Ciechanka 14.05.2004 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 U nas w salonie parkiet dąb natur. A na pięterku panele. Gdybym jednak miała wystarczająco kasy byłby mahoń merbau i parkiet na piętrze (mógłby być dąb).Podobały mi się również deski sosnowe - ale bałam się, że są za miękkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 14.05.2004 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 U nas Barlinek. Końcówki serii więc wyszło po około 70 zł za metr. Salon- wiśnia, sypialnia i garderoba- buk parzony, hall, gabinet i pokoje na górze to różne odcienie i gatunki dębu. W jednym pokoju- dąb antyczny, ciemny, dostojny, istne cudo! Aż mi szkoda, że na górę, no ale to konieczność wynikająca z ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 14.05.2004 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 malo piszecie o cenach i "zrodle" waszych podlog. Aniujak dlugo juz masz ten Barlinek? czy nie jest glosny jak panale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 14.05.2004 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Mam parkiet debowy klasa druga. A to za namowa parkieciarza.Ukladal podloge w szachownice po piec klepek. W drugim gatunkulatwo jest wybrac klepki ciemniejsze i jasniejsze. Wiecmam drewniana szachownice z jasniejszego i ciemniejszego drewna.Cen nie podam bo sprzed 3 lat. Co do eksploatacji trzeba ostrozniez woda i piaskiem. Krzesla bez podkladek tez odpadaja. W sumie parkietjest na pietrze wiec naturalnie oddzielony schodami od brudniejszego parteru. Za to milo jest bozo chodzic potakiej podlodze i to bez wzgleduna pore roku. Kladzione na wylewce. Pod wylewka pianka wyciszajaca,specjalie do takiego zastosowania. Parkiet z firmy Jarzabek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 14.05.2004 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 tom soyer jestem zaskoczona wynikami ankiety. A wydawało mi się, że większość inwestorów kupuje panele, a tu patrz dechy i parkiet. Tak trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 17.05.2004 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 no tak, ale jak widac czesto udaje sie wam kupic te dechy sporo taniej chociaz jesioniem (ktory mnie najbardziej interesuje) nikt sie nie pochwalil. caly czas mnie dreczy pytanie: czy warto dac 180pln za metr kw. podlogi z jesionu? czy sa inne drewna (oprocz iglastych) ktore rownie dobrze sprawdzaja sie napodlodze a sa tansze? a moze gdzies mozna dostac jesion choc troche taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.05.2004 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 tom, ja mam namiar na pana,który ma jesion-są to właściwie dechy parkietowe,bo mają ok.1m długości.Z ułożeniem,lakierem, (ale bez kleju) kosztuje taka podłoga u niego-110 zł. Pan jest z okolic Mińska Maz.,ale może opłacałaby się i Tobie i jemu ubić interes. Terminy ma jednak dopiero na wrzesień. Jedyną moją wątpliwość wzbudzają szczeliny,jakie się pjawiły u kogoś,gdzie widziałam tę podłogę.Jedni mówią,że mają prawo się pojawić-gdy w domu sucho,że przecież drewno pracuje,inni zaś,że nie powinno być szczelin.Nie wiem,jakie są dopuszczalne. Jak chcesz, mogę dać Ci namiary na tego pana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 17.05.2004 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 opal bardzo chetnie - email w stopce. dla mnie moze nawet nie jest wazna dlugosc dechy co jej szerokosc. nie przekonuje mnie wyglad parkietu (mam na parterze taki kilkudziesiecioletni ). co do szczelin to tesciowa cyklinowala ostanio debowy po 20 latach. szpachlowanie, trzykrotne lakierowanie i po kilku miesiacach zamiast wielu pojedynczych szczelinek zdobily sie na calym parkiecie dwie ale za to szerokie prawie na 5mm. nie wiem gdzie lezy problem bo nic w ogrzewnaniu i wilgotnosci w budynku sie drastycznie nie zmienilo. poza tym jesion jest podobno "trudnym" drewnem i dechy nie moga byc za szerokie ale takie po 15cm podobno sa mozliwe. KOlejna rzecz - pekniecia/ szczeliny miedzy dechami mozna zaszpachlowac ale gorzej ja wszytsko sie wygina a tego na pewno chcialbym uniknac. pzdr i czekam na namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 17.05.2004 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Ja jeszcze nie mam, ale zdecydowanie jesionowy parkiet, w sypialniach inaczej nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 18.05.2004 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Ja na poddaszu niestety panele choć przyznam się, że ładnie wyglądają i układa się superowo to nie jest to szczyt moich marzeń, ale brak kasy. Na dole w salonie będzie parkiet jeszcze nie wiem jaki, a i w gabinecie czasowo też panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boo 18.05.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Ja jeszcze nie mam, ale w salonie planuję parkiet dębowy albo dechy egzotyczne (jak starczy kasy) a na poddaszu parkiet lub panele. Aktualnie w mieszkaniu mam parkiet dębowy cyklinowany i malowany przed ośmiu laty. Niestety widać skutki działalności dzieci (szuranie zabawkami, krzesłami itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 18.05.2004 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 ... Aktualnie w mieszkaniu mam parkiet dębowy cyklinowany i malowany przed ośmiu laty. Niestety widać skutki działalności dzieci (szuranie zabawkami, krzesłami itp.) to chyba bardziej zalezy od jakosci lakieru a nie samego drewna. ja juz powoli zaciskam zeby i chyba sie zdecyduje na to drewno bo nie pociaga mnie kupowanie czegos taniego i robienie za kilka lat kolejnego remontu. szukam wiec najtanszej opcji "deski z litego jesionu". bede wdzieczny za wszelkie namiary. pzdr i podziekowania dla Opal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.rob 29.06.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 tom soyer te klepki pozagatunkowe różniły się od gat.II i I tym, że w paczce na c.a. 16 sztuk - dwie, no trzy były z sękami ( i to dużymi). I te klepki przeznaczone zostały do np. do cięć przy ścianie lub do ....palenia w kominku . Jak kupowałam, to właściciel hurtowni rozpakował przy mnie dwie paczki i pokazał, czym się różnią od gatunkowych i poradził, zebyśmy wzięli tak 3-4 m2 więcej i tak zrobiliśmy (ok. 5m2). W długości, szerokości i grubości niczymsię nie różniły od gatunkowych. No może w odcieniu nie są tak jednolite jak np. I gatunek. Ale zapewniam Cię, że nie jest to pstrokacizna, czego bardzo na podłodze nie lubię. Te różnice w odcieniach są naturalne, jak na drewno przystało. Za to robota czekała gościa, który robił te podłogi . Zażyczyłam sobie, aby z pomocnikiem rozpakowali wszystkie i odrzucili te najbrzydsze. Mieli układać tak, żeby te najładniejsze trafiły w miejsca, gdzie na pewno podłogę będzie widać, a najbrzydsze (ale bez sęków!) po kątach, gdzie będą stały meble. Okazało się, że praktycznie zostały te z sękami do kominka. A podłoga okazała się po ułożeniu po prostu piękna . I tak jest teraz w moim domu, że najładniejszą podłogę mam na strychu. będę potrzebował ponad 120 m2 parkietu... bardzo mi się spodobał Twój pomysł z zakupem pozagatunkowego i posortowaniem sobie tego samodzielnie kluczem do sukcesu w tej zabawie jest jakość (powtarzalność gabarytów) wykonania klepek - jeśli jest tak jak piszesz to wszystko OK czy mógłbym prosić o namiary na firmę, w której kupowałeś??? z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Józia S. 29.06.2004 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 U mnie na poddaszu panele korkowe a na parterze chyba zwykły panel, niestety, ten najtańszy , bo: 1. brak kasy, 2. przez pierwszy rok będziemy urządzać tzw. obejście i na pewno będzie się nosić (szlag by mnie trafił, jakby piękna, droga podłoga się zniszczyła) a nie chcę stać na straży i szarpać nerwy sobie i innym. Reszta - terakota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 29.06.2004 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 U mnie na poddaszu panele korkowe a na parterze chyba zwykły panel, niestety, ten najtańszy , bo: 1. brak kasy, 2. przez pierwszy rok będziemy urządzać tzw. obejście i na pewno będzie się nosić (szlag by mnie trafił, jakby piękna, droga podłoga się zniszczyła) a nie chcę stać na straży i szarpać nerwy sobie i innym. Reszta - terakota. jozia zastanow sie czy zamiast byle jakich paneli lepiej nie zastoswac latwiejszego w wymianie wykonczenia podlogi (np osb i wykladzina lub gk i wykladzina). najtansze panele sa trudniejsze w utrzymaniu niz wykladziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 29.06.2004 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 ja mam w salonie Baltic wood...sa ok, chociaz gdzieniegdzie mozna znalesc ze sa byle jak sklejone:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Jutrzenka 29.06.2004 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 opal ... trzykrotne lakierowanie i po kilku miesiacach zamiast wielu pojedynczych szczelinek zdobily sie na calym parkiecie dwie ale za to szerokie prawie na 5mm. nie wiem gdzie lezy problem .... Problem w tym, żę najprawdopodobniej parkieciarze nie zstosowali lakieru podkładowego, który ma zapobiegac sklejaniu sie klepek, żeby takie szpary nie powstawały. mj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Jutrzenka 29.06.2004 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Witam, jeszcze raz. Przejrzałem Wasze posty nasunęly mi się dwa tematy:1. Egzotyki wcale nie muszą być droższe niż dąb, jesion.Mogę wam podać ceny: dąb klasa I, przy szerokości 90 mm, ceny od 130-150 zł/m2, merbau przy tej samej szerokości = 99 zł. Pomyślcie rownież o mozaikach przemysłowych z egzotyków w cenach od 70 do 130 zł w zależności od gatunku i wymiarów lamelek. 2.Teraz o polskich gatunkach. Przy podawaniu cen podawajce również wymiary klepek lub desek. Ponieważ, parkiet o mniejszej szerokości np 43 mm i dł. 300 mm może byc o 10-15 zł tańszy niz parkiet o wymiarach 60x300 mm. Wszystko związane jest z łatwościa lub trudnością pozyskania takiego materiału. Dlatego cena nie zawsze mówi wszystko o danej podłodze.Na cenę parkietu składają się: gatunek, klasa drewna i wymiary. To są trzy podstawowe cechy, na podstawie których ustala się cenę. Jeżeli chcecie kupić niedrogi parkiet to propnuje klon, 43x250, w III klasie, (ale nie każdemu musi się podobać). Mi jeszcze takiego nie udało sie sprzedać. Oprócz parkietu innym ważnym składnikiem kosztów są materiały chemiczne i ich jakość, ale o tym ... innym razem pozdrawiam mj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia 29.06.2004 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 czy ma kto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 30.06.2004 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 a ja wlasnie wybralem deski klonowe/jaworowe. beda przyklejane na plyty OSB (lub sklejke) polozone na legarach. jaka chemie i w jakiej kolejnosci nalezaloby zastosowac w tym przypadku? jaki klej i jakie lakiery? chcielibysmy uzyskac efekt matowy nie rezygnujac z latwosci utrzymania czystosci tak polakierowanego drewna. Czy drewno ktre wybralismy zmienia kolor z czasem i czy ma na to wplyw rodzaj lakieru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts