netmax 13.11.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Witam,Jestem na etapie kończenia stanu surowego zamkniętego (wstawiają okna).Musze teraz w ciągu kilku tygodni wybrac pompkę...i teraz pojawia się pytanie jaką?gruntowa: (średnie COP? MOC 8kW) w cenie około 38tys brutto? (DZ, pompa, wstawienie, podłączenie do CO, uruchomienie)powietrzna: (średnie COP? MOC 8kW czy większa?) w cenie około 28tys brutto? (pompa, wstawienie, podłączenie do CO, uruchomienie) Pytanie:Kwoty za pompy przyjęte ok?Przy moim OZC, jak długo bedzię spłacać inwestycja w gruntową w porównaniu do powietrznej? W sumie od tego uzleżniam decyzję.Dzieki za pomoc. PozdrawiamKrystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 13.11.2013 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Witam, Jestem na etapie kończenia stanu surowego zamkniętego (wstawiają okna). Musze teraz w ciągu kilku tygodni wybrac pompkę...i teraz pojawia się pytanie jaką? gruntowa: (średnie COP? MOC 8kW) w cenie około 38tys brutto? (DZ, pompa, wstawienie, podłączenie do CO, uruchomienie) powietrzna: (średnie COP? MOC 8kW czy większa?) w cenie około 28tys brutto? (pompa, wstawienie, podłączenie do CO, uruchomienie) Pytanie: Kwoty za pompy przyjęte ok? Przy moim OZC, jak długo bedzię spłacać inwestycja w gruntową w porównaniu do powietrznej? W sumie od tego uzleżniam decyzję. Dzieki za pomoc. Pozdrawiam Krystian Wystarczy trochę poszukać a znajdziesz:D http://allegro.pl/pompa-ciepla-ppc-ecopower-c9a-i3704768210.html Pod opisem masz cenę z kolektorem podłączeniem i zbiornikiem CWU. Moim zdaniem nie pchaj się w powietrzną bo się nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 15.11.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Witam, Jestem na etapie kończenia stanu surowego zamkniętego (wstawiają okna). Musze teraz w ciągu kilku tygodni wybrac pompkę...i teraz pojawia się pytanie jaką? gruntowa: (średnie COP? MOC 8kW) w cenie około 38tys brutto? (DZ, pompa, wstawienie, podłączenie do CO, uruchomienie) powietrzna: (średnie COP? MOC 8kW czy większa?) w cenie około 28tys brutto? (pompa, wstawienie, podłączenie do CO, uruchomienie) Pytanie: Kwoty za pompy przyjęte ok? Przy moim OZC, jak długo bedzię spłacać inwestycja w gruntową w porównaniu do powietrznej? W sumie od tego uzleżniam decyzję. Dzieki za pomoc. Pozdrawiam Krystian Pytanie co masz w tej cenie - ile metrów kolektora, jaka dokładnie pompa ciepła (marka). Musisz podać więcej informacji. Czy instalator policzył CI zapotrzebowanie na ciepło domu? Czy na pewno dla takiej powierzchni wystarczy Ci 8kW? Jest to możliwe, ale powinien to zweryfikować. Co do tego jaką wybrać pc - powietrzną czy gruntową, bardziej polecałbym tą drugą. Pytanie jednak w jakim regionie PL mieszkasz. Powietrzna może nieźle działać na Pomorzu, w terenach górskich już gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.11.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Wystarczy trochę poszukać a znajdziesz:D http://allegro.pl/pompa-ciepla-ppc-ecopower-c9a-i3704768210.html Pod opisem masz cenę z kolektorem podłączeniem i zbiornikiem CWU. Moim zdaniem nie pchaj się w powietrzną bo się nie opłaca. To juz lepiej doplacic 300 zl i lyknac 11kW. Bedzie grzanie w taniej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.11.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 (edytowane) Pytanie co masz w tej cenie - ile metrów kolektora, jaka dokładnie pompa ciepła (marka). Musisz podać więcej informacji. Czy instalator policzył CI zapotrzebowanie na ciepło domu? Czy na pewno dla takiej powierzchni wystarczy Ci 8kW? Jest to możliwe, ale powinien to zweryfikować. Nic nie musi weryfikować, to są moje obliczenia. Nie tylko jest to możliwe, ale jest jeszcze pewien naddatek. Zapotrzebowanie na ciepło to 8423 kWh + ok 4000 kWh na cwu. Projektowe obciązenie cieplne to 6391 W + 1,0 kW na cwu, razem 7400 W. Edytowane 15 Listopada 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 15.11.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Więc pompa 8kW powinna starczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmax 19.11.2013 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Nic nie musi weryfikować, to są moje obliczenia. Nie tylko jest to możliwe, ale jest jeszcze pewien naddatek. Zapotrzebowanie na ciepło to 8423 kWh + ok 4000 kWh na cwu. Projektowe obciązenie cieplne to 6391 W + 1,0 kW na cwu, razem 7400 W. Baaa, OZC zostalo wykonane sprawnie i rzetelnie..dzieki P. Andrzeju. Teraz dalej pozostaje dobor pompy, mamy przykladowe propozycje: 1. Gruntowa: - "W dobrej cenie mam jeszcze buderusa wps 8k-1 38.000 z odwiertami. Wycena obejmuje wykonanie kompletnego DZ, kotłownię i podpięcie do C.O." Firma X - Pompa ciepła Alpha Inno Tec WZSH - 8 kW - wersja z wbudowanym zasobnikiem 200l: 33000zl brutto (BEZ odwiertów!): Firma Y 2. Powietrzna: - Daikin Altherma 8kW + montaz i rozruch: 28000 brutto: Firma Y Jezeli wezme wycene gruntowej na poziomie 38tys brutto, oraz powietrznej 28tys brutto, to okres zwrotu wynosi wg wyliczen okolo 17 lat. Co przemawia dodatkowo za gruntowa? Chlodzenie pasywne przez reyperacje pewnie mizerne. Dzieki za uwagi. Pzdr Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 19.11.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Baaa, OZC zostalo wykonane sprawnie i rzetelnie..dzieki P. Andrzeju. Teraz dalej pozostaje dobor pompy, mamy przykladowe propozycje: 1. Gruntowa: - "W dobrej cenie mam jeszcze buderusa wps 8k-1 38.000 z odwiertami. Wycena obejmuje wykonanie kompletnego DZ, kotłownię i podpięcie do C.O." Firma X - Pompa ciepła Alpha Inno Tec WZSH - 8 kW - wersja z wbudowanym zasobnikiem 200l: 33000zl brutto (BEZ odwiertów!): Firma Y 2. Powietrzna: - Daikin Altherma 8kW + montaz i rozruch: 28000 brutto: Firma Y Jezeli wezme wycene gruntowej na poziomie 38tys brutto, oraz powietrznej 28tys brutto, to okres zwrotu wynosi wg wyliczen okolo 17 lat. Co przemawia dodatkowo za gruntowa? Chlodzenie pasywne przez reyperacje pewnie mizerne. Dzieki za uwagi. Pzdr Krystian Jak obliczyłeś te 17 lat? Liczyłeś żywotność urządzeń, defrosty? Ile kW mocy ma ta Altherma przy -10 na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 19.11.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Jak obliczyłeś te 17 lat? Liczyłeś żywotność urządzeń, defrosty? Ile kW mocy ma ta Altherma przy -10 na zewnątrz? witam myslę, że "ktoś" zaproponował Daikina Atherma 8 (7,4kW), która dla -15'C daje 4,81kW, ponieważ następny w typoszeregu model 11 jest o przynajmniej 6 tys. zł droższy:( pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmax 19.11.2013 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 witam myslę, że "ktoś" zaproponował Daikina Atherma 8 (7,4kW), która dla -15'C daje 4,81kW, ponieważ następny w typoszeregu model 11 jest o przynajmniej 6 tys. zł droższy:( pozdrawiam Takie info: "Daikin: Nie w tym rzecz, tylko w głębokiej modulacji pracy pompy (22 kroki invertera i moc od 1,8 kW), elektronicznej pompie obiegowej z płynna modulacją mocy, pracy w trybie PC bez grzałek od 18 stopni na powrocie (u konkurencji jest to 25 stopni), na możliwościach sterowania (np. jedyna pompa na rynku posiadająca licznika ciepła i umożliwiająca odczyt poboru energii elektrycznej), na innej konstrukcji agregatu, która ma ogromny wpływ na koszt odszraniania, czego konkurencja w ogóle nie pokazuje - wymiennik zawieszony poza tacą dolną." Wyliczone OZC na poziomie 8kW potrzebuje przy -25? Przy -10 wystarczy mi -4kW? Powoli mam metlik w glowie:) Pzdr Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.11.