Zigobar 25.11.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Ale ja się nie znam, nie zajmuję się P-W. Dodatkowo jak twierdzi mój znawca jbloch kładę płytki czy inne kanalizacje i jestem do dupy. Taa, układacz płytek specjalizujący się w układach chłodniczych. Oby więcej takich "układaczy" na forum o pompach ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmax 25.11.2013 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 No i pupa...nie dostalem konkretnej odpowiedzi.Ktoś mi radzi Daikina - ze wyprzedza konkurencje o 2 lata do przodu.Panasonic - przyjazny cenowo.Inne modele powietrznych? PzdrKrystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.11.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 NETMAX pompa gruntowa 8 kW i powietrzna 8 kW to wbrew pozorom nie to samo. Pompa powietrzna 8 kW to np typ 11 atlantica Trzeba sprawdzić moc dla -20 C Koszt montażu takiej pc to około 33000 zł . Z copami jest dużo wątpliwości co do ich wartości .Ale jedno jest pewne pewne wyższy COP ma gruntowa .Proporcje COP wynoszą jak 2/3 albo 3/4 .Zależy to też od jakości instalacji CO.Pompa powietrzna może przez większy czas pracować na 1 taryfie bo ma znaczny zapas mocy w wyższych temperaturach.Podobno temperatury poniżej -8 C występują przez 150 godzin w roku.(sprawdź).Ja montuję głównie powietrzne ,więc mogę być tendencyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.11.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 NETMAX pompa gruntowa 8 kW i powietrzna 8 kW to wbrew pozorom nie to samo. Pompa powietrzna 8 kW to np typ 11 atlantica Trzeba sprawdzić moc dla -20 C Koszt montażu takiej pc to około 33000 zł . Z copami jest dużo wątpliwości co do ich wartości .Ale jedno jest pewne pewne wyższy COP ma gruntowa .Proporcje COP wynoszą jak 2/3 albo 3/4 . Zależy to też od jakości instalacji CO. Pompa powietrzna może przez większy czas pracować na 1 taryfie bo ma znaczny zapas mocy w wyższych temperaturach. Podobno temperatury poniżej -8 C występują przez 150 godzin w roku.(sprawdź). Ja montuję głównie powietrzne ,więc mogę być tendencyjny Z mocą nie ma problemu dla -20 oC brakująca uzupelnią grzałki i bedzie to głownie w II taryfie (noc) a grzanie w II taryfie kosztowo porownywalne z gazem. Godzin z taką temperaturą tez nie ma za wiele. Te 150 godz. dla -8 i nizej to trochę za, to tylko 6 dób?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 25.11.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Z mocą nie ma problemu dla -20 oC brakująca uzupelnią grzałki i bedzie to głownie w II taryfie (noc) a grzanie w II taryfie kosztowo porownywalne z gazem. Godzin z taką temperaturą tez nie ma za wiele. Te 150 godz. dla -8 i nizej to trochę za, to tylko 6 dób?? witam a masz może dane - jaki jest procentowy udział kWh, które się zużywa w czasie tych 150 godzin, gdy temperatrury są niższe lub równe -8'C, w stosunku do całego zużycia kWh? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.11.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 (edytowane) witam a masz może dane - jaki jest procentowy udział kWh, które się zużywa w czasie tych 150 godzin, gdy temperatrury są niższe lub równe -8'C, w stosunku do całego zużycia kWh? pozdrawiam Nie mam takich danych trzeba przeliczyć, ale dopasować do konkretnej stacji meteo. Ale na początek musiałbym zrobic procentowy rozkład czasu z zakresami temperatur dla danej stacji meteo. Mając dodatkowo charakterystykę mocy strat budynku (konkretnego budynku) w funkcji temperatury zewnętrznej mozna dokładnie policzyc % udział zuzycia dla poszczegolnych temperatur (zakresów) i jezeli by to połaczył z charakterystyką samej pompy to mozna dosc dokładnie okreslic COP sredni dla okresu grzewczego. Dodając oczywiscie zuzycie na cwu. To samo mozna policzyc dla okresu nie grzewczego czyli wyłacznie dla cwu. Edytowane 25 Listopada 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.11.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Te 150 godz. dla -8 i nizej to trochę za, to tylko 6 dób?? Jak podzielisz to na nocki kiedy pracuje pompa, to nagle sie z tego zrobi 3 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.11.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Jak podzielisz to na nocki kiedy pracuje pompa, to nagle sie z tego zrobi 3 tygodnie. I dlatego warto miec dane czasowe z zakresami temperatur aby wiedziec dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.11.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 I dlatego warto miec dane czasowe z zakresami temperatur aby wiedziec dokładnie. A jasne. Jesli tylko sa takie dane gdzies dostepne to sprawa oczywista. BTW: Looknij na posta z linka ponizej (o tym zdaniu z dzieleniem przez 1800h nawet nie wpominam) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=6236560&viewfull=1#post6236560 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.11.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 A jasne. Jesli tylko sa takie dane gdzies dostepne to sprawa oczywista. BTW: Looknij na posta z linka ponizej (o tym zdaniu z dzieleniem przez 1800h nawet nie wpominam) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=6236560&viewfull=1#post6236560 Te 1800 h ma scisły zwiazek z danymi o których wspominałem, jezeli chodzi o Twoje przeliczenia to jak oceniłes moc grzewczą, tu raczej nie ma co oceniac, a mierzyc, bez ciepłomierza sie nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 25.11.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Nie mam takich danych trzeba przeliczyć, ale dopasować do konkretnej stacji meteo. Ale na początek musiałbym zrobic procentowy rozkład czasu z zakresami temperatur dla danej stacji meteo. Mając dodatkowo charakterystykę mocy strat budynku (konkretnego budynku) w funkcji temperatury zewnętrznej mozna dokładnie policzyc % udział zuzycia dla poszczegolnych temperatur (zakresów) i jezeli by to połaczył z charakterystyką samej pompy to mozna dosc dokładnie okreslic COP sredni dla okresu grzewczego. Dodając oczywiscie zuzycie na cwu. To samo mozna policzyc dla okresu nie grzewczego czyli wyłacznie dla cwu. witam żle zadałem pytanie - bardziej chodziło mi o zapotrzebowanie, a nie zużycie - bo żużycie zależy charakterystyki urządzenia wydaje mi się, że te temperatury poniżej -8C generują około 20%rocznego "zapotrzebowania" na kWh pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.11.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 witam żle zadałem pytanie - bardziej chodziło mi o zapotrzebowanie, a nie zużycie - bo żużycie zależy charakterystyki urządzenia wydaje mi się, że te temperatury poniżej -8C generują około 20%rocznego "zapotrzebowania" na kWh pozdrawiam Nie, pytanie dobrze zadane, a zadane w celu jak mniemam prawidłowego doboru mocy czyli o ile i czy w ogole przewymiarowywac pod wzgledem minmalizacji kosztów energii elektrycznej. Nie oceniam czy to faktycznie 20% rocznego zapotrzebowania, nie lubie zgadywac a liczyc. Jezeli juz cos oczacowac to trzeba znac proporcje na co i cwu. Inny bedzie ten % dla 3 osób inny dla 5 osób dla tego samego domu. Inny dla domu słabiej ocieplonego inny dla dobrze ocieplonego (zmiana proporcji dla co i cwu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 25.11.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Nie, pytanie dobrze zadane, a zadane w celu jak mniemam prawidłowego doboru mocy czyli o ile i czy w ogole przewymiarowywac pod wzgledem minmalizacji kosztów energii elektrycznej. Nie oceniam czy to faktycznie 20% rocznego zapotrzebowania, nie lubie zgadywac a liczyc. Jezeli juz cos oczacowac to trzeba znac proporcje na co i cwu. Inny bedzie ten % dla 3 osób inny dla 5 osób dla tego samego domu. Inny dla domu słabiej ocieplonego inny dla dobrze ocieplonego (zmiana proporcji dla co i cwu) witam miałem na myśli tylko c.o. kiedyś próbowałem to wyliczyć i się niestety poddałem wiadomo c.w.u. jak piszesz te proporcje zaburza - skrajny przypadek - u jednego klienta pompa w domku 140m2 grzeje prawie codziennie 1000 l c.w.u. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.11.2013 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Te 1800 h ma scisły zwiazek z danymi o których wspominałem, jezeli chodzi o Twoje przeliczenia to jak oceniłes moc grzewczą, tu raczej nie ma co oceniac, a mierzyc, bez ciepłomierza sie nie da. Mi chodzi o te 1800h w kontekscie zapotrzebowania i projektowego obciazenia cieplnego. Badam wspolczynnik korelacji. Z wykresu COP dla danych temperatur DZ i GZ. To szacunek, ale chyba nie odbiegajacy od rzeczywistosci. Czy przy takich zalozeniach rachunki sa poprawne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts