Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gładzenie ścian tynkiem na bazie piasku kwarcowego

Recommended Posts

Ostatnio otarło mi się o uszy, że istnieje możliwość wykonania ostatniej warstwy tynku zaprawą cementową na bazie piasku kwarcowego zamiast gipsowania ścian. Chciałbym się dowiedziec więcej o tej technologii. Chodzi o koszty, wady i zalety w porównaniu do gładzi gipsowej

Darek W

U mnie tak mają robić - ostatnia, czwarta warstwa tynku cementowo-wapiennego ma być z takim właśnie piaskiem. Na razie są przy trzeciej warstwie. Ostatnią gładzi się to bodajże pacą z filcem. Jeśli wyjdzie tak jak ma wyjść, gips nie będzie już potrzebny. Za cały tynk płacę w sumie 13,50 za m.kw. plus materiały, goście "podają towar" z agregatu.

Obawiam sie ze nie da to ostatecznego efektu "lysego kolana gipsarowego" :lol:

Jezeli ktos chce miec idealnie gladkie sciany to niech sobie da spokój z tym piaskiem kwarcowym i wykonczy to gladzia.

Roboty bedzie mniej a efekt zdecydowanie lepszy i taniej.

Widzialem to u znajomego oczywiscie tynk jest bardzo ladny i reka jak sie przejedzie to jest gladko ale nigdy to nie jest to co wyszpachlowana sciana

Obawiam sie ze nie da to ostatecznego efektu "lysego kolana gipsarowego" :lol:

Jezeli ktos chce miec idealnie gladkie sciany to niech sobie da spokój z tym piaskiem kwarcowym i wykonczy to gladzia.

Zgoda, z tym, że nie wszyscy chcą mieć ten efekt łysego kolana. Jak poczytać Forum, są nawet ekstremiści, którzy umyślnie drapią i fałują gładki tynk, ku rozpaczy swoich bliskich :lol: :lol: :lol: Wszystko zależy jaki ma być charakter domu.

Ostatnio ogladałam tynk z piasku kwarcowego u sąsiadów. Baaardzo mi się podobał, ja mam "łyse kolano" i jakbym miała drugi raz wybierać to wolałabym piasek kwarcowy, tym bardziej, że cenowo porównywalny. Ale widziałam tapetę, do złudzenia przypominającą ten piaseczek, jak się trochę odkujemy finansowo, to przykryjemy "łyse kolano".

• 3 years później...
Ostatnio ogladałam tynk z piasku kwarcowego u sąsiadów. Baaardzo mi się podobał, ja mam "łyse kolano" i jakbym miała drugi raz wybierać to wolałabym piasek kwarcowy, tym bardziej, że cenowo porównywalny. Ale widziałam tapetę, do złudzenia przypominającą ten piaseczek, jak się trochę odkujemy finansowo, to przykryjemy "łyse kolano".

"Przykryjemy" tapetą czy tynkiem piaskowym ? Bo jak tynkiem, to wydaje mi

się, że warto skuć najpierw ten gips.