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 (edytowane) Wyliczone OZC na poziomie 8kW potrzebuje przy -25? Przy -10 wystarczy mi -4kW? Powoli mam metlik w glowie:) Pzdr Krystian Obciążenie cieplne w OZC oblicza się dla konkretnej strefy klimatycznej,nie wiem w jakiej strefie mieszkasz ale na większości obszarów obowiązuje II i III strefa czyli -18 -20st.C : http://www.hvacr.pl/vademecum/strefy-klimatyczne-polski-i-temperatury-obliczeniowe Jeśli masz wyliczone 8kW to poniższa pompa powinna dać radę,gdyż do -15st.C dysponuje mocą grzewczą 9kW: http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-seria-t-cap-9kw-najtaniej-i3723831866.html http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-t-cap-9kw-do-170-m2-i3694936390.html Edytowane 19 Listopada 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 19.11.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 witam u Ciebie 3 strefa klimatyczna i projektowa temperatura zewnętrzna to -20'C http://www.hvacr.pl/vademecum/strefy-klimatyczne-polski-i-temperatury-obliczeniowe Daikin b. fajna pompa to co w cytacie wypisane to prawda, ale nie zawiera pełnych informacji dla Twojego zapotrzebowania Daikin Altherma 8 to wg mnie "trochę nie za dobry" wybór będą załączać się grzałki jeśli chcesz w znacznym stopniu korzystać z tańszej taryfy na prąd to "11" będzie lepszym wyborem ale cena za tą pompę jest dużo większa:( pozdrawiam Takie info: "Daikin: Nie w tym rzecz, tylko w głębokiej modulacji pracy pompy (22 kroki invertera i moc od 1,8 kW), elektronicznej pompie obiegowej z płynna modulacją mocy, pracy w trybie PC bez grzałek od 18 stopni na powrocie (u konkurencji jest to 25 stopni), na możliwościach sterowania (np. jedyna pompa na rynku posiadająca licznika ciepła i umożliwiająca odczyt poboru energii elektrycznej), na innej konstrukcji agregatu, która ma ogromny wpływ na koszt odszraniania, czego konkurencja w ogóle nie pokazuje - wymiennik zawieszony poza tacą dolną." Wyliczone OZC na poziomie 8kW potrzebuje przy -25? Przy -10 wystarczy mi -4kW? Powoli mam metlik w glowie:) Pzdr Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmax 24.11.2013 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 WItam,Zdecydowalem sie już na powietrzną, pytanie teraz....jaki dokladnie model etc?Chodzi w skrocie oto, aby nie przeplacic, a użytkowanie było mozliwie najtansze. OZC podalem, wiemy ze glownie grzejemy pomiedzy -20 do +10...jaka teraz dobrać?Jednofazowa, trojafazowa, ma to jakies znaczenie dla mojego domu?Modulacja?Podany wyżej Daikin będzie za drogi w utrzymaniu? Czemu Panasonic jest np tańszy? Czy stale 9kW dla Panasonica to plus czy minus? Chyba lepiej aby np przy 0 stopni korzystal ze slabszej mocy. Viessmann jak wypada w pompach? Dzieki za podanie juz koherentnych typów modeli 7-10kW + plusów. Dzieki za pomoc z gory.Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.11.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 netmax - ja ze swojej strony mogę polecić Ci szczerze tego Panasonica. Posiadam tę pompkę co prawda krótko, ale na prawdę nie można się do niej przyczepić. Ta stała moc to jest akurat zaletą, bo pompa ma inverter i pracuje z taką mocą jakiej w danej chwili potrzebuje. Co do ceny to tak do końca na to nie patrz bo to zależy od wielu opcji - ja np mam 3-fazowego t-cap'a w najwyższej wersji wyposażenia i dałem za nią 25tys. brutto, a na allegro możesz kupić t-cap'a za 18tys, ale to będzie najbiedniejszy model (co nie zmienia faktu, że ogrzeje dom tak samo). Jeżeli chciałbyś coś więcej się dowiedzieć o możliwościach tej pompy (oczywiście od strony użytkownika, bo na jakiś mocno technicznych niuansach się nie znam) to daj znać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmax 24.11.2013 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 netmax - ja ze swojej strony mogę polecić Ci szczerze tego Panasonica. Posiadam tę pompkę co prawda krótko, ale na prawdę nie można się do niej przyczepić. Ta stała moc to jest akurat zaletą, bo pompa ma inverter i pracuje z taką mocą jakiej w danej chwili potrzebuje. Co do ceny to tak do końca na to nie patrz bo to zależy od wielu opcji - ja np mam 3-fazowego t-cap'a w najwyższej wersji wyposażenia i dałem za nią 25tys. brutto, a na allegro możesz kupić t-cap'a za 18tys, ale to będzie najbiedniejszy model (co nie zmienia faktu, że ogrzeje dom tak samo). Jeżeli chciałbyś coś więcej się dowiedzieć o możliwościach tej pompy (oczywiście od strony użytkownika, bo na jakiś mocno technicznych niuansach się nie znam) to daj znać. Pozdrawiam Dzieki za uwagi...pytanie: co daje mi 3 fazowa pompa, np w stosunku do 1 fazowej Daikina? Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.11.2013 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Dzieki za uwagi...pytanie: co daje mi 3 fazowa pompa, np w stosunku do 1 fazowej Daikina? Krystian Sam bym chciał, żeby ktoś kto na prawdę zna się na tym temacie wytłumaczył tak po chłopsku w czym i czy w ogóle PW 3-fazowa jest lepsza od 1-fazowej, bo wiem jedynie, że jest sporo droższa:) Mój instalator na wizji lokalnej przed ofertą stwierdził jedynie, że moja instalacja elektryczna jest za słaba, żeby uciągnąć urządzenie 1-fazowe i na tyle silnie zarekomendował 3-fazowe jako rozwiązanie lepsze, że zbytnio nie wnikałem. Ale tak na prawdę to nigdzie nie znalazłem żadnych argumentów przemawiających za wyższością 3f. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.11.2013 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Ale tak na prawdę to nigdzie nie znalazłem żadnych argumentów przemawiających za wyższością 3f. Z tego co pamietam, to poza mniejszym obciazeniem instalacji silniki trojfazowe maja tez nieco wieksza sprawnosc. Jesli roznica nie jest kolosalna, to tez celowal bym w urzadzenie trojfazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.11.2013 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Z tego co pamietam, to poza mniejszym obciazeniem instalacji silniki trojfazowe maja tez nieco wieksza sprawnosc. Jesli roznica nie jest kolosalna, to tez celowal bym w urzadzenie trojfazowe. W jednej i drugiej jest silnik trójfazowy, czy zasilanie jednofazowe czy trójfazowe to i tak elektronika zamienia najpierw na DC a później na docelowe 3 fazy dla silnika. Przy urządzeniu jedofazowym są skrajnie duże obciążenia tej jednej fazy więc jeśli będą w domu inne odbiorniki trójfazowe większych mocy to może być problem. Ale ja się nie znam, nie zajmuję się P-W. Dodatkowo jak twierdzi mój znawca jbloch kładę płytki czy inne kanalizacje i jestem do dupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.11.2013 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 W jednej i drugiej jest silnik trójfazowy, czy zasilanie jednofazowe czy trójfazowe to i tak elektronika zamienia najpierw na DC a później na docelowe 3 fazy dla silnika. Przy urządzeniu jedofazowym są skrajnie duże obciążenia tej jednej fazy więc jeśli będą w domu inne odbiorniki trójfazowe większych mocy to może być problem. A o tym, ze tez silnik 3faz to nie wiedzialem. Ale ja się nie znam, nie zajmuję się P-W. Dodatkowo jak twierdzi mój znawca jbloch kładę płytki czy inne kanalizacje i jestem do dupy. Cos sie koowa taki "skromny" ostatnio zrobil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 25.11.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Z tego co piszecie to różnicy w funkcjonalności dla urządzeń 1f i3f w zasadzie nie ma. Natomiast różnica w cenie w przypadku panasonica to prawie 4800zł - mi się wydaje, że to bardzo dużo i musi być coś na rzeczy, bo dla takiej różnicy w cenie to chyba warto raczej przerobić (dostosować) instalację elektryczną niż płacić za 3f. U mnie już w sumie ":rolleyes:po ptokach" ale może dla kogoś kto stoi przed wyborem swojej PC te informacje będą kluczowe, więc może jakiś elektryk czy instalator podzieli się jeszcze swoją wiedzą w temacie, bo jeżeli wymieniając bezpiecznik i kładąc grubszy przewód elektryczny możemy zaoszczędzić prawie 5k to chyba warto:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts