Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł do małego, dobrze ocieplonego domu ? EKOGROSZEK

Piotr_88

Recommended Posts

Nie wytrzymię :)

Przeciez on ma dwie pompy: Powietrze-woda o mocy 4.2-14 kW i powietrze powietrze o mniejszej mocy (mniej więcej taką, jak kbab).

Raz pisał o jednej, raz o drugiej.

Naprawdę, jestem zszokowany, że nie potrafisz zrozumieć tekstu pisanego....

A inwenterowa sprężarka różni się (chyba - bo nie jestem ekspertem w tej dziedzinie) właśnie falownikiem, który pozwala na modulację jej mocy i pobieranej energii elektrycznej.

Nie wiem, dlaczego ktoś miałby Cię oszukiwać ?

Ty naprawdę wierzysz, że ktoś używałby pompy, która więcej pobiera, niż oddaje ??

Rozumiem ja piszę o pompach p/w a Wy w zależności od potrzeb podajecie dane różnych pomp. Byle wyszło na nasze. Nie istnieje sprężarka inwenterowa jest to bełkot handlowy. Choć istnieją sprężarki napędzane silnikami inwertorowymi. I takie są w omawianych pompach ciepła. Uczciwość wymaga pewnej precyzji w wypowiedziach dotyczących np. opłacalności pomp. Nie powinno się przeskakiwać z pompy p/w na p/p i podawać danych, z tych pomp jako uzasadnienie na opłacalność p/w. Wiele osób oszukanych przez handlowców użytkuje pompy ciepła bo wyrzucenie ich było by jeszcze większym błędem.

• Odpowiedzi 188
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No dobrze, nie ma sensu kopac sie z koniem.

Jakbyś tego nie nazwał, pompy inwentorowe płynnie modulują oddawaną moc (i pobieraną energię el) w zależności od zapotrzebowania.

Pompa zawsze odda wiecej, niż pobierze, w ekstramalnej sytuacji (mróz) po prostu włączy grzałki i odda tyle ile pobierze.

Nikt Ci nie podawał zużycia dla p/p, a oddanej mocy jak dla p-w.

Ty po prostu nie nadążasz za rozmówcą.

Przecież Varmepumpsglare wyraźnie napisał jaka pompa AKTUALNIE u niego pracuje. Tylko Ty nie zrozumiałeś.

Szok

Podaj dowody Twojej teorii, że pompy są przez wiekszośc okresu nieopłacalne, to znaczy pobieraja wiecej, niz oddaja.

Tylko tyle postaraj sie udowodnić.

Pzecież gdyby tak było, użytkownicy pomp wyłączyliby je i jechali na grzałkach za kilkaset zł :)

Edytowane przez fotohobby

Värmepumpsägare

Rozumiem. Prześledź Swoje wypowiedzi i zobacz jak je można zrozumieć, gdy ma się wiedzę tylko przez Ciebie podaną.Dlaczego dopiero dziś podałeś: "Najmniejszy chwilowy pobor mocy jaki zarejstrowalem u niej to bodajze 1.1kW. "

Ja przez dwa dni prosiłem o tą wartość. Otrzymywałem tylko od wszystkich "bełkot marketingowy " Może gdybyśmy rozmawiali w celu wyjaśnienia nieporozumienia, a nie w celu ośmieszenia przeciwnika - argumenty kominkowe i podawanie w wątpliwość jego uczciwości, prędzej doszli do porozumienia. Z pełnym przekonaniem twierdzę, że błędem jest podawanie danych różnych pomp dla uzasadnienia opłacalności p/w.

Pompę montuje się mniejszą niż wyliczona na -20 natomiast dodaje się inne źródło ciepła na wypadek tak niskich temperatur. Dzięki temu masz tańszą instalacje CO, bardziej bezpieczną tańszą w eksploatacji i niezadowolonego fachowca, że nie dałeś się oskubać.

Ktos jeszcze przy naszym polskim ukladzie tyaryf taniego pradu postuluje takie brednie?

Wykopali Cie razem z weglem ostatnio czy jak?

fotohobby

Poprawne (jednoznaczne) nazewnictwo pozwala uniknąć wielu nieporozumień. Ja też nie uniknąłem błędu. Zbyt ogólnie napisałem :że pompy są przez wiekszośc okresu nieopłacalne, to znaczy pobierają więcej, niż oddają. W odniesieniu tylko do pomp p/w jest to stwierdzenie fałszywe. Moje poprzednie stwierdzenie dotyczyło różnych pomp, których każda w innym okresie jest nieopłacalna. Piszesz:"Pompa zawsze odda wiecej, niż pobierze" To stwierdzenie też jest fałszywe. Są sytuacje gdy pompy nie mają uzasadnienia ekonomicznego. Np. porównaj latem pompę w/w i p/w.

. Np. porównaj latem pompę w/w i p/w.

No nie wiem, co tu porównywać ?

Możesz wyjasnić, czym szczególnym różni się praca pompy powietrze-woda od woda-woda latem ?

Czy któraś z nich jest nieopłacalna ?

Jeszcze raz proszę o choćby teoretyczne objaśnienie zdania, ze w pewnych okresach pompa więcej pobierze, niż odda.

Kiedy KONKRETNIE ?

No nie wiem, co tu porównywać ?

Możesz wyjasnić, czym szczególnym różni się praca pompy powietrze-woda od woda-woda latem ?

Czy któraś z nich jest nieopłacalna ?

Jeszcze raz proszę o choćby teoretyczne objaśnienie zdania, ze w pewnych okresach pompa więcej pobierze, niż odda.

Kiedy KONKRETNIE ?

Mógłbym odpowiedzieć jednym wyrazem - ekonomia. Lato w/w z +7 na +50 p/w z +20 na +50.

W pompach p/w starszej generacji jest to nagminna sytuacja już od -15 stopni. Mówię o praktyce a nie o folderach reklamowych.

Mógłbym odpowiedzieć jednym wyrazem - ekonomia. Lato w/w z +7 na +50 p/w z +20 na +50.

W pompach p/w starszej generacji jest to nagminna sytuacja już od -15 stopni. Mówię o praktyce a nie o folderach reklamowych.

Moment, czy chcesz powiedzieć, że pompa w-w, z temp dolnego źródła +7C grzejąca wodę do temp 50C więcej energii pobierze, niż odda ?

Zaczyna się robić ciekawie :) przypominam, że wciąż czekam na wyjasnienia, w jakim okresie czasu pompa ciepła jest nieoplacalna ?

Co do starszych popm P-W, to jasne, że nie wszystkie dzialają przy -15C. Alemwspólczesne działaja z COP w okolicach 2.

Moment, czy chcesz powiedzieć, że pompa w-w, z temp dolnego źródła +7C grzejąca wodę do temp 50C więcej energii pobierze, niż odda ?

Zaczyna się robić ciekawie :) przypominam, że wciąż czekam na wyjasnienia, w jakim okresie czasu pompa ciepła jest nieoplacalna ?

Co do starszych popm P-W, to jasne, że nie wszystkie dzialają przy -15C. Alemwspólczesne działaja z COP w okolicach 2.

Ekonomia!!!! Po co podnosić temperaturę z 7 na 50 jak można z 20 na 50 ekonomia. Ja proponując komuś kompleksowe rozwiązanie grzania zawsze brałem pod uwagę uwarunkowania inwestora i ekonomię. Nigdy nie preferowałem żadnego źródła ciepła. Byłem otwarty na wszystkie. Dziś podejmował bym inne decyzje, lecz dalej niektóre rozwiązania są bezkonkurencyjne i nie jest to pompa ciepła solo.

Ekonomia!!!! Po co podnosić temperaturę z 7 na 50 jak można z 20 na 50 ekonomia. Ja proponując komuś kompleksowe rozwiązanie grzania zawsze brałem pod uwagę uwarunkowania inwestora i ekonomię. Nigdy nie preferowałem żadnego źródła ciepła. Byłem otwarty na wszystkie. Dziś podejmował bym inne decyzje, lecz dalej niektóre rozwiązania są bezkonkurencyjne i nie jest to pompa ciepła solo.

Czyli proponujesz dwie pompy ?

W-W na zime i P-W na lato ?

To ma byc ekonomia ??

Ha, ha ha... Jak Ty to policzyleś ?

O ile w ogole policzyłeś...

Jestes tajemniczy jak Gioconda Leonarda. Nie wiem czy masz faktycznie cos do powiedzenia, czy tylko tak sobie klepiesz beztrosko w klawiature.

No niestety, własnie się upewniłem, że to drugie...

BTW - czeka Cię zakup pompy P-W na lato, inaczej ekonomia Cię pożre

:lol: