ArekRF 14.11.2013 02:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Mając złe doświadczenia z "fachowcami" postanowiłem sam ogarnąć temat docieplenia. Jestem w trakcie planowania docieplenia poddasza 230 metrów kwadratowych) i ma wyglądać to następująco: - ptya GK - stelaż aluminiowy wys. 30 szer. 60 - folia paroizolacyjna - "belki" poziome z profilu metalowego wys 50 szer 30 (rozstaw między ścianami prawie 6 metrów wiec takie zostały zamontowane (usztywnione elementami przymocowanymi do krokwi 2 x drut fi 12) - wełna 150 - wełna 100 - między "krokwiami" // są to dwuteowniki metalowe wysokość 140 - (adoptuje stary budynek więc bazuje na istniejącej już konstrukcji) - na dwuteownikach jest przymocowana łata wysokość 50 // więc między tymi krokwiami o końcowej wysokości 190 wełna 150 plus przestrzeń wentylacyjna 40 - deskowanie - papa - pokrycie - blacha trapezowa W związku z taką konstrukcją mam następujące pytania: 1. czy wełnę pod przestrzenią wentylacyjną zabezpieczać folią paroprzepuszczalną czy zostawić tak jak w powyższym opisie? Czy zabezpiecza się wełnę przed wychłodzeniem świeżym powietrzem? Dodam tylko że wieniec na jego szerokości dociepliłem płytą pouliretanową na jej spodzie oderwałem blachę a po osadzeniu uszczelniłem pianką. U góry zostawiłem blachę jako warstwę ochronną, szczelina między płytą a deskowaniem 25 mm na całej szerokości pomiędzy krokwiami (wg zaleceń co do wielkości wentylowanej połaci dachowej) 2. czy przestrzeń pomiędzy profilem metalowym 50 x 30 wypełnić również watą? Sam profil będzie sporym mostkiem termicznym wiec pytanie o ekonomiczność zastosowania wełny w tym miejscu. Profile osadzone co metr pod każdym dwuteownikiem. (wełna lambda 0,041 wysokość 50 - 3,46 zł netto / m2 = 800 zł , wrzucę w koszty więc płace netto) 3. jakie jest zagrożenie że dwuteowniki będą transportować wilgoć w ocieplenie (wychodzą one na zewnątrz budynku około 30 centymetrów ale znajdują cię całe pod deskowaniem i na ich końcu są zabezpieczoną deską poziomą przed rynną. Pytanie może głupie więc proszę o wyrozumiałość Pozdrawiam Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArekRF 14.11.2013 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Jak bym był doświadczony to pewnie bym odpowiadał tu na pytania a nie je zadawał . . . Za wszelkie uwagi będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
if22 25.01.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Podepnę się pod wątek: Czy muszę rociągać sznuerk pomiędzy pełnym deskowaniem a wełną aby zachować szelinę wentylacyjną? Krokwie 20cm, wełna mineralna 15cm (Knauf) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts