Blackjack2 14.11.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Witam, chodzi mi głowie remont schodów, stare już nie wyglądają pecialnie i ciągle poprawki są coraz kosztowniejsze, dlatego zastanawialem się nad zleceniem komuś zrobienia nowych..tylko jakie drewno by sie do tego nadawało, trochę szperałem po sieci i podobno teraz są bardzo popularne egzotyczne drewna, ale jak z ich wytrzymałością? NIe chce wydać kasy w błoto, mam znajomego który w ciągu roku dwa razy wymieniał schody...co byscie doradzili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuditu 15.11.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 (edytowane) Sapeli, merbau, iroko, wenge, amazaque, jatoba, wszystkie te egzotyki nadają się do wykonania schodów, ogólnie twarde-jedne bardziej drugie mniej (tak samo wygląda sprawa co do ceny ). Wszystko zależy od upodobań co do barwy drewna. Jeżeli na podłogi/schody stosuje się, np. dąb to biorąc pod uwagę wytrzymałość przykładowe egzotyki można tym bardziej użyć do wykonania schodów. PS. nie wiem jak to jest z tą modą ale od dłuższego czasu ze względów ekonomicznych większość klientów decyduje się na bejcowanie drewna (głównie dębowego) i prawde mówiąc takim sposobem można uzyskac bardzo fajny efekt łącznie z dopasowaniem się barwą, np. do podłogi. drzwi Edytowane 16 Listopada 2013 przez artuditu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdyla 22.11.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 A czy tego typu schody można wykonać dysponując jedynie maszyną Hammera? Jestem hobbistą,mam tę maszynę, ale czy ona wystarczy,czy trzeba mieć jeszcze jakieś urządzenia? Mam też zrobić schody,właściwie kilka stopni,ale jednak. I są to schody z salonu do korytarza - czyli dwa,lub jeden wyższy. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blackjack2 22.11.2013 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 @artidutu dzięki za wzkazówki, widze, że znasz sie w temacie, czyli dąb też można ładnie przerobić, dobrze wiedzieć, a jak to cenowo wychodzi?@Magdyla, rodzaj obrabianego drewna, też ma znaczenie przy wyborze maszyny, musiałbys napisać jaki model dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuditu 22.11.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 A czy tego typu schody można wykonać dysponując jedynie maszyną Hammera? Jestem hobbistą,mam tę maszynę, ale czy ona wystarczy,czy trzeba mieć jeszcze jakieś urządzenia? Mam też zrobić schody,właściwie kilka stopni,ale jednak. I są to schody z salonu do korytarza - czyli dwa,lub jeden wyższy. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam. Nie wiem jakie opcje ma maszyna, która posiadasz, ale jeżeli jest w niej pilarka, wyrówniarka i grubośćiówka to coś by z tego było. Te maszyny to podstawa do wyklejenia i sformatowania stopni/podstopni. Tarcicę wrzucasz na piłe i tniesz na pasy/lamele, potem te lamele strugasz na wyrówniarce ( trzy płaszczyzny z zachowaniem kata prostego), układasz z nich stopień i kleisz za pomocą ścisków lub prasy. Następnie płaszczyznę stopnia na wyrówniarkę i potem na grubościówkę. Później na wyrówniarce strugasz kant stopnia, tniesz z szerokości na pile z naddatkiem na strugnięcie i znów na wyrówniarkę aby zlikwidować ślad po pile. Zostaje jeszcze szlif, najlepiej przepuścić to przez szlifierke szerokotaśmową ale można próbować radzić sobie szlifierką, np. mimośrodową, wszystko zależy jak wygląda płaszczyzna po strugarce. Grunt to ostry nóż na maszynie. To tak w skrócie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuditu 22.11.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 @artidutu dzięki za wzkazówki, widze, że znasz sie w temacie, czyli dąb też można ładnie przerobić, dobrze wiedzieć, a jak to cenowo wychodzi?@Magdyla, rodzaj obrabianego drewna, też ma znaczenie przy wyborze maszyny, musiałbys napisać jaki model dokładnie artidutu - mój nick został troszkę zmodyfikowany , różnica w cenie miedzy dębiną, a egzotykiem będzie odczuwalna, z kolei różnica miedzy dębem w naturalnej barwie, a dębem barwionym jest prawie żadna, dochodzi tylko trochę pracy i towaru w postaci bejcy. Można również użyć oleju koloryzującego i mieć schody olejowane w kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blackjack2 23.11.2013 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Ojej, przepraszam, nie zauważylem literówki.. to chyba jednak zostanę przy standardowych rozwiązaniach, nie chce wydać kasy na fanaberie, tylko po to żeby po paru miesiącach musieć znowu wymieniać schody jeszcze raz @ magdyla czyli wychodzi na to, że musiałabyś mieć wieloczynnościówke bez niej ani rusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rozaliafashion 28.11.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 A co myślicie o schodach z modrzewiu?Na piętrze domu mam mieć podłogę z desek modrzewiowych i zastanawiam się czy tym samym drewnem mogłabym pociągnąć schody żeby jednolicie to wyglądało? Czy ma ktoś schody z modrzewia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minia111 28.11.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 jak już masz, to pewnie, powinnaś dalej polecieć ze schodami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lakers 07.12.2013 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Jesion jest bardzo dobrym wyborem, a często się o nim zapomina, jeżeli lubisz różnego rodzaju słoje na drewnie to jest znakomity wybór, a i drewno twarde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlicjaKa 28.12.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Jesion jest bardzo dobrym wyborem, a często się o nim zapomina, jeżeli lubisz różnego rodzaju słoje na drewnie to jest znakomity wybór, a i drewno twarde Zgadzam się. Mam kuchnię z jesionu - nie chciałam dębu, bo jakoś mi nie pasował. Jak mi stolarz pokazał jesionową deskę, to wyskoczyłam z butów. Piękny rysunek słoi, twarde, jasne - super. No i teraz mam dodatkowo jesionowe schody, zwykłe zabiegowe, na betonie. Zniszczenia tylko takie, jakie zrobiły zębami domowe zwierzęta. Polecam jesion, bo nikt go nie docenia, wszyscy trąbią buk lub dąb, a jesion tańszy a dużo ładniejszy. Nie wiem, czy wolno tu polecić firmę, która mi te schody montowała, a właściwie projektowała, wykonała i montowała, ale niech tam. Warto do nich zadzwonić, a jeśli może to komuś pomóc... http://www.schody-studio.pl/schody_drewniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts