepłej podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 14.11.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 (edytowane) Możesz spróbować jeszcze przed zmianą rozdzielacza ustawić strefy czasowe grzania podłogi, w nocy podłogówka wyłączona/obniżona temperatura nad ranem musi grzać z większą mocą aby tą stratę ciepła wyrównać i w rezultacie rano możesz mieć cieplejszą podłogę, to samo jak cię niema w domu. Edytowane 14 Listopada 2013 przez Maher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.11.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 ps mam podłogówkę i gdy stoję gołymi stopami na podłodze to jest zimna. gdy stoję stopami na podłodzę bez ogrzewania podłogowego to jest bardzo zimna. raczej pozostajje polubić się z kapciami. Podłogówka wcale ma nie dawać wrażenia ciepłej podłogi. Dokladnie. Smiem nawet twierdzic, ze jak masz w domu wyraznie ciepla na dotyk podloge, to z systemem ogrzewania podlogowego jest cos nie tak. Przy grzaniu akumulacyjnym w duze mrozy nad ranem po calej nocce ladowania posadzki jestem w stanie bosa stopa odczuc, ze posadzka jest letnia (w lazience). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 14.11.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 jak moge podnieśc temp w pokojach z panelem. Kup czujnik temperatury pokojowy bezprzewodowy i zamocuj w pokoju z panelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macst 14.11.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 No i głupie pytanie Kurczak...Czy panele w pokojach dzieci są przyklejone do podłogi?Bo może są tylko połączone między sobą, a leżą na macie tłumiącej drgania, hałas i przy okazji ciepło? Pozdrawiammacst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.11.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Czy panele w pokojach dzieci są przyklejone do podłogi? Wcale nie musza byc przyklejone przy podlogowce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.11.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Witam.Mam problem z grzaniem podłogowki.Na sterowniku FW 200(piec Junkers Cerapur Smart 14) mam nastawione 22C(temp.pomieszczenia) i tyle mam,ale podłoga jest chłodna.Po godzinie chodzenia marzne w nogi.Gdy piec sie urochamia to na wyswietlaczu dochodzi do 30.To chyba temp.do jakiej nagrzewa podłoge.W info na FW 200 żadana temp.zasilania pokazuje25C i to to jest zmienne bo pokazuje i mniej.Temp.projektowa to chyba 30 C.Gdy np na dworze jest duzy spadek temp. i piec pracuje dluzszy czas to podloga jest cieplejsza ale np. po dwoch dniach gdy piec juz nie grzeje tyle wl.sie na 10sekund co jakis czas.podtrzymując tylko temp. i tak w kółko to podloga jest chlodna a w pokojach gdzie jest panel jest 1,5 *C chłodniej.Nie wiem czy to nie jest problem pompki która jest w piecu(nastawiona na zakres 2 lub 3 nic nie zmienia) i moze nie daje rady ganiac wody.Nie mam mieszacza przy rozdzielaczu,a podobno to moze byc przyczyna.Prosze o pomoc w mojej sprawie.Już trzeci sezon męczę się z tym problemem.Mieszkanie 96m,10cm steropianu w podlodze,30 cm wełny,Piec nastawiony jest na piątym zakresie a na sterowniku FW 200 na słonku(chyba poziom komfort się nazywa) naprawdę nie wiem w czym problem skoro temperatura oczekiwana jest osiągana to jest wszystko OK, a jak chciałeś mieć ciepłe podłogi to trza było mniej rury dać. fajny domek skoro tak fajnie się ogrzewa zawsze powtarzam moim klientom jak mówi " Panie ale ten grzejnik od połowy zimny": Na grzejniku może być i 30cm lodu, jak w pomieszczeniu chcemy mieć 22stC i jest 22stC to wszystko OK, a i lód do drinków pod ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 15.11.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 jak chciałeś mieć ciepłe podłogi to trza było mniej rury dać. Albo nie dać rury tam gdzie się nie chodzi bez kapci i zwiększyć max rozstaw rurek. wtedy grzejnik+podłogówka stałby się mniejszy i potrzeba było wyższej temperatury. Ciekawe jak kurczak917 żyłby w domu z kaloryferami gdzie podłoga jest jeszcze zimniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 15.11.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 naprawdę nie wiem w czym problem skoro temperatura oczekiwana jest osiągana to jest wszystko OK, a jak chciałeś mieć ciepłe podłogi to trza było mniej rury dać. fajny domek skoro tak fajnie się ogrzewa ..... Tak samo chciałem napisać . Masz dokładnie to, czego chcesz - oczekiwaną temperaturę w pokoju.Natomiast jest coś takiego i jest to normalne, że przy podobnej temperaturze w pokoju, komfort cieplny zmienia się w zależności od tego czy piec grzeje czy nie. I tak - gdy w pokoju mam 20 st i na dworze się ochładza, piec się włącza i jest bardzo fajnie. Temperatura rośnie "tylko" do np. 21 st. Natomiast załóżmy, że w pokoju jet 22 st. na zewnątrz się ociepla (np. z -10 do zera), temperatura zadana 21, więc piec się nie włącza - mimo wyższej temperatury w pokoju, komfort cieplny jest niższy. Normalne. Dla mnie podłogówka jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczak917 15.11.2013 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 zgadza się.Podniosłem temp.w domu z +22 na +23 stopnie i podloga jest o niebo cieplejasza,bo piec grzeje o wiele dłuzej niż wcześniej.Zobaczymy jaka bedzie róznica zużycia gazu.Nie minie mnie dołozenie pompki przy wymianie rozdzielacza bo chyba ta jest za słaba,gdyz tam gdzie mam płytki ,czyli salon,przedpokój ,wc i łazienka plyki sa ciepłe jak chcialem ale w kuchni na całej powierzchni sa chlodniejsze i wyczuwa sie to od razu po wejsciu.chyba ze pomoze sama regulacja obwodów,ale boje sie ze jak zmniejsze przeplywy w pomieszczeniach wyzej wymienionych aby w kuchni uzyskac cieplejsza podloge to wroce do punktu wyjscia czyli chlodnej podlogi w calym domu a jeszcze mam trzy pokoje z panelem gdzie jest chlodniej i to pokoje dzieci a tam jest - 1,5 stopnia roznicy.A jak się wkurze to wyrzuce panel i połoze płytki,ale nie bardzo u dzieci w pokoju plytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczak917 15.11.2013 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Jak bym miał katoryfery to nie kładłbym wtedy prawie w całym domu płytek,tylko inne materiały na które mógłbym np.polożyc dywan itp a wiadomo że podłogówki nie zaściele dywanami i tym podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczak917 16.11.2013 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 tak odpowietrzałem na rozdzielaczu,bo chyba tylko tam się odpowietrza prawda???.Odkrecalem te bialem zaworki(widac na zdjęciu wyżej) po lewej stronie na zasileniu i powrocie i od razu leciala woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.11.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 odpowietrzyłeś tylko belki, nie pętle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczak917 16.11.2013 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 aha.A w jaki sposób odpowietrza się pętle?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.11.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Musisz odkrecac po jednej zeby przeplyw byl duzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczak917 16.11.2013 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 to tak chyba robilem coś kojarze,ale dla pewności zrobie jeszcze raz aby mieć 100% pewności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts