Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł do małego, dobrze ocieplonego domu ? EKOGROSZEK

Piotr_88

Recommended Posts

Kolega @desmear podał dane właśnie uzasadniające moją tezę. W styczniu używanie pompy ciepła było błędem, lecz co ma zrobić użytkownik ubrany w pompę. Mógł pomóc pompie kominkiem :Pi rachunek = 200zł.."

Nic nie udowodniło Twojej tezy. Bo moze faktycznie, uzytkownik zapłacił 1200zł, ale pompa naprodukowała tyle kilowatów, za które grzejac czystym pradem zapłaciłby 1600 zl ?

Czyli - wiećej oddala, niz pobrała.

Jasne, mozna grzac kominkiem - tylko nie za 200zł.

Przy takich mrozach opału wyjdzie trochę więcej. Plus syf w salonie i dodatkowa robota.

Chciałem jeszcze zauwazyć, że Ty uwazasz, że sytuacja, w ktorej pompa powiera więcej, niz oddaje wystepuje przez wieksza częśc roku :)

Jeszcze raz ten cytat:

Tak twierdzę, że w wypadku pompy ciepła p/w występują sytuacje gdy moc pobrana jest większa niż moc potrzebna do ogrzewania. I sytuacja ta występuje przez większość dni w roku. Rozwiązaniem problemu jest mniejsza pompa i dodatkowe źródło ciepła.

Wytłumacz chłopie, jak to jest możliwe. Na przyklad w listopadzie.... marcu ? Maju ? Wrześniu ...?

Konkluzja jest taka, że niewiele załapałeś z tego wątku i kilka osób po prostu straciło czas.

Edytowane przez fotohobby

• Odpowiedzi 188
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@noc

Piszesz: Taki kombajn w salonie, jaki Ty opisujesz (może montujesz?), to raczej tylko dla emerytów i rencistów. I do tego lubiących kotłownię w salonie. Ktoś pracujący, nie będzie miał czasu na pilnowanie ognia i temperatury w domu. Taki rodzaj ogrzewania jest bardzo absorbujący, nie nadaje się dla przeciętnego mieszkańca.

Jaki kombajn zwykły kominek i fizyka - grawitacja. Poprawnie zamontowany kominek to nie kotłownia w salonie. Kominek + odpowiednie drewno palisz dwa razy na dobę. (Jest to najtańszy sposób na ogrzanie całego domu. Oczywiście :"bez DGP czy innych dodatków" ja ich nie proponuje, uważam za zbędne.

"Jeśli chodzi o bezobsługowe ogrzewanie, to obecnie najlepsze gaz z rurki lub pompa ciepła" do dyskusji ale i do przyjęcia.

"A rozwiązanie o którym Ty piszesz Jurgonka, to wg mnie bezsens w tych czasach." dlaczego najtańsze ogrzewanie jest bezsensowne? Na pewno jest kłopotliwe - opał

W kotłowni mam kocioł z podajnikiem od ponad dwudziestu lat, pale wszystko, lecz to nie jest temat dyskusji.

I to wiele tlumaczy.

Dalsza dyskusja jest zbedna...

Ale troszke smiesznie wyszlo z twoim marketingiem , PC i kominkami

:D

Nie polecaj nikomu PC... Masz racje.

W twoim przypadku to blad :D

Przeraził Cię kocioł, mam jeszcze kominek, solary, grzałki. Sprawdź w internecie kiedy w Polsce sprzedano pierwszy kocioł z podajnikiem. Moja wiedza o pompach ciepła, rzeczywiście nie była aktualna. Wszystkie nowe informacje miałem od użytkowników, pomp z poprzedniej oferty. Dalej szukam informacji o nowym typie silników.

Kto uprawiał marketingiem. Kto podawał dane z różnych pomp w wątku o p/w itd.

Edytowane przez Jurgonka

Nic nie udowodniło Twojej tezy. Bo moze faktycznie, uzytkownik zapłacił 1200zł, ale pompa naprodukowała tyle kilowatów, za które grzejac czystym pradem zapłaciłby 1600 zl ?

Czyli - wiećej oddala, niz pobrała.

Jasne, mozna grzac kominkiem - tylko nie za 200zł.

Przy takich mrozach opału wyjdzie trochę więcej. Plus syf w salonie i dodatkowa robota.

Chciałem jeszcze zauwazyć, że Ty uwazasz, że sytuacja, w ktorej pompa powiera więcej, niz oddaje wystepuje przez wieksza częśc roku :)

Jeszcze raz ten cytat:

Wytłumacz chłopie, jak to jest możliwe. Na przyklad w listopadzie.... marcu ? Maju ? Wrześniu ...?

Konkluzja jest taka, że niewiele załapałeś z tego wątku i kilka osób po prostu straciło czas.

Przepraszam za nieścisłość naniosłem poprawkę. "I sytuacja ta występuje przez większość dni w roku." zmieniłem na :

I sytuacja ta występuje przez wiele dni w roku. Czy teraz już dobrze?

Nie... nie robisz wrazenia jakbys wiedzial o czym piszesz.

Moc pobrana wieksza niz potrzebna...

A wiec moja 14kW potrafi zejsc do 1.1-1.3kW...

Taka 8kW jeszcze nizej... Ba nawet 14kW G/W zejdzie juz nizej...

To kiedy dom potrzebuje <1kW( nawet dla przykladu )

Jezeli wogole istnieje potrzeba grzania.

Naprawde... Nie starasz sie nawet zrozumiec

Staram się i dla odpowiedzi podaje:nie mój cytat "Nic nie udowodniło Twojej tezy. Bo moze faktycznie, uzytkownik zapłacił 1200zł, ale pompa naprodukowała tyle kilowatów, za które grzejac czystym pradem zapłaciłby 1600 zl ?

Jest to stwierdzenie prawdziwe, lecz ja dodam dane podane przez Pyxis Sezon grzewczy 2012/2013 - 1350 zł, Czyli uczciwa rada kup pompę w/w i przez cały rok zapłacisz tyle co użytkownik p/w w miesiąc.

Na prawdę moje zastrzeżenia budzą tylko pompy p/w w niskich temperaturach. Pompy w/w są OK zastrzeżenia niepoprawny montaż.

Edytowane przez Jurgonka

I dls tych wielu dni kupujemy mniejsza PC i Kominek.

Ty wiesz ze np PC 11, 14, 16kW i tym samym 4, 6, 8 to moga byc odpowiednio te same urzadzenia i najnizsze zuzycie pradu moze sie zbytnio nie roznic. I max moc to kwestia regulacji elektronicznej.?

Jeśli ta informacja jest prawdziwa wycofam swoje zastrzeżenia co do pomp p/w. Wbrew pozorom można to sprawdzić w podanej tabelce, tylko dla różnych pomp. Moje prośby o podanie poboru mocy dotyczyły próby zwerefikowania danych handlowych. Dodam, że informacje płynące od wieloletnich użytkowników pomp nie zgadzają się z tymi handlowymi. Dalej szukam informacji na temat nowych silników, jeśli to to samo co falownik to podajesz nie precyzyjne dane, ale ja muszę to sprawdzić. Falownik w napędzie maszyn nie powoduje znaczących różnic w zużyciu prądu, ale tu chodzi o kompresor??

Edytowane przez Jurgonka

(Jest to najtańszy sposób na ogrzanie całego domu.

Zeby kWh ciepla z kominka byla tansza niz ta z gruntowej pompy ciepla w tanim pradzie, to musial bys miec dobre suchutkie drewno w cenie 20gr/kg (200 zl/tone). Takiego nikt Ci nie sprzeda. Musisz klody dostac praktycznie za darmo, przetransportowac i przygotowac samemu. Pociac i wysezonowac. Gdzie ta Twoja "ekonomia" sie podziala!

BTW: Piszesz o kapieli wodnej na wejsciu powietrza do DGP kominka. Jak chcesz to tralizowac tylko silami grawitacji przy kilkunastu Pa roznicy cisnien? Nie bardzo to sobie moge wyobrazic.

Przepraszam za nieścisłość naniosłem poprawkę. "I sytuacja ta występuje przez większość dni w roku." zmieniłem na :

I sytuacja ta występuje przez wiele dni w roku. Czy teraz już dobrze?

Ciesze się, ze pod wpływem naszych agrumentow pojąłeś swój błąd.

A teraz prosze uszczegołowic, ile to "wiele dni w roku" ?

Bo moze w koncu sie okaze, ze sa to dni, w ktorych tempetatura spada do -20C, czyli kilka, kilkanaście ?

Zeby kWh ciepla z kominka byla tansza niz ta z gruntowej pompy ciepla w tanim pradzie, to musial bys miec dobre suchutkie drewno w cenie 20gr/kg (200 zl/tone). Takiego nikt Ci nie sprzeda. Musisz klody dostac praktycznie za darmo, przetransportowac i przygotowac samemu. Pociac i wysezonowac. Gdzie ta Twoja "ekonomia" sie podziala!

BTW: Piszesz o kapieli wodnej na wejsciu powietrza do DGP kominka. Jak chcesz to tralizowac tylko silami grawitacji przy kilkunastu Pa roznicy cisnien? Nie bardzo to sobie moge wyobrazic.

Pyxis oświecona góra rankingu.

Poza twoim domem istnieje jeszcze cały świat w tym Polska, która wygląda o wiele ciekawiej niż ta z telewizora. Jak już „wyjdziesz z domu” nie zadasz pytania” Gdzie w Polsce jest rejