Jurgonka 17.11.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Człowieku, te 11kW to MOC pompy, czyli znamionowa wartośc tego ile ODDAJE, a nie ile POBIERA. Przeczytaj post kolegi varmepumpe jeszcze raz. Ma inwentorowa pompę, która oddaje moc w zakresie 4.2-14kW Aż takim laikiem jesteś ? Jestem laikiem i od dwóch dni czekam na odpowiedz o poborze mocy przez pompę. Rozumiem, ze pytanie jest za trudne, ale takie czasami stawiają niezoriętowani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 17.11.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 http://www.atlantic-polska.pl/upload/pdf/EXTENSA-karta-katalogowa.pdf zobacz na stronie 4 (lub 93, bo to wycinek jakiegoś większego dokumentu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.11.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Jestem laikiem i od dwóch dni czekam na odpowiedz o poborze mocy przez pompę. Rozumiem, ze pytanie jest za trudne, ale takie czasami stawiają niezoriętowani. A co, sądzisz,cze pobor jest wiekszy, niż moc oddana ?? W obecnaj temperaturze ? Niedawno byles "porażony" że ta pompa niby oddaje 4.2kW, pobierając 11kW. To ja jestem porażony, że ktoś mogł to zupełnie serio napisac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 17.11.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 A co, sądzisz,cze pobor jest wiekszy, niż moc oddana ?? W obecnaj temperaturze ? Niedawno byles "porażony" że ta pompa niby oddaje 4.2kW, pobierając 11kW. To ja jestem porażony, że ktoś mogł to zupełnie serio napisac A może jednak ktoś odpowie moc potrzebna 400W ile wat pobiera pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.11.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Zpytaj w wątku o pompach, tam mają opomiarowane. Choć nie rozbawiaj ich tym 400W. Napisano ci tutaj,od ilu modulują pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 17.11.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) A co, sądzisz,cze pobor jest wiekszy, niż moc oddana ??W obecnaj temperaturze ?Tak twierdzę, że w wypadku pompy ciepła p/w występują sytuacje gdy moc pobrana jest większa niż moc potrzebna do ogrzewania. I sytuacja ta występuje przez wiele dni w roku. Rozwiązaniem problemu jest mniejsza pompa i dodatkowe źródło ciepła. Edytowane 18 Listopada 2013 przez Jurgonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.11.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) A potrafisz to twierdzeńie jakos obliczeniowo, teoretycznie choćby udowodnić ? Bow takim razie posiadacze pomp ciepła muszą byc finansowymi masochistami, używaja pomp z COP<1 a mogliby grzać grzalka i oszczedzać z COP=1 Wróć już do swoich kominków, tam jest trochę mniej techniki i trudniej się pogubić, jak to własnie nam pokazałeś Edytowane 17 Listopada 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 17.11.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 A potrafisz to twierdzeńie jakos obliczeniowo, teoretycznie choćby udowodnić ? Bow takim razie posiadacze pomp ciepła muszą byc finansowymi masochistami, używaja pomp z COP<1 a mogliby grzać grzalka i oszczedzać z COP=1 Wróć już do swoich kominków, tam jest trochę mniej techniki i trudniej się pogubić, jak to własnie nam pokazałeś Tak właśnie jest używanie pompy ciepła w wypadku zapotrzebowania 400W jest masochizmem. Odsyłanie mnie do kominków rozumiem tak: kominki sprzedaje osoba głupsza od sprzedawcy pomp ciepła a sprzedawca komputerów jest z kolei mądrzejszy od sprzedawcy pomp jest to tak genialne, że nie skomentuje. Nigdy nie byłem handlowcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.11.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 A używanie jakiego źródła ciepła przy zapotrzebowaniu 400w nie jest masochizmem ? Ile domów posiada takie zapotrzebowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 17.11.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 A używanie jakiego źródła ciepła przy zapotrzebowaniu 400w nie jest masochizmem ? Ile domów posiada takie zapotrzebowanie ? 400W proponuje żarówki (dwa w jednym - światło i ciepło) Takie chwilowe zapotrzebowanie wskazał ktoś w tym wątku. Poprawnym rozwiązaniem takiej sytuacji było by automatyczne przejście na grzałki elektryczne w momencie, gdy zapotrzebowanie na ciepło można zrealizować taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.11.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Tak twierdzę, że w wypadku pompy ciepła p/w występują sytuacje gdy moc pobrana jest większa niż moc potrzebna do ogrzewania. I sytuacja ta występuje przez większość dni w roku. Rozwiązaniem problemu jest mniejsza pompa i dodatkowe źródło ciepła. Mylisz się,nawet przy -20st.C i temp.zasilania 35st.C COP jest ponad 2 czyli moc oddana jest o ponad dwa razy wieksza niż pobrana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.11.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 jurgonka do 400w to około 100-150 w.prosze nie brnij dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.11.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) 400W proponuje żarówki (dwa w jednym - światło i ciepło) Takie chwilowe zapotrzebowanie wskazał ktoś w tym wątku. Poprawnym rozwiązaniem takiej sytuacji było by automatyczne przejście na grzałki elektryczne w momencie, gdy zapotrzebowanie na ciepło można zrealizować taniej. Możesz przytoczyc, kto pisał o zapotrzebowaniu 400w ? Ty posiadłeś umiejętność czytania ze zrozumieniem ? Edytowane 17 Listopada 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 17.11.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Dla uporządkowania dyskusji. Ja mogę się mylić, lecz Wy nie chcecie odpowiedzieć na pytania: Która pompa 6 czy 8kW będzie tańsza w eksploatacji. Zostawcie na chwilę zapotrzebowanie na ciepło - przyjmijmy jednakowe przez cały rok, optymalne dla 6kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 17.11.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 to zależy w jakim domu i ile dodatkowo idzie na CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.11.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) Dla uporządkowania dyskusji. Ja mogę się mylić, lecz Wy nie chcecie odpowiedzieć na pytania: Która pompa 6 czy 8kW będzie tańsza w eksploatacji. Zostawcie na chwilę zapotrzebowanie na ciepło - przyjmijmy jednakowe przez cały rok, optymalne dla 6kW. Jeśli posiadają taki sam COP, oddajac 6kW to koszty bedą takie same. Edytowane 17 Listopada 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 17.11.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 to zależy w jakim domu i ile dodatkowo idzie na CWU Litości - potrzeby są optymalne dla pompy 6kW Proszę nie komplikować sytuacji jest to sytuacja hipotetyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 17.11.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Jeśli posiadają taki samm COP, oddajac 6kW to koszty bedą takie same. Czyli godzina pracy pompy bez względu na jej moc = tyle samo, różnica to tylko różne możliwości wytworzonej ilości ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.11.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) Oczywiscie - im więcej pompa ciepla wyprodukuje, tym wiecej musi pobrac energiiAle nie zapominaj, że pompa o mocy znamiomowej 8 kw też potrafi oddać 6kW, jeśli tylko tyle jest potrzebne Tak więc, jeśli moc, ktora chcemy uzyskac mieśli się w zakresie modulacji mocy pomp, i jesli pompy te posiadaja identyczny COP w danej tempetaturze pracy, to pobiorą tle samo energii Edytowane 17 Listopada 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 17.11.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) Oczywiscie - im więcej pompa ciepla wyprodukuje, tym wiecej musi pobrac energii Czyli trzykrotne przewymiarowanie pompy to tylko strata kosztów zakupu?Koszt produkcji energii 6kW w obu pompach będzie taki sam. Edytowane 17 Listopada 2013 przez Jurgonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts