krislord 14.11.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 WitamCzy ktoś z Was mógłby mi poradzić jak zmontować prawidłowo prostą instalację alarmową?Chciałem kupić syrene alarmową, czujnik ruchu , podłączyć to do prądu. O ile czujki ruchu podłącza się do 220v (np w oprawach halogenowych) to jak to się ma do podłączenia do czujki syreny która powinna mieć napięcie 12v? Potrzebuje jakiegoś zasilacza ?Prosiłbym o prosty schemat lub porady jak to zmontować Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.biruta 14.11.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Lampa halogenowa gasnie np po 10 sekunach od wykrycia ruchu. Syrena tez przestanie wyc jak zniknie napiecie. Troche slabo to wykombinowales Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 14.11.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Witam Czy ktoś z Was mógłby mi poradzić jak zmontować prawidłowo prostą instalację alarmową? Chciałem kupić syrene alarmową, czujnik ruchu , podłączyć to do prądu. O ile czujki ruchu podłącza się do 220v (np w oprawach halogenowych) to jak to się ma do podłączenia do czujki syreny która powinna mieć napięcie 12v? Potrzebuje jakiegoś zasilacza ? Prosiłbym o prosty schemat lub porady jak to zmontować Z góry dzięki To nie może być zwykła czujka ruchu. Musisz kupić przynajmniej jakąś najprostszą i najtańszą centrale alarmową np. CA-4 Satela (około 90zł) albo Micra. Bo przecież jakość musisz rozbrajać i rozbrajać ten alarm! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krislord 15.11.2013 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 To nie może być zwykła czujka ruchu. Musisz kupić przynajmniej jakąś najprostszą i najtańszą centrale alarmową np. CA-4 Satela (około 90zł) albo Micra. Bo przecież jakość musisz rozbrajać i rozbrajać ten alarm! Na Allegro najtansze Satela CA-4 są po ok 90 zł ale same układy (bez obudowy, klawiatury itd) Do momentu wykonania inst elektrycznej, alarmowej (docelowej) i tynkow chcialem przy minimalnych nakladach zabezpieczyc w pewnym stopniu budowe (dlatego pomysl z czujką i syreną aby wystraszyc potencjalnego wlamywacza) Nawet jesli syrena bedzie "wyla" przez okreslony czas to mysle ze wystarczy (ustawiane pokretlem na czujniku ruchu) Co do uzbrajania i rozbrajania to może jakiś ukryty zwykly przelacznik odcinający zasilanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 23.11.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 (edytowane) Co do uzbrajania i rozbrajania to może jakiś ukryty zwykly przelacznik odcinający zasilanie? A nie wystarczy ci wyłącznik zmierzchowy z nastawialną siłą światła, który (które) są już standardowym wyposażeniem większości tych lamp/naświetlaczy lub programator zegarowy? Ja także po jesiennych pracach wykończeniowych planuję w zimowe wieczory zmontować kilka takich tanich zestawów. Pytałem już o to w tym dziale kilka miesięcy temu i nie uzyskawszy odpowiedzi sam się za to wziąłem. Nie chcę bowiem montować tylko alarmu wewnętrznego (mam w planie taki z powiadomieniem GSM), ale najpierw chcę stworzyć pierwszą barierę w postaci takich "piszczących" lamp na napięcie 12V DC (z akumulatora) z wyłącznikiem syreny w domu (aby móc przyjmować gości w ciepłych porach roku także po zmierzchu ). Mam nadzieję, że w większości przypadków już one spłoszą intruza i zabezpieczą w ten sposób okna lub drzwi przed uszkodzeniami (bo nawet najlepsze alarmy wewnętrzne tego nie zapewnią). Edytowane 23 Listopada 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts