Jurgonka 16.11.2013 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Ty napewno w tej S byles? I tyle info przez Toba ukryli? Pracowala krocej... Slyszales o zjawisku Inwerter. Teraz w domu chodzi tylko PC P/P... Pobiera 462W. PC 4.3kW... Nie wiem ile teraz oddaje... Moze kominki robisz fajne... Wtedy tego sie trzymaj i nie trac czasu Ja już nic nie robię. Dlaczego tak skaczesz z pompy na pompę. Zdecyduj się na jedną w/w, p/w, lub p/p Mimo, że podajesz w wątpliwość moją wiedzę ja wiem jaka jest różnica pomiędzy tymi urządzeniami. Wiem, że dwie różne pompy niwelują swoje wady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 16.11.2013 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Ale ja tego nie podalem! Napisalem ze 4.2 to minimum ile PC moze oddac i.e nie odda mniej... Nie jestes przeciwnikiem? Przeczytaj wlasny post troszke wczesniej... Sprawdź ile pobiera śilnik na te 4.2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.11.2013 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Chyba tracę czas. Praca pompy ciepła to praca silnika elektrycznego. Dojdziemy do wniosku, że 10kW będzie pracowało krócej niż 5kW więc montujmy pompy 10kw. Czym mniejsza moc silnika elektrycznego tym mniejsze rachunek za prąd. Niedowymiarowanie pompy ma obniżyć koszty eksploatacyjne przez ponad 300 dni w roku. A w dni gdy ciepła brakuje, mamy inne dodatkowe źródło ciepła. Nie musi to być kominek - skąd ten popłoch, że zarobi inny "fachowiec" Żaden audyt energetyczny (nawet uczciwy) nie zastąpi myślenia. Tak, oczywiscie jak wykonuje sie audyt to myslenie jest zbedne, a audytor który wykonuje audyt na cele termomodernizacji to kiep jakich mało, a myslenie jest mu obce, a nawet szkodliwe. Udowodnij ze pompa 6 kW przy stratach ciepła budynku np. 4 kW pobiera wiecej energii niz pompa 8 kW. Dla ułatwienia dodam ze obydwie pompy są inwertorowe i modulują w tym przypadku z mocą 4 kW. Znasz charakterystyki sprawnosci tych pomp w zaleznosci od oddawanej mocy ? Chyba faktycznie tracisz czas, proponuję sie douczyc w zakresie audytu jak i w zakresie parametrów pomp ciepła a w szczegolnosci ich charakterystyk sprawnosci. Kazde kontrowersyjne twierdzenie a szczegolnie te które dotyczy kosztów powinno byc poparte obliczeniami a nie tylko pustymi sloganami. O jakim popłochu mówisz? Naprawde szkoda twoich klientów mogli mniej płacic za ogrzewanie a tak czasem muszą uruchamiac dodatkowe ogrzewanie i płacic wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.11.2013 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Ale ja tego nie podalem! Napisalem ze 4.2 to minimum ile PC moze oddac i.e nie odda mniej... Nie jestes przeciwnikiem? Przeczytaj wlasny post troszke wczesniej... Daikin p-w 8 kW (model 2013 r.) moduluje juz od 1,8 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 17.11.2013 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Mam zainstalowane 2 . P/P grzeje teraz pietro... Na dole mam tak cieplo jak chce... Obydwie to PC powietrzne ktore dzialaja w tym surowym klimacie. Pompy działają, lecz z jaką sprawnością przy - 20 Bardzo dobrym rozwiązaniem są zestawy dwóch pomp lato p/w zima w/w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 17.11.2013 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Daikin p-w 8 kW (model 2013 r.) moduluje juz od 1,8 kW To nie to mówię o poborze mocy. Chyba, że silnik 1,8kW daje 8kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.11.2013 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Nie mowimy o tym samym. My podajemy oddana moc... Nie jej pobor Niestety kol Jurgonka słabo kojarzy moc z energią pobraną jak i oddaną. I dlatego ta dyskusja jest taka jaka jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 17.11.2013 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Tak, oczywiscie jak wykonuje sie audyt to myslenie jest zbedne, a audytor który wykonuje audyt na cele termomodernizacji to kiep jakich mało, a myslenie jest mu obce, a nawet szkodliwe. Udowodnij ze pompa 6 kW przy stratach ciepła budynku np. 4 kW pobiera wiecej energii niz pompa 8 kW. Dla ułatwienia dodam ze obydwie pompy są inwertorowe i modulują w tym przypadku z mocą 4 kW. Znasz charakterystyki sprawnosci tych pomp w zaleznosci od oddawanej mocy ? Chyba faktycznie tracisz czas, proponuję sie douczyc w zakresie audytu jak i w zakresie parametrów pomp ciepła a w szczegolnosci ich charakterystyk sprawnosci. Kazde kontrowersyjne twierdzenie a szczegolnie te które dotyczy kosztów powinno byc poparte obliczeniami a nie tylko pustymi sloganami. O jakim popłochu mówisz? Naprawde szkoda twoich klientów mogli mniej płacic za ogrzewanie a tak czasem muszą uruchamiac dodatkowe ogrzewanie i płacic wiecej. Podawałem wątpliwość nie audyty tylko ich zrozumienie. Twoja wypowiedz właśnie mnie w tym utwierdziła. Przeczytaj Swoją wypowiedzi podziel ją na lato i na zimę i wtedy zadawaj mi pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.11.2013 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Pompy działają, lecz z jaką sprawnością przy - 20 Bardzo dobrym rozwiązaniem są zestawy dwóch pomp lato p/w zima w/w Taa, szczegolnie dla instalatora, tylko jak przekonac do tego frajera inwestora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 17.11.2013 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Niestety kol Jurgonka słabo kojarzy moc z energią pobraną jak i oddaną. I dlatego ta dyskusja jest taka jaka jest. To dlaczego zamiast podania mi mocy silnika podajecie inne dane. Proszę jeśli moc pobrana to 5kW a otrzymana 4,2kW to oblicz COP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 17.11.2013 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Taa, szczegolnie dla instalatora, tylko jak przekonac do tego frajera inwestora? Inwestor nie musi być frajerem. Znam takich co mają właśnie takie źródła ciepła i są zadowoleni. Pompa p/w była montowana do grzania basenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.11.2013 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Podawałem wątpliwość nie audyty tylko ich zrozumienie. Twoja wypowiedz właśnie mnie w tym utwierdziła. Przeczytaj Swoją wypowiedzi podziel ją na lato i na zimę i wtedy zadawaj mi pytania. Zarzucasz mi brak zrozumienia audytów jako ich twórcy?. Kazdy moze swoje przekonania, to wolny kraj (podobno). Tobie mam zadawać pytania? chyba zartujesz, a z jakiego zakresu? Wspołpracuje z wieloma instalatoromi pomp i nie miałem jeszcze przypadku złego doboru mocy pompy. Dobór mocy pompy zwsze mozna przełozyc na skutki ekonomiczne tego doboru ale to sie wiaze z obliczeniami, przedstaw je, a na słowo nie uwierzę. Pomijam juz dokładnosc moich obliczen ozc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.11.2013 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Inwestor nie musi być frajerem. Znam takich co mają właśnie takie źródła ciepła i są zadowoleni. Pompa p/w była montowana do grzania basenu. Czy my dyskutujemy o ogrzewaniu wody w basenie ?, chyba faktycznie przegapiłem wpis o basenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.11.2013 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 To dlaczego zamiast podania mi mocy silnika podajecie inne dane. Proszę jeśli moc pobrana to 5kW a otrzymana 4,2kW to oblicz COP ja podawałem takie moce ?? gdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 17.11.2013 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Zarzucasz mi brak zrozumienia audytów jako ich twórcy?. Kazdy moze swoje przekonania, to wolny kraj (podobno). Tobie mam zadawać pytania? chyba zartujesz, a z jakiego zakresu? Wspołpracuje z wieloma instalatoromi pomp i nie miałem jeszcze przypadku złego doboru mocy pompy. Dobór mocy pompy zwsze mozna przełozyc na skutki ekonomiczne tego doboru ale to sie wiaze z obliczeniami, przedstaw je, a na słowo nie uwierzę. Pomijam juz dokładnosc moich obliczen ozc. Jeśli nie rozumiesz moich obiekcji co do sposobu wykorzystania Twoich audytów, to się nie zrozumiemy. Ja nie podważam uczciwości żadnych audytów, ale uważam, że Twoje są uproszczone (lecz zgodne z formalnymi wymogami) i inwestor powinien otrzymywać informacje o ile mniejsza pompa wystarczy gdy na duże mrozy jest wspomaganie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 17.11.2013 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Bo pobor mocy nie jest staly! A PC nie okresla sie ile pobiera tylko ile oddaje przy 7*C Reszta danych wedlug tabeli dla roznych temp etc. A potem w zeczywistosci wszystko co pomiedzy. Masz samochod 100KM czy 6litrowy bo tyle pali /100? A może jednak podasz moc silnika zamiast innych danych. Silnik najwięcej prądu pobiera przy rozruchu i pobierana moc wzrasta wraz z obciążeniem, lecz te wahania są ściśle określone. Rozumiem, że tych danych nie ma w tabeli. Ale one istnieją . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 17.11.2013 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Kolega policzyl COP podany w przykladzie? A wiec nie piszmy ze P/W to oszustwo w "naszym" klimacie. PS zmniejszylem dmuchanie teraz PC chce < 400W mozliwe ze bedzie chciala wiecej jak temp spadnie do rana. Dobranoc Jednak nie doczekałem się danych z silnika pompy. Dla poprawy samopoczucie wiele systemów solarnych miało wbudowany licznik ciepła i przez producentów była ta funkcja blokowana. Dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 17.11.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 to wygląda jak uzasadnianie na siłę konieczności posiadania kominka. a przecież różnica w cenie pompy ciepła dobranej na styk a przewymiarowanej o 2-3 kW jest wielokrotnie niższa niż cena kominka z kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 17.11.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) Świadomą decyzje posiadania kominka należy podejmować przed wylaniem fundamentów. Posiadanie kominka może być najlepszą alternatywnym źródłem ciepła i zmniejszenia zapylenia domu. Nie montuje kominków i nie widziałem w Polsce prawidłowo zamontowanego kominka. W naszej dyskusji kominek pojawił się z instalacji, którą skrytykowałem. Odpowiedzią na wszystkie Wasze argumenty za pompą p/w jest wpis: "PS zmniejszylem dmuchanie teraz PC chce < 400W" Potrzebne 400W a pompa pobiera ??? prądu Edytowane 17 Listopada 2013 przez Jurgonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.11.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 . Nie jestem przeciwnikiem pomp ciepła, sam je montowałem, lecz uczciwie podawałem fakty a nie próbowałem sprzedać coś nieodpowiedniego inwestorowi. Poraziła mnie informacja ilę prądu musisz zużyć dla otrzymania 4.2kW Człowieku, te 11kW to MOC pompy, czyli znamionowa wartośc tego ile ODDAJE, a nie ile POBIERA. Przeczytaj post kolegi varmepumpe jeszcze raz. Ma inwentorowa pompę, która oddaje moc w zakresie 4.2-14kW Aż takim laikiem jesteś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts