Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drewniana podloga

jaka masz podloge drewniana?  

142 użytkowników zagłosowało

1. 1. jaka masz podloge drewniana?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Parkiet, Drewno nazywa się Teak czy Tek, różnie piszą :lol: . W każdym bądź razie robią z tego jachty. Ja dostałem 3m2 w spadku i położyłem to w remontowanej łazience. To drewno doskonale znosi kontakt z wodą. Cena coś koło 78zł/m2. Nie wiem jak lakier bo też go dostałem w spadku. Wiem jedno, w moim domku postaram się aby drewna na podłogach było jak najwięcej.

panele podłogowe to taki smutny substytut, a ile robią hałasu żeby zwrócić na siebie uwagę

1. Ludzie, jeżeli podajecie ceny to podajcie łącznie z robocizną i materiałem. Można się pochwalić, że się kupiło parkiet 2 razy taniej niż cos gotowego do ułożenia tylko jeszcze trzeba doliczyć klejenie, cyklinowanie, lakierowanie i koszt niezbędnych do tego materiałów. No i oczywiście są dwie ogromne zaleta materiałów gotowych do połozenia - czas ( na tym nie wszystkim zależy ) oraz brak mozliwości spie... materiału przez "fachowców". Ja chciałem miec ciemne drewno więc wybrałem egzotyki, najchętniej parkiet przemysłowy - cena trwałość no i podobał mi się. Koleżanka kupiła ipe - płakała przez ponad miesiąc. Trzecia firma zrobiła jej to w miarę dobrze. I co z tego , ze nie zapłaciła poprzednim?

2. Mam mozaikę oraz barlinek merbau i klon. Moim zdaniem zalety i wadygotowych desek 3 warstwowych są następujące:

- cena - merbau 99 zł/m2 dł. 220 cm, klon 59 zł/m2 dł 220 cm - ułożenie 10 zł/m2 w tym pianka i klej

najtaniej mozna trafić deski za ok. 40 zł/m2 czyli za 50 zł/m2 jest gotowa podłoga

- b. szybko położona, od razu można po niej chodzić i się wprowadzać, bardzo mocny lakier

- nie rozsycha się i nie trzeba jej odnawiać przez pewnie 30 lat ( co prawda widziałem tegi typu deski tylko 8 letnie ale były jak nowe ) a potem można odnowić bo mozna ją wycyklinować

wady

- odgłos chodzenia

- duże powieżchnie czasem wydają odgłosy strzelania - np. rano jeżeli na częśc podłogi świeci bezpośrednio słońce

wadozaleta ;) - wygląd - zbyt idealny , prawie sztuczny z bliska a jednocześnie widac bardzo dobre wykonanie i w całości prezentuje się b. dobrze

Parkiet, Drewno nazywa się Teak czy Tek, różnie piszą

Teak to nazwa obcojęzyczna (ale nie wiem wg. jakiego języka), natomiast polska nazwa brzmi tik.

...Cena coś koło 78zł/m2...(za ten teak)

wg. mnie jest tutaj duże przekłamanie, bo w tej cenie mozna kupic parkiet przemysłowy, czyli lameli o przykładowych wymiarach 14x20x160 mm, a nie deski. Ceny desek w zalezności od wymiarów od 210 - 270 zł (netto za m2)

pozdrawiam

mj

... ale moje pytanie - czy ktos ma psa? I jak u was wyglada problem parkiet a pies?

Na psa :), najlepszą propozycją jest podłoga wykończona olejem, bo olej wsiąka w drewno i pies niie ma czego rysować. Mogą jedynie powstać uszkodzenia mechaniczne drewna, ale to może zdażyć się zawsze nawet jak na podłogę upadnie ciężki przedmiot.

Gatunki drewna (uszeregowane wg, twardości):

1.egzotyczne: merbau, lapacho, jatoba, doussie

2. egzotyczne: teak, iroko, tali, orzech amerykański, badi oraz krajowe dąb i jesion

na samym końcu: klon, czereśnia, świerk, modrzew, sosna

pozdrawiam

mj

Czy mozesz podpowiedziec, jak wyglada proces wykanczania powierzchni olejem? Parzylam na podane linki, ale tam juz jest powierzchnia wykonczona olejo-woskiem. Tzn. czy to juz jest gotowe, czy klade podloge z desek a potem wykanczam olejem? Kiedys o tym czytalam, ale przyznam, ze dawno i wylecialo mi z glowy... W zasadzie zdecydowalam sie juz na gotowy parkiet... ale decyzje zawsze mozna zmienic... :wink:

Poza tym ktos mi powiedzial, zeby nie klasc desek na parterze, bo ponoc maja sie odksztalcic itp. (nie wiem, dlaczego, tlumaczenie bylo dosc metne, wilgotnosc? bezposrednie wejscie z ogrodu? nie rozumiem). A ja akurat najbardziej lubie drewno i nie wyobrazam sobie terrakoty czy linoleum!!! A psa wycierac lap nie naucze... :D

Czy mozesz podpowiedziec, jak wyglada proces wykanczania powierzchni olejem? Parzylam na podane linki, ale tam juz jest powierzchnia wykonczona olejo-woskiem. Tzn. czy to juz jest gotowe, czy klade podloge z desek a potem wykanczam olejem? Kiedys o tym czytalam, ale przyznam, ze dawno i wylecialo mi z glowy... W zasadzie zdecydowalam sie juz na gotowy parkiet... ale decyzje zawsze mozna zmienic... :wink:

Poza tym ktos mi powiedzial, zeby nie klasc desek na parterze, bo ponoc maja sie odksztalcic itp. (nie wiem, dlaczego, tlumaczenie bylo dosc metne, wilgotnosc? bezposrednie wejscie z ogrodu? nie rozumiem). A ja akurat najbardziej lubie drewno i nie wyobrazam sobie terrakoty czy linoleum!!! A psa wycierac lap nie naucze...

Przyłaczam się Macieju do tych pytań.

Napisz cos prosze o olejach, pielęgnacji olejowanej podłogi, jak rózne oleje wplywaja na kolor desek, markach oleju ich cechach itp.

Widziałem na próbkach takie oleje które wygladaja jak błyszczący lakier ale i takie które były mocno zmatowione. Jedne bardziej intenstwnie oddawały rysunek drewna i róznicowały przez to klepke typu "natur", drugie "ujednolicały" kolor podłogi i nie wyciagały tak rysunku.

Pozdrawiam

witam :)

Ja jeszcze nie mam podlogi wykonczonej. Na razie zdecydowany jestem na panele (glownie cena), ale nie te najtansze, tylko ze sredniej polki. Natomiast na antresoli zastanawiam sie jeszcze. Mam tam bardzo nierowna podloge, wiec zastanawiam sie nad wyrownaniem - wszlekiego typu betony i iwylewki to strasznie droga i meczaca robota - zwlaszcza, ze trzeba by ten caly material (wyjdzie ponad 0.5 tony na 35 m2) wniesc na 3 pietro po schodach :( Polecono mi, ze moglbym zrobic podloge na legarach, ale dla oszczednosci pokryta plyta pilsniowa, albo wiorowa. Wyglad mi to na rozsadna propozycje. Potem na cos takiego moge polozyc albo parkiet, albo panele.

Nie wiem tylko jak maja byc rozstawione legary i laty (co 70 cm wystarczy?) oraz jak gruba musi byc ta pilsnia.

pomozcie...

Magus

• 3 months później...
Zadający pytanie jest zdaje się z okolic Poznania więc informuję, że przed Murowaną Gośliną po prawej stronie /jadąc od Poznania/stoi taki duży,nowy, parterowy pawilon. Mieści się tam producent parkietów drewnianych. Znajomy fachowiec polecał - zwłaszcza parkiet lamen, mówił, że ładniejszy i lepszy od np. deski barlineckiej. Też zamierzamy tam pojechać. Ale ceny są ponoć wysokie ponad 100 zł ale myślę, że może jakiś II gatunek będzie tańszy...Pozdrawiam

D'arek

oczywiscie ten geszeft byl jednym z pierwszych gdzie zajrzalem. Drewno ktorego szukalismy na poczatku roku kosztowalo tam 170PLN/m2 netto. Nie wiem jakie ceny maja teraz. Sciagnalem wiec drewno z Rzeszowa za 60PLN/m2 netto (transport 600PLN).

Co do dodatkowych kosztow - zaleza od technologii. Przy prostych podlogach drewno mozna podobno ukladac bezposrednio na wylewce. Wtedy trzeba zaplacic za klej, ulozenie, cyklinowanie, lakier i lakierowanie. U mnie to wyszlo okolo 80PLN/m2 (45PLN/m2 robocizna)

Czy mozesz podpowiedziec, jak wyglada proces wykanczania powierzchni olejem?

Mam olejowany merbau. Najpierw położono parkiet, a po jego "ułożeniu sie" nastapiło olejowanie. Wyglądało całkiem prosto - równomierne rozprowadzenie oleju po powierzchni parkietu po czym wypolerowanie polerką. Olej przyciemnia (i tak już ciemne) drewno. I wydobywa odcienie każdej klepki.

Co do uszkodeń to nie ma problemu. Mój kot regularnie zarysowuje parkiet, ale wystarczy przetrzeć specjalnym olejem do renowacji i nie ma śladu. Nawet po uszkodzeniach od np. obcasów nic nie widać.

Trzeba tylko uważać na rozlane/rozchlapane płyny. Jeśli sie nie zetrze od razu zostaje ślad!