gentoonx 16.11.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 za to jaka frajda jak można taki zdrowo rozgrzany kawałek z kotła wyciągnąć sobie i spróbować porządnie w łapach ścisnąć, coby dla żonki jaki diamencik wygnieść w kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 16.11.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Dwie sprawy: Sprawność "Moja przy -22*C jak nie -25*C.Oddaje 4.2 do 14kW... Nie czuje zeby byla przewymiarowanaChociaz z pewnoscia ta 11kW by wystarczyla" Jeśli z 11kW otrzymał byś 14kW moglibyśmy "wchodzić" w szczegóły. Nie znam mocy twojej pompy, ale z 11kW otrzymać 4,2 kW - porażające.W kominkach nie powinno się palić węglem (choć istnieją i takie) pomimo 21 wieku nie widziałem w Polsce poprawnie zamontowanego kominka. Choć na pewno takie istnieją, lecz są ewenementem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 16.11.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Trzykrotnie przewymiarowana pompa dla takiego domu kosztuje tyle co kotłownia węglowa z kominem i miejscem na opał (albo nawet mniej), więc w czym widzisz problem? Jest to informacja dla Arturo72, który nie umiał skorzystać z wiedzy, którą podobno posiada?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.11.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Jest to informacja dla Arturo72, który nie umiał skorzystać z wiedzy, którą podobno posiada?? Nie jarzę ? Jaśniej proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 16.11.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Zdarzyło mi się modernizować CO w domu podobnym do Twojego - o podobnym zapotrzebowaniem na ciepło. Zamontowałem pompę prawie trzykrotnie mniejszą niż twoja i w duże mrozy musi być palone w kominku. Wylicz sobie całoroczne oszczędności na zużyciu prądu, Weź pod uwagę, że nie musi właściciel domu "wypuszczać ciepła do garażu"Tak właśnie powinna być zrobiona Twoja instalacja, jeśli jej głównym celem była by oszczędność - bardzo szeroko rozumiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 16.11.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 to popełniłeś spory błąd, bo pompę zawsze się przewymiarowuje w jakimś stopniu. nie ma się czym chwalić i taki przypadek nie jest argumentem przeciwko pompie ciepła czy za kominkiem lub kotłem węglowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.11.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Zdarzyło mi się modernizować CO w domu podobnym do Twojego - o podobnym zapotrzebowaniem na ciepło. Zamontowałem pompę prawie trzykrotnie mniejszą niż twoja i w duże mrozy musi być palone w kominku. Wylicz sobie całoroczne oszczędności na zużyciu prądu, Weź pod uwagę, że nie musi właściciel domu "wypuszczać ciepła do garażu" Tak właśnie powinna być zrobiona Twoja instalacja, jeśli jej głównym celem była by oszczędność - bardzo szeroko rozumiana. Mozesz podac model tej 3,5 kW pompy, zauwaz ze porywnywalne zapotrzebowanie na ciepło nie oznacza tego samego projektowego obciązenia cieplnego, inaczej mówiąc do domów o tym samym zapotrzebowaniu na ciepło nie muszą byc takie same moce pomp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 16.11.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 "pompę zawsze się przewymiarowuje" błąd, rzeczywiście nagminnie powtarzany. Pompę montuje się mniejszą niż wyliczona na -20 natomiast dodaje się inne źródło ciepła na wypadek tak niskich temperatur. Dzięki temu masz tańszą instalacje CO, bardziej bezpieczną tańszą w eksploatacji i niezadowolonego fachowca, że nie dałeś się oskubać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.11.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 "pompę zawsze się przewymiarowuje" błąd, rzeczywiście nagminnie powtarzany. Pompę montuje się mniejszą niż wyliczona na -20 natomiast dodaje się inne źródło ciepła na wypadek tak niskich temperatur. Dzięki temu masz tańszą instalacje CO, bardziej bezpieczną tańszą w eksploatacji i niezadowolonego fachowca, że nie dałeś się oskubać. Mniejszą ?? a to dlaczego ?, nie moze byc o mocy wynikajacej z obliczen ozc + dodatek na cwu? Co ma instalacja do samej pompy. Przecież podłogówkę i tak sie powinno liczyc na jak njmniejszą mozliwą temp zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 16.11.2013 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 a to ciekawe że tańsza instalacja. ile kosztuje ten tani kominek z kominem? dla powietrznej pompy różnica w koszcie 6 a 9 kW to jakieś 3 tys. zł, za tyle to nawet wkładu do kominka nie kupię. z drugiej strony nic się nie stanie jeśli przez te 5 dni w roku pompa wspomoże się grzałkami - mimo tego taki kominek nie spłaciłby się w ciągu mojego życia. a może chodzi o to, żeby dać zarobić wykonawcy kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 16.11.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 i żeby nie było - nie planuję w najbliższym czasie pompy ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.11.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 (edytowane) Zdarzyło mi się modernizować CO w domu podobnym do Twojego - o podobnym zapotrzebowaniem na ciepło. Zamontowałem pompę prawie trzykrotnie mniejszą niż twoja i w duże mrozy musi być palone w kominku. Wylicz sobie całoroczne oszczędności na zużyciu prądu, Weź pod uwagę, że nie musi właściciel domu "wypuszczać ciepła do garażu" Tak właśnie powinna być zrobiona Twoja instalacja, jeśli jej głównym celem była by oszczędność - bardzo szeroko rozumiana. No właśnie kominek nie ma służyć do ogrzewania domu tylko do spoglądania na płomień w kominku Niejako przy okazji ciepło z kominka magazynowane jest w obudowie z płyt akumulacyjnych co również pomaga w nie przegrzewaniu salonu. DGP i wyrzut do garażu to efekt braku kratek w obudowie,bez tego wkład by się rozleciał bo 3cm płyt akumulacyjnych nie odebrałoby aż tyle ciepła z obudowy. Pompa jest mocniejsza niż obciążenie a to z tego względu,że jakbym chciał przyoszczędzić na rachunkach to przejdę na G12 i spokojnie przez 10h taniej taryfy pompa da radę dostarczyć energii na pozostałe 14h. Zresztą podobnie dobiera się moc urządzenia w przypadku grzania prądem. Edytowane 16 Listopada 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 16.11.2013 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 OK Dlaczego mniejszą - tańsza w zakupie tańsza w eksploatacji. Co ma instalacja do pompy. Sam odpowiedziałeś pompa= instalacja niskotemperaturowa. Pompa ciepła to nie tylko podłogówka, ale to inny temat. Nawet podłogówka potrzebuje "więcej ciepła" przy -20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.11.2013 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 OK Dlaczego mniejszą - tańsza w zakupie tańsza w eksploatacji. Co ma instalacja do pompy. Sam odpowiedziałeś pompa= instalacja niskotemperaturowa. Pompa ciepła to nie tylko podłogówka, ale to inny temat. Nawet podłogówka potrzebuje "więcej ciepła" przy -20. Podłogówka przy -20 oC potrzebuje tyle ciepła na ile została zaprojektowana , ani mniej ani wiecej. Co to znaczy ze mniejsza to tansza w eksploatacji ? czyzby przeglady były znaczaco tansze w mniejszej pompie niz w nieco wiekszej. O energii do zasilania pompy nie wspomne bo pompa do tego własnie jest czyli do ogrzewania, jezeli mniej pompa pobierze to i mniej odda a roznice trzeba uzupelnic innym zródłem grzewczym, tylko po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 16.11.2013 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Pompa była w/w nie interesowała mnie różnica cen w zakupię urządzenia, ale uwzględniłem koszty eksploatacyjne, które pomijacie. Inne źródło ciepła to nie prąd. Budowa kominka w celu oglądania ognia bez maksymalnego wykorzystania ciepła jest (przepraszam) głupotą. Choć jak już pisałem nie znam nikogo kto montuje poprawnie kominki bez DGP, które jest zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.11.2013 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Mozesz podac w przyblizeniu róznicę kosztów eksploatacyjnych miedzy pompą 6 kW a 8 kW i co na te koszty sie zawiera. Podałem takie moce bo dosc czesto one wystepują i 6 kW jest za małą mocą natomiast 8 kW jest tyle ile wynika z obliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 16.11.2013 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Nie umiem już liczyć, ale zobacz jakie mamy różnice poboru prądu i przez ile dni w roku potrzeba pompę 8kW a przez ile dni wystarczy 6kW. Nie jestem przeciwnikiem pomp ciepła, ale uważam, że inwestorzy są oszukiwani. W przytoczonym przykładzie można wyliczyć nawet dokładnie te różnicę. Dodatkowe źródło ciepła to też bezpieczeństwo na wypadek awarii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.11.2013 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 (edytowane) Nie umiem już liczyć, ale zobacz jakie mamy różnice poboru prądu i przez ile dni w roku potrzeba pompę 8kW a przez ile dni wystarczy 6kW. Nie jestem przeciwnikiem pomp ciepła, ale uważam, że inwestorzy są oszukiwani. W przytoczonym przykładzie można wyliczyć nawet dokładnie te różnicę. Dodatkowe źródło ciepła to też bezpieczeństwo na wypadek awarii. W dobieraniu mocy pompy zgodnie z obliczeniami nie widzę zadnego oszustwa, a jezeli tak jest uzsadnij to obliczeniami czyli audytem energetycznym bo do tego on jest. Jakie róznice pradu? pompa ma dac tyle w danej chwili ile jest potrzeba, nie mniej nie wiecej. Niedowymiarowanie mocy pompy tylko po to aby uzasadnic koniecznosc instalacji drugiego zródła grzewczego to dopiero jest oszukiwanie inwestorów. Nie mam nic przeciw kominkom i jezeli inwestor chce miec bo chce a nie musi to jest jego sprawa, ale przymuszanie go tego to jest nie w porządku. Mozliwosc awarii to inna rzecz, ale im dom ma mniejsze zapotrzebowanie na ciepło a tym samym małe projektowe obciązenie cieplne to awaria ma mniejsze skutki. Edytowane 16 Listopada 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 16.11.2013 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Chyba tracę czas. Praca pompy ciepła to praca silnika elektrycznego. Dojdziemy do wniosku, że 10kW będzie pracowało krócej niż 5kW więc montujmy pompy 10kw. Czym mniejsza moc silnika elektrycznego tym mniejsze rachunek za prąd. Niedowymiarowanie pompy ma obniżyć koszty eksploatacyjne przez ponad 300 dni w roku. A w dni gdy ciepła brakuje, mamy inne dodatkowe źródło ciepła. Nie musi to być kominek - skąd ten popłoch, że zarobi inny "fachowiec"Żaden audyt energetyczny (nawet uczciwy) nie zastąpi myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 16.11.2013 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Czego nie rozumiesz? PC 14kW max. Przy -20*C 10kW. Potrafi oddac min 4.2kW. Tam pomiedzy reguluje i oddaje tyle ile dom potrzebuje. Teraz napisz co cie tak porazilo? Cos czuje ze w S wiele przed toba ukrywali... Tylko dlaczego? Sprawdzales statystyki sprzedazy PC w S? Nie interesują mnie statystyki w Szwecji, ponieważ nie zrozumiałeś ironii wyjaśniam. Pompy ciepła p/w nie były montowane, jako nieopłacalne. Nie jestem przeciwnikiem pomp ciepła, sam je montowałem, lecz uczciwie podawałem fakty a nie próbowałem sprzedać coś nieodpowiedniego inwestorowi. Poraziła mnie informacja ilę prądu musisz zużyć dla otrzymania 4.2kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts