Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka to instalacja w domu, oraz przeniesienie siły 400V

Recommended Posts

Witam, jestem tu nowy i za bardzo się nie znam. Chciałbym się dowiedzieć jaką mam instalację w domu, jest to stara instalacja. Wiem, że do domu od słupa idzie linia napowietrzna 4 żyłowa, uziemienie jest po słupie do ziemi, chyba tzw bednarka. W domu w środku jest licznik 3 fazowy, 4 korki topikowe. Mam również w środku w domu stare aluminiowe gniazdo siłowe 500V 32A IP44 na 4 płaskie bolce, jeden bolec płaski. Chciałbym je przeciągnąć do budynku gospodarczego. W gniazdkach mam 3 kable, gniazdka z bolcem.

Chciałbym przenieść siłę z domu do budynku gospodarczego kilkanaście metrów obok i zrobić tam rozdzielnię z gniazdem siłowym 400V 32A oraz z 2 230V. Muszę się przekopać i powykuwać w ścianach by położyć kabel. Wiadomo, piasek musi być i niebieska folia. Znajomy elektryk powiedział, że wystarczy kabel YKY 4x4mm2, nie mam jak go ściągnąć by zobaczył bo zarobiony jest na terenie, powiedział żebym sobie wykopał i powykuwał a on podejdzie i mi wszystko podłączy. Czasu jest nie wiele i pogoda nie sprzyja a muszę to zrobić przed zimą.

Jaki to układ instalacji? Jaki kabel YKY musiałbym kupić oraz jaką rozdzielnię? Jaki wyłącznik do rozdzielni, 20A?

Z góry dziękuję za pomoc.

TznTzn instalacja już jest w domu, tak jak pisałem 3 fazowy licznik, nad licznikiem 4 bezpieczniki topikowe 25A. Instalacja 4 żyłowa ma ponad 20 lat. Ja tylko chcę przenieść gniazdo z siłą w inne miejsce dla własnej

wygody i tam zrobić rozdzielnie a nie przerabiać całej starej instalacji. Uziemienie jest na słupie bednarką, wszystko podłączy elektryk, ja muszę się przekopać i wykuć w ścianach na kabel.

Chciałbym w budynku gospodarczym założyć rozdzielnię z gniazdem siłowym 16A/4P 400V i dwoma 230V oraz wyłącznikiem 16A, tylko jakim?

Kabel 4x4 jest wystarczający, w budynku gospodarczym raz na jakiś czas podłączę silnik 4KW, światło i czasem elektronarzędzia.

Edytowane przez mistczu

Obojętne, jaki układ sieci, tobie nie wolno zrobić tak, jak próbujecie to wykonać ze swoim jełopem elektrykiem : patrz Rozporzadzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Dziennik Ustaw z 2002 r. Nr 75, poz. 690 z późniejszymi zmianami. Na dzień dzisiejszy jest nowela.

Podpowiem z w/w Rozporządzenia - czytaj paragraf 183.