papi240 14.11.2013 01:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Witam jako że do końca roku planuję zrobić jak najwięcej oczywistych zakupów w celu odzyskania vat stanąłem przed wyborem kotłapoczątkowo chciałem kupić kocioł na palio stałe np sas17KW + bufor, a do cwu na lato solary dom 116m2 w tym 9m kotłowni + jakieś 25m2 poddasza użytkowego tak z grubsza: max220 + styropian grafitowy 17-18cm, poddasze 30cm wełny, podłoga 10cm styro,dom prostokąt z wykuszem, większosc okien mała, jedno duże balkonowe 2x2 i jeden fix 2.2x1.6 wszędzie rolety na dniach spróbuje zrobić OZC od jakiegoś czasu zastanawiam się nad tańszym od tego sasa kotłem na paliwo stałe np VIADRUS U22 BASIC 17,7 kW + jakiś 1-funkcyjny kocioł gazowy 10-15KW do którego podłączony był by wymiennik c.w.u w całym domu ogrzewanie podłogowe, wm z rekujeżeli za bardzo kombinuję proszę o nakierowanie mnie na dobrą drogę, z kotła na paliwo stałe nie chciał bym rezygnować ponieważ mieszkam na terenach gdzie jest dużo lasów i często trafia mi się drewno w dobrych pieniądzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 14.11.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Zrób OZC i zobaczysz ile Ci potrzeba energii. Szkoda by było stawiać śmieciucha jak miałbyś oszczędzać grosze. Co Jak miewasz drewno, to może lepiej kominek z DGP albo płaszczem wodnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 14.11.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Jeżeli już koniecznie chcesz mieć kocioł zasypowy to koniecznie kocioł dolnego spalania, ale tak ze 12 kW nie wiecej, mniejszy bedzie tańszy a z pewnością wystarczy.Ze względu na to że masz praktycznie samą podłogówkę to oczywiście to 12kW to tylko i wyłącznie w połączeniu z buforem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 14.11.2013 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 jaki bufor proponujecie do takiego kotła 12kw ?jakiej pojemności ? kupić jakiś gotowy czy może robić samemu ?myślałem o kotle viadrus dlatego że jest żeliwny i powinien troche dłużej trzymać ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 14.11.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 o bufory pytaj tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-się-robi-czyli-bufor-ciepła&highlight=bufor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seah 24.11.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Ja powoli stawiam dom z darowanej cegły rozbiórkowej. Też jestem w kropce odnośnie ogrzewania. Śmieciucha raczej nie będę stawiał, chcę raczej postawić na wygodę, żeby manipulować przyciskiem, bo ciągle jestem w pracy a żona z dziećmi w domu...Może gazówkę- tam tylko pokrętłem trzeba i finito. Przeliczając na koszta to trochę mnie odpycha wizja ogrzewania elektrycznego bądź gazowego, ale nie jest tak strasznie, w ogóle na super artykuł natrafiłem: http://www.mgprojekt.com.pl/blog/jak-ogrzac-dom/#axzz2kVmhhKgl każdemu dopomoże w wyborze systemu ogrzewania, mi szczerze to bardzo dopomógł. Jest w nim zawarte wszystko co należy wiedzieć- wady, zalety, podsumowanie wydatków i.t.d, a nie jest długi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.11.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Przeliczając na koszta to trochę mnie odpycha wizja ogrzewania elektrycznego bądź gazowego, ale nie jest tak strasznie, w ogóle na super artykuł natrafiłem: www.mgprojekt.com.pl/blog/jak-ogrzac-dom/#axzz2kVmhhKgl każdemu dopomoże w wyborze systemu ogrzewania, mi szczerze to bardzo dopomógł. Jest w nim zawarte wszystko co należy wiedzieć- wady, zalety, podsumowanie wydatków i.t.d, a nie jest długi Artykuł bezsensowny,oderwany od rzeczywistości dnia dzisiejszego,wprowadzający tylko w błąd nowych inwestorów a poniższe cytaty pokazują,że pisał go totalny laik nie mający zielonego pojęcia o systemach grzewczych: Orientacyjnie w zależności od regionu kraju i poziomu ciepłochronności domu jednorodzinnego, przewiduje się 80-120kWh/m2 na rok zapotrzebowania na energię do ogrzania budynku. A to to głupota najwyższych lotów: Koszty ogrzewania możemy obniżyć stosując między innymi regulację temperatury w poszczególnych pomieszczeniach. Należy pamiętać, że najczęściej niższe koszty ogrzewania to bardziej kłopotliwa obsługa instalacji grzewczej, wyższe koszty to większy komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 24.11.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 zgadzam się z Arturem(rzadko ale jednak)zresztą o bezsensowności tego artykułu było już na kilku watkachmam wrażenie że firma płaci za linkowanie do tego "dzieła"odnośniki pojawiają się od zazwyczaj od "jednopostwców" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 30.11.2013 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 zdecyduję się chyba na śmieciucha + ogrzewanie podłogowe w całym domu ale bez bufora + kocioł gazowy który miał by nie dopuścić do spadku temperatury w domu oraz grzania CWU latem + kominek z DGP jako alteratywa bufor choć już tyle ludzi go ma jakoś za mną nie przemawia, nie wiem czy będzie mi się chciało czy będę miał czas w przyszłości zajmować się śmieciuchem żeby ładować bufor i przede wszystkim nie mam też pomysłu jak by go połączyć z kotłem gazowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts