mistczu 13.11.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Witam, jestem tu nowy i za bardzo się nie znam. Chciałbym się dowiedzieć jaką mam instalację w domu, jest to stara instalacja. Wiem, że do domu od słupa idzie linia napowietrzna 4 żyłowa, uziemienie jest po słupie do ziemi, chyba tzw bednarka. W domu w środku jest licznik 3 fazowy, 4 korki topikowe. Mam również w środku w domu stare aluminiowe gniazdo siłowe 500V 32A IP44 na 4 płaskie bolce, jeden bolec płaski. Chciałbym je przeciągnąć do budynku gospodarczego. W gniazdkach mam 3 kable, gniazdka z bolcem.Chciałbym przenieść siłę z domu do budynku gospodarczego kilkanaście metrów obok i zrobić tam rozdzielnię z gniazdem siłowym 400V 32A oraz z 2 230V. Muszę się przekopać i powykuwać w ścianach by położyć kabel. Wiadomo, piasek musi być i niebieska folia. Znajomy elektryk powiedział, że wystarczy kabel YKY 4x4mm2, nie mam jak go ściągnąć by zobaczył bo zarobiony jest na terenie, powiedział żebym sobie wykopał i powykuwał a on podejdzie i mi wszystko podłączy. Czasu jest nie wiele i pogoda nie sprzyja a muszę to zrobić przed zimą. Jaki to układ instalacji? Jaki kabel YKY musiałbym kupić oraz jaką rozdzielnię? Jaki wyłącznik do rozdzielni, 20A? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 13.11.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Z tego co piszesz to jesteś podłączony do sieci TN-C, w nowej instalacji musisz stworzyć sieć TN-CS, czyli rozdzielić przewód PEN na przewody PE i N. Moja rada, zleć to elektrykowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistczu 13.11.2013 23:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 (edytowane) TznTzn instalacja już jest w domu, tak jak pisałem 3 fazowy licznik, nad licznikiem 4 bezpieczniki topikowe 25A. Instalacja 4 żyłowa ma ponad 20 lat. Ja tylko chcę przenieść gniazdo z siłą w inne miejsce dla własnejwygody i tam zrobić rozdzielnie a nie przerabiać całej starej instalacji. Uziemienie jest na słupie bednarką, wszystko podłączy elektryk, ja muszę się przekopać i wykuć w ścianach na kabel.Chciałbym w budynku gospodarczym założyć rozdzielnię z gniazdem siłowym 16A/4P 400V i dwoma 230V oraz wyłącznikiem 16A, tylko jakim?Kabel 4x4 jest wystarczający, w budynku gospodarczym raz na jakiś czas podłączę silnik 4KW, światło i czasem elektronarzędzia. Edytowane 13 Listopada 2013 przez mistczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.11.2013 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Witam. Na jakiej podstawie, kolego czarn-y sądziśz, że autor ma sieć w układzie TN-C ?Gdzie to określił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistczu 14.11.2013 00:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 (edytowane) To znowu ty? Jesteś elektrykiem, jeśli tak to na pewno wiesz, że w górskim leśnym terenie, mało zurbanizowanych wsiach będzie sieć TT lub TN. Jeśli uziemienie jest wspólne to TN. Edytowane 14 Listopada 2013 przez mistczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.11.2013 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Obojętne, jaki układ sieci, tobie nie wolno zrobić tak, jak próbujecie to wykonać ze swoim jełopem elektrykiem : patrz Rozporzadzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Dziennik Ustaw z 2002 r. Nr 75, poz. 690 z późniejszymi zmianami. Na dzień dzisiejszy jest nowela.Podpowiem z w/w Rozporządzenia - czytaj paragraf 183. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 14.11.2013 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Odpowiedź otrzymałeś na dwóch forach.Jednak Ciebie interesuje tylko potwierdzenie i poklask Twego poronionego pomysłu.Agresją i prostactwem chcesz ją wymusić.Typowe dla laików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts