kbab 17.11.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) Która pompa 6 czy 8kW będzie tańsza w eksploatacji. Zostawcie na chwilę zapotrzebowanie na ciepło - przyjmijmy jednakowe przez cały rok, optymalne dla 6kW. Koszt eksploatacji obu będzie podobny, pc z większą mocą będzie po prostu pracować krócej, ponieważ szybciej dostarczy potrzebną ilość ciepła. Jednak przy zwiększonym zapotrzebowaniu mniejsza może pracować dłużej w droższej taryfie - o ile będzie drożej trzeba podstawić dane tj zapotrzebowanie. Rachunek nie jest skomplikowany, ponieważ mniejsza w tańszej taryfie może dostarczyć 60kWh, większa 80kWh w ciągu 10h. Edytowane 17 Listopada 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.11.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 A co, sądzisz,cze pobor jest wiekszy, niż moc oddana ?? W obecnaj temperaturze ? Tak twierdzę, że w wypadku pompy ciepła p/w występują sytuacje gdy moc pobrana jest większa niż moc potrzebna do ogrzewania. I sytuacja ta występuje przez większość dni w roku. Rozwiązaniem problemu jest mniejsza pompa i dodatkowe źródło ciepła. Przeanalizuj poniższą tabelkę i wyprostuj swoje przekonanie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.11.2013 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) Oczywiscie - im więcej pompa ciepla wyprodukuje, tym wiecej musi pobrac energii Czyli trzykrotne przewymiarowanie pompy to tylko strata kosztów zakupu? Koszt produkcji energii 6kW w obu pompach będzie taki sam. Oczywiscie, to tylko różnica różnica 2-3 tyś zł, a umozliwia grzanie w taniej taryfie. Wieksza pompa nie oznacza wiekszych rachunków, bo to pompy INWENTOROWE, wbij to sobie do głowy. Natomiast ja pewno jest to lesza opcja, niz niedowymiarowanie pompy i wciskanie komus kozy, kominka, pieca węglowego, czy czego tam jeszcze. Edytowane 17 Listopada 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 17.11.2013 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Silniki INWENTOROWE zmieniły zasadniczo możliwości pomp ciepła (nie zmieniły zasady ich działania) W tabelce podanej przez Arturo72 brak jest danych dla -20 i widać zależność im większa pompa - niższa temperatura tym gorszy COP. Zostało mi do sprawdzenia jaki jest pobór mocy silnika. Ponadto uruchomienie silnika już powoduje zużycie prądu i muszę jeszcze sprawdzić o ile wzrasta w miarę wzrostu obciążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.11.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) Przecież to jest tabelka podana dla jednego modelu pompy - Panasonica o mocy 9kW...To co bierzesz za moc to temperatura zasilania. Tak jak pisalem - brak umiejętnosci czytania ze zrozumieniem, brak umiejetnosci amalizy danych.... Edytowane 17 Listopada 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 17.11.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Przecież to jest tabelka podana dla jednego modelu pompy... To rozumiem. Dalej nie rozumiem dlaczego nie podaje się mocy silnika i ilości pobieranej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.11.2013 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Przecież moc pobraną masz w kolumnie PM, a oddana w WG.Litosci, i ty cos komus instalowałeś ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.11.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 I może nie uzywaj słowa "silnik", tylko "sprężarka", zeby brzmiało nieco mniej infantylnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 17.11.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 "Tak jak pisalem - brak umiejętnosci czytania ze zrozumieniem, brak umiejetnosci amalizy danych" W ramach czytania ze zrozumieniem nie każdy jest sprzedawcą pomp (hobbystą tematu) i nie każdy bez legendy rozumie nie opisane rubryki tabelki. Dalej nie wiem nic o poborze prądu przez urządzenie. Być może można to wyliczyć z COP lecz dlaczego nie podają tych danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.11.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) No przeciez masz pobór mocy w TABELCE ! Przy -15C i temp zasilania 35C w ciągu godziny pobierze 3,55kWh, odda 9kWh.Jeśli wystarczy moc o połowę nniejsza, to będzie pracować na 50 % więc podziel sobie te wartości przez dwa. Przeliczyć Ci to na ampery, czy co ?? A jeśli jestes takim laikiem, to dlaczego w ogole kwestionujesz sposób doboru pompy u kogos innego, skoro brak Ci podstawowej wiedzy na temat pomp ? Edytowane 17 Listopada 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 17.11.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Być może wolno myślę, lecz nikogo nie staram się obrazić. Moc sprężarki i moc silnika to dwie odrębne sprawy. Moc sprężarki to uzyskany spręż czynnika a moc silnika........ Zawsze podziwiałem "fachowców" śmiejących się z tych co nie znali żargonu: PM; WG itd. Jacy oni nauczeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 17.11.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Dalej nie rozumiem dlaczego nie podaje się mocy silnika i ilości pobieranej mocy. Podaje się - jest to konieczne do zaprojektowania przyłącza. Wyjaśnię Ci jak pracuje inwerter w mojej pc-pp, mogę to obserwować bo mam podłączony watomierz. Po wetknięciu wtyczki do gniazdka pobiera ok 16W, po kilku sek pobiera 88W. Do rozruchu sprężarki pobiera od 13W do 100W, następnie startuje sprężarka - stopniowo wzrasta pobór energii do ok 700W, po ok 4 min startuje wentylator wew i dmucha ciepłym powietrzem, wtedy pobiera nawet ponad1300W, temp zew 4,4*C, wew 20 i powoli rośnie - ok 1*/min, przy poborze prądu 940W. Po 15min od włączenia w pomieszczeniu jest 26*C, inwerter zwalnia, pobiera 750W, po ok 25min pracuje z mniejszą wydajnością i pobiera 340W. W ciągu pierwszych 45 min pobiera ok 0,40-0,45kWh, po godzinie 0,5-0,6kWh - zależy od temp zew/wew. Jak widzisz prąd pobierany jest sporo zróżnicowany zwłaszcza w 1 godz pracy, później jest lepiej pracuje bardziej stabilnie, potrafi pobierać nawet ok 240W, oczywiście jak przy tym poborze temp przekroczy zadaną to wyłącza się w stan czuwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 17.11.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) kbabDziękuje nareszcie ktoś odpowiedział. Kilka lat przerwy i mamy silniki o których się nawet nie marzyło. Pobierają tylko tyle prądu ile muszą by wykonać zadanie. Edytowane 17 Listopada 2013 przez Jurgonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.11.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 I w ten sposób wszystkoe Twoje teorie, o złym doborze pompy, o tym, że przez większośc roku więcej mocy pobiera, niż oddaje wzięły w łeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 17.11.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 I w ten sposób wszystkoe Twoje teorie, o złym doborze pompy, o tym, że przez większośc roku więcej mocy pobiera, niż oddaje wzięły w łeb. Oczywiście byłem w błędzie. Nie wiedziałem o możliwościach silników INWENTOROWYCH w samych pompach nie widzę zasadniczych zmian, choć są. Zamiast tłumaczyć mi zawiłości działania pomp wystarczyło podać informacje o sposobie działania silnika (nie kompresora). To dzięki kbab zrozumiałem różnicę w działaniu. Dziękuje i życzę Wam więcej szacunku dla rozmówcy nawet jak macie go za nie rozgarniętego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.11.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Jeśli nie rozumiesz moich obiekcji co do sposobu wykorzystania Twoich audytów, to się nie zrozumiemy. Ja nie podważam uczciwości żadnych audytów, ale uważam, że Twoje są uproszczone (lecz zgodne z formalnymi wymogami) i inwestor powinien otrzymywać informacje o ile mniejsza pompa wystarczy gdy na duże mrozy jest wspomaganie. Jezeli uwazasz ze uproszczone to na jakiej podstawie, skąd wiesz jaki zakres obliczeń proponuję inwestorom. A tak dla Twojej wiadomosci nie miałem jeszcze przypadku aby inwestor zazyczył sobie pompe o mniejszej mocy niz zakładan z obliczeń. Kazda krytyka powinna byc konstruktywna czyli oparta na obliczeniach, normach i wiedzy praktycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.11.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Skończcie juz z tym spamem mgprojekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 17.11.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Jezeli uwazasz ze uproszczone to na jakiej podstawie, skąd wiesz jaki zakres obliczeń proponuję inwestorom. A tak dla Twojej wiadomosci nie miałem jeszcze przypadku aby inwestor zazyczył sobie pompe o mniejszej mocy niz zakładan z obliczeń. Kazda krytyka powinna byc konstruktywna czyli oparta na obliczeniach, normach i wiedzy praktycznej. Moje zastrzeżenia (wiem, że niesłuszne) wynikały z mojej kilkuletniej przerwy w montażu PC. Dopiero po dwóch dniach dyskusji uzyskałem informacje o zmianie jaką w pompach wprowadziły silniki INWENTOROWE. Nawet w marzeniach nie myślałem, że silnik może mieć tak duży rozrzut pobieranej mocy - prawie od zera do np.4.86kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 18.11.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 (edytowane) Värmepumpsägare proszę wytłumacz. Dlaczego napisałeś "Oddaje 4.2 do 14kW" ;"Potrafi oddac min 4.2kW"; "Napisalem ze 4.2 to minimum ile PC moze oddac i.e nie odda mniej..."Podałeś też dane: "Pobiera 462W. PC 4.3kW... Nie wiem ile teraz oddaje..." (ja wiem:p 462W x COP = mniej niż 4,3kW a więc nie oddaje nic) To Ty napisałeś: "4.2kW oddane ( bo mniej nie potrafi )""400W pobierala PC oddawala zapewne 4-5 razy tyle przy temp >7*C" i znowu 400W x 5 = "4.2kW oddane ( bo mniej nie potrafi )"Jeszcze szukam danych o silnikach inverterowych. Jeśli jedyną różnicą będzie sterowanie (znane z falowników) próbowaliście mnie oszukać??? być może sami nie macie wiedzy.Dlaczego kompresor a nie silnik??? Czy dlatego, że tak piszą w kolorowych folderach. Edytowane 18 Listopada 2013 przez Jurgonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.11.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 (edytowane) Nie wytrzymię Przeciez on ma dwie pompy: Powietrze-woda o mocy 4.2-14 kW i powietrze powietrze o mniejszej mocy (mniej więcej taką, jak kbab). Raz pisał o jednej, raz o drugiej. Naprawdę, jestem zszokowany, że nie potrafisz zrozumieć tekstu pisanego.... A inwenterowa sprężarka różni się (chyba - bo nie jestem ekspertem w tej dziedzinie) właśnie falownikiem, który pozwala na modulację jej mocy i pobieranej energii elektrycznej. Nie wiem, dlaczego ktoś miałby Cię oszukiwać ? Ty naprawdę wierzysz, że ktoś używałby pompy, która więcej pobiera, niż oddaje ?? Edytowane 18 Listopada 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts