Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł do małego, dobrze ocieplonego domu ? EKOGROSZEK

Piotr_88

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Na wstępie zaznaczam że jestem raczej laikiem w temacie ogrzewania paliwami stałymi. W prawdzie trochę się już oczytałem, ale często trafiam sprzeczne informacje, dziwne porady "fachowców" dlatego chciałem zapytać Państwa o poradę w sprawie wyboru najbardziej optymalnego kotła z zasobnikiem na paliwo stałe- ekogroszek, ewentualnie pellet.

Niestety muszę jeszcze przed upływem roku zakupić kocioł i możliwie najwięcej materiałów, które będą zamontowane/zużyte dopiero na wiosnę. Chcę tak zrobić, aby odzyskać możliwie najwięcej gotówki przez wniosek VZM-1.

Właśnie jestem w trakcie budowy domu z projektu WISEŁKA- MG Projekt. http://www.tooba.pl/projekt-domu-Wiselka/a,s_pd,idp,15465.html

Powierzchnia do ogrzania wraz z garażem to licząc po podłogach 120m2. Dom jest budowany wraz z pakietem energooszczędnym. Myślę, że będzie dość dobrze docieplony, ściany to pustaki porotherm 25cm + styropian grafitowy 20cm U=0,31. Podłogi parteru także styropian grafitowy 20cm U=0,31. Poddasze docieplone będzie wełną mineralną U=0,39 o grubości 30-35cm. W całym domu zainstalowane będą okna o profilu 6-komorowym i szybach 2-komorowych U=0,5. Ogrzewanie parteru będzie podłogowe, całe poddasze tradycyjnymi grzejnikami panelowymi stalowymi (polecono mi E.C.A. GERMANY) Dodatkowo na dachu planuję zamontować kolektory słoneczne wraz zasobnikiem z podwójną wężownicą 300L.

Kocioł miałby ogrzewać cały dom wraz z CWU. Nie ukrywam, że priorytetem są koszty ogrzewania i wygoda.

Cieżko mi teraz podjąć decyzję co do najbardziej optymalnego kotła.

Dotychczas oferowano mi kocioł KLIMOSZ 15Kw LING DUO z zasobnikiem- oferta sprzedawcy i montera kotłów.

Pewien monter sugerował mi kocioł 25Kw, ale myślę że grubo przesadził.

Dużo ciekawych rozwiązań ma kocioł Kostrzewa PFL II 15kw, czy byłby odpowiedni do takiej powierzchni przy zasilaniu ekogroszkiem ?

Mnie osobiście zdaje się, że w zupełności wystarczyły kocioł o mocy 10-12Kw, przynajmniej wstępnie obliczyłem sobie, że mniej więcej takiej mocy kocioł napewno nie będzie przewymiarowany.

Pytań i kwestii mam kilka:

1. Jakiej mocy sugerowalibyście mi Państwo kocioł ?

2. Z tego co się dowiedziałem, to nie warto przy tak małym kotle interesować się rusztem wodnym

3. Z jakiej wielkości zużyciem paliwa w stali sezonu grzewczego powinienem się liczyć- mniej więcej, czy będzie to 1500 czy pewniej 3000 kg ekogroszku wysokiej jakośći(25-27Mj) Zdaję sobie sprawę, że pierwszy sezon będzie okupiony najwyższym zużyciem ze względu na wygrzanie murów

4. Dysponuję budżetem około 10000zł na kocioł i chciałbym to możliwie najlepiej wykorzystać. Jaki kocioł Państwo byście mi sugerowali ?

5. Niestety gaz nie wchodzi w rachubę- brak infrastruktury, w perspektywie najbliższych 5 lat także.

6. Ponoć zwykły palnik retortowy będzie lepszym rozwiązaniem niż rynnowy czy brucer ze względu na stowanie paliwa dobrej jakości ? ? ?

7. Czy warto w takim wypadku interesować się zbiornikiem buforowym ?

Z góry dziękuję za wszelkie porady i sugestie, to dla mnie bardzo ważne.

Pozdrawiam serdecznie forowiczów

Piotr P.

• Odpowiedzi 188
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Taki 10-12kW będzie sie jeszcze nudził....

Jak bym Ci polecił z ardeo, pracuje ciszej, ładniej moduluje doły mocy.

Możesz też wybrac z małym brucerowatym,- co wolisz.

Możesz wejść sobie na esterownik.pl, wbij nazwę Skam czy skam-p jest tam trochę 12kW grzejących od 80 do 170m2 w zależności co tam inwestorzy sobie wybierali.

Poklikaj na kotły, zobacz sobie w opisach.

Jakby co, pisz do karoki czy minertu, ja odpowiem, jak tylko będe miał chwilę czasu, jeżeli chcesz pisać do mnie.

Gość Arturo72
Taki 10-12kW będzie sie jeszcze nudził....

Jak bym Ci polecił z ardeo, pracuje ciszej, ładniej moduluje doły mocy.

Możesz też wybrac z małym brucerowatym,- co wolisz.

Możesz wejść sobie na esterownik.pl, wbij nazwę Skam czy skam-p jest tam trochę 12kW grzejących od 80 do 170m2 w zależności co tam inwestorzy sobie wybierali.

Poklikaj na kotły, zobacz sobie w opisach.

Jakby co, pisz do karoki czy minertu, ja odpowiem, jak tylko będe miał chwilę czasu, jeżeli chcesz pisać do mnie.

Czy dokładnie doczytaleś jaki to jest dom ?

Wydaje mi się,że nie bardzo.

Zatem moje pytanie,pomocne autorowi posta.

Z jaką wydajnością ten 12kW będzie chodził przez większość sezonu grzewczego gdzie potrzeba w tym domu w największe mrozy max.3,5kW mocy grzewczej ?

Jakie przewidujesz spalanie ekogroszku w tym konkretnym domu ?

Do autora postu,zanim wybierzesz lub posluchasz jakiejkolwiek rady(w tym mojej) zorientuj się na forum i zapoznaj się z tematem doboru źródła ciepła do domu oraz z terminami zapotrzebowanie domu na ciepło oraz obciążenie cieplne domu a także OZC.

Będzie Ci łatwiej oceniać rady,oferty i porady ;)

Edytowane przez Arturo72

Witam serdecznie,

Pytań i kwestii mam kilka:

2. Z tego co się dowiedziałem, to nie warto przy tak małym kotle interesować się rusztem wodnym

3. Z jakiej wielkości zużyciem paliwa w stali sezonu grzewczego powinienem się liczyć- mniej więcej, czy będzie to 1500 czy pewniej 3000 kg ekogroszku wysokiej jakośći(25-27Mj) Zdaję sobie sprawę, że pierwszy sezon będzie okupiony najwyższym zużyciem ze względu na wygrzanie murów

Piotr P.

Tak, odpuść sobie wodny.

Zobacz jakiej mocy jest wężownica w tym zasobniku 300L....

Dopiero doczytałem,że tam jest o.90m2... zasugerowałem się 120m2....we wpisie

Skoro ma to być węgiel.... bo gazu niet a innej opcji nie bierzemy pod uwagę....

Co do ilości węgla w pierwszym sezonie może to być coś koło 2000kg

Po 2latach raczej bliżej 1000-1200kg (takiego 23MJ/kg) na to 90m2, nie wiem ile tego CWU dojdzie zimą......

Ważne, aby instalacja była dobrze wykonana bez błędów.

Komin ceramiczny, taki ok.150mm będzie w sam raz. Nie większy jak 160!!!!!

Rozumiem,że to Złocieniec.....

aha opał to tylko coś niskokalorycznego, aby dobrze to gadało w całości na małych mocach, czyli załóż, że max.24MJ/kg, czyli max. Retopal... a najlepiej jakiś Jaret... czy jakby szło kupić taką Janke 22MJ/kg, ewentualnie przyzwoity miał węglowy 21-23MJ....

zresztą nie sądzę, aby łatwo dostępne były mocniejsze ekogroszki, bo będą cholernie drogie... albo sprzedawane nie do końca uczciwie...

chyba,że w tym rejonie to też już raczej rusek krąży...

to tak w skrócie, jakby co- można pisać na priva, ostatnio w Złocieńcu jeden taki kociołek był odpalany....

Edytowane przez Jarecki79

piotr88

jak to ma być 90m2 z pakietem energooszczędnym to ty nie potrzebujesz kotła tylko większy czajnik

kospel lub pompa ciepła jeśli twoim priorytetem są koszty ogrzewania i obsługa

pompa będzie tańsza niż węgiel i zupełnie bezobsługowa

nie ma na rynku kotła na eko który z przyzwoitą sprawnością spali paliwo ogrzewając twój domek

jak ma być jak chcesz to bez węgla

a jak musi być węgiel to najmniejszy możliwy z buforem

Za 10 tys mozesz kupic:

- kociol Kospel na grzanie pradem w najgorsze mrozy,

- dobrej klasy klime na grzanie wiekszosci domu w cenie grochu lub taniej (od razu masz chlodzenie latem) (3,5 -4 tys PLN)

- PC dedykowana do CWU.

Nie bedziesz musial kiwnac palcem, wszystko bedzie dzialac samo a miejsce pod piec wykorzystasz na co chcesz:)

W tak malym i dobrze izolowanym domu zakladac obslugowy system CO/CWU? Jak planowales budowe tak malego i tak cieplego domku nie myslales jakie CO/CWU do tego dobrac?

Edit: Taki zestaw da Ci koszt za CO ponizej 1000 PLN/sezon, co do CWU to zalezy ile osob, ale powyzej 600 PLN/za rok przy 4 osobach nie powinienes wyskoczyc.

tak jak pisze miloszenko. nie wiem jak daleko jesteś z budową, ale możesz jeszcze zaoszczędzić na kominie. koszt komin + kotłownia + kocioł na węgiel = koszt pompy ciepła niewielkiej mocy. albo kospel + prąd, pompę można później dokupić, gdyby zaszła potrzeba. kupując kociołek elektryczny zaoszczędzisz w stosunku do węgla kilkanaście tys. zł, płacąc za ogrzewanie kilkaset zł więcej na sezon. pomyśl tylko o podłogówce, żeby ewentualnie pompę podłączyć. a przede wszystkim zrób OZC i dopiero potem pomyśl systemie grzewczym.

Witam ponownie,

Wszystkim bardzo dziękuję za porady

@ Jarecki99

Niestety ale komin i stan surowy już stoją. Komin ma średnicę 200mm- dokładnie tak jak w projekcie.

ZŁC- tak jestem ze Złocieńca :)

Ekogroszek i Pellet wziąłem pod uwagę ze względu na koszty- ponoć ogrzewanie energią elektryczną wychodzi nieporównywalnie, pozatym dotychczas nikt nie sugerował mi nawet innego rozwiązania jak węgiel. Jeśli rzeczywiście ogrzewanie energią elektryczną byłoby to kilkadziesiąt procent tylko droższe, to widzę, że byłoby to najkorzystniejsze rozwiązanie.

Małej pompy ciepła nawet nie brałem pod uwagę, z tego co wiem, to jest to urządzanie bardzo drogie i ponoć niema prawa zwrócić się jego montaż w perspektywie kilkunastu lat.. Ile w tym prawdy- niewiem. Ale biorę się za czytanie o ogrzewaniu prądem i pompach, bo wygląda to na ciekawą alternatywę

Bardzo zainteresowały mnie także kotły Kostrzewa o małej mocy na pellet z automatycznym rozpalaniem, po wstępnej lekturze na stronie producenta wygląda to bardzo obiecująco

Obecnie jestem na etapie zamykania stanu surowego. W tym roku zostaną wstawione okna, brama garażowa i drzwi wejściowe. Chciałbym aby postało to do wiosny i wtedy chciałbym zabrać się za docieplenie budynku, montaż wszystkich instalacji i dopiero później wykończenie.

Mój wykonawca poinformował mnie, że mogę jeszcze zdecydować się na wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła, ponoć to także wyjątkowo obniża zapotrzebowanie na ciepło.

Byłbym bardzo wdzięczny za wszelki sugestie co do ogrzewania domu i CWU. Dotychczas byłem przekonany, że najlepsze rozwiązanie to właśnie ekogroszek, teraz głowa otwarła się na alternatywy :)

Tobie wystarczy kociołek z modulacją mocy 2-10kW. Chyba Kostrzewa ma taki, nazywa się Mini.

Ale to drogie maleństwa.

Gazu nie masz ?

Zawsze możesz zrobic tak, że położysz podłogówkę i poszukasz do niej jak najtańszego kociolka elektrycznego.

Zamawiasz taryfę G12 , zobaczysz po pierwszym sezonie czy akceptujesz taki koszt.

Jesli nie będziesz do końca zadowolony, możesz kupić klimę z funkcją grzania i dwoma jednostkami wewnętrznymi, która dogrzeje do -7C, lub też możesz kupić pompe ciepła Panasonica P-W, ktora do -15 ogrzeje ci dom i CWU.

Albo kocioł na paliwo stałe. Kociołek elektryczny sprzedasz na allegro :)

Ja akurat mam gaz, ktorego w ogole pierwotnie nie bralem pod uwagę (tylko pellet, pom pompa powietrzna) aż uświadomiłem sobie, ze mając rure pod płotem palenie pelletem to idiotyzm, a dobra pompa P-W to jednak większy wydatek i przy moim zapotrzebowaniu bedzie zwracac sie dość długo.

W przyszłym roku nie odliczysz oczywiści cześci VAT za kocioł, ale przecież zawsze możesz kupoć go z montazem, na 8%, więc jaka tu oszczędność ?

Chyba, ze montujesz sam.

Edytowane przez fotohobby

Gość Arturo72
Ekogroszek i Pellet wziąłem pod uwagę ze względu na koszty- ponoć ogrzewanie energią elektryczną wychodzi nieporównywalnie, pozatym dotychczas nikt nie sugerował mi nawet innego rozwiązania jak węgiel. Jeśli rzeczywiście ogrzewanie energią elektryczną byłoby to kilkadziesiąt procent tylko droższe, to widzę, że byłoby to najkorzystniejsze rozwiązanie.

Małej pompy ciepła nawet nie brałem pod uwagę, z tego co wiem, to jest to urządzanie bardzo drogie i ponoć niema prawa zwrócić się jego montaż w perspektywie kilkunastu lat.. Ile w tym prawdy- niewiem. Ale biorę się za czytanie o ogrzewaniu prądem i pompach, bo wygląda to na ciekawą alternatywę

Nie dziwię się,że nikt wcześniej Ci nie doradził nic oprócz węgla bo niestety większość sprzedawcow kotłów,nawet tu na forum nie przystosowała się jeszcze do dzisiejszej rzeczywistości i tylko ich portfel się liczy,dlatego niektórzy mnie nie lubią ;)

Węgiel niech zostanie dla starych domów bo w nowych nie ma racji bytu,także pod względem ekonomicznym.

Pierwsze co zrób,przed wyborem źródła ciepła to wykonaj lub zlec wykonanie OZC czyli certyfikat energetyczny domu,dowiesz się z niego jaką moc grzewcza musi posiadać to coś do grzania oraz ile energii zuzyje dom na potrzeby ogrzewania.Jak już bedziesz to wiedział to masz duże pole manewru przy wyborze systemu grzewczego.

Sądząc po technologii budowy będzie to dom z zapotrzebowaniem ok.30-40kWh/m2/rok czyli na ogrzewanie zuzyje 30-40*89=2700-3600kWh.

Jeśli będziesz grzał prądem to raczej w systemie dwutaryfowym gdzie koszt 1kWh to ok.0,35zł czyli 2700-3600*0,35=945-1260zł za ogrzewanie za sezon grzewczy.Drogo ? Warto wchodzić w węgiel ? Dla sprzedawcow kotłów pewnie warto ;)

Do tego musisz doliczyć zużycie na cwu ok.3000-4000kWh.

Najprostsze rozwiązanie to podpiąć do instalacji kocioł elektryczny Kospel lub Elterm,koszt to ok.2,2-3tys.zł a do cwu bojler,koszt ok.0,8-1tys.zł i cieszyć się tanim i bezobslugowym ogrzewaniem :)

I zrób po całości podlogowkę.

Można także zastosować kable grzewcze,koszt trochę niż zestaw z wodną podlogowką i Kospelem ale zamykamy sobie drogę do tańszego źródła ciepła w przyszłości.

Jeśli stwierdzisz,że chcesz jednak pompę ciepła to nie słuchaj mitów,że jest droga.Dla Twojego domu koszt pompy ciepła powietrze-woda do c.o+cwu to max.20tys.zł z zasobnikiem cwu i montażem.Mówimy o pompie 7kW.

Można także zastanowić się i przeliczyć klimatyzator z funkcją grzania,to też pompa ciepła :)

Edytowane przez Arturo72

Tak, Arturo, można szacować ok.3600/rok i trzeba podkreślic,że to tylko prosty szacunek nie poparty wyliczeniami.... co więcej z uśredniona długością sezonu i średnimi temp.

i tylko na potrzeby C.O. !!!!! U mnie 1tona Retopalu w WLKP kosztuje 680zł, więc owe 3600 powinno kosztować ok. 620zł na okrągło..... ten węgiel traktujemy w takim domu jako max. wypasiony, mamy myslec o mniej kalorycznym i tańszym....

Zapominasz o CWU, pominąłeś zapytanie o moc wężownicy... zresztą mnie to nie dziwi....

Kolego Piotr, jak ekogroszek to 2-3rok powinieneś się mieścić w ok.1200-1500kg/sezon z CWU

ale węgla 21-max.24MJ/kg, bo doborem węgla także regulujesz co się dzieje na palniku.... a Ty dużo nie potrzebujesz....

można nawet myśleć o paleniu czeskim groszkiem <20MJ

Do pelletowego kotła masz grubo za wielki komin. Do węglowego zresztą też kawał lufy na taki mały domek.

Powinienes kupić RCK (regulator ciągu Kominowego) montowany w wyczystkę kominową.

Albo jak skreślasz węgiel, to rozglądaj się np. za prądem - pilnuj jednak budowy i ocieplenia budynku.

Edytowane przez Jarecki79

Gość Arturo72
Proszę uważać na "porady" Arturo72, Który nawet we własnym domu nie umiał skorzystać z OZC. Nikt nie powinien radzić zakupu pompy ciepła powietrze-woda do c.o. Jest to nieuczciwe w naszym klimacie. Wystarczy sprawdzić jak pompa działa przy -20 stopni.

Kolejny sprzedawca kotłów,który nie ma pojęcia o bożym świecie ?

Czyżby nasz polski klimat był surowszy niż w Skandynawii gdzie nagminnie instaluje się pompy powietrze-woda ?

Proponuję poduczyć się trochę zamiast pisać takie bzdury...

Moja pracowała już przy -16st.C bez zająknięcia.

Edytowane przez Arturo72

Kolejny sprzedawca kotłów,który nie ma pojęcia o bożym świecie ?

Czyżby nasz polski klimat był surowszy niż w Skandynawii gdzie nagminnie instaluje się pompy powietrze-woda ?

Proponuję poduczyć się trochę zamiast pisać takie bzdury...

Nie sprzedawca a producent. (jeden kocioł "wyprodukowałem" ponad 30 lat temu a aktualnie "produkuje" następce.) Mnie w północnej Szwecji "uczono" montować np. kominki. Ukrywano przede mną pompy ciepła powietrze-woda.

Nareszcie konkret: "Moja pracowała już przy -16st.C bez zająknięcia"

rada, montujcie trzy krotnie przewymiarowane pompy???

Edytowane przez Jurgonka

Ze tez nikt nie wspomnial o akumulacyjnych grzejnikach elektrycznych z rozladowaniem termodynamicznym. Przy energii elektrycznej dwutaryfowej to alternatywa warta rozwazenia. Wady: ciezar pojedynczego grzejnika to ponad 100 kg oraz jego cena w granicach 1500-2000 PLN. A takze, podobnie jak w przypadku elektrycznych mat czy kabli grzewczych, zamkniecie mozliwosci wyboru alternatywnego zrodla w przyszlosci.

Nie sprzedawca a producent. (jeden kocioł "wyprodukowałem" ponad 30 lat temu a aktualnie "produkuje" następce.) Mnie w północnej Szwecji "uczono" montować np. kominki. Ukrywano przede mną pompy ciepła powietrze-woda.

Nareszcie konkret: "Moja pracowała już przy -16st.C bez zająknięcia"

rada, montujcie trzy krotnie przewymiarowane pompy???

Trzykrotnie przewymiarowana pompa dla takiego domu kosztuje tyle co kotłownia węglowa z kominem i miejscem na opał (albo nawet mniej), więc w czym widzisz problem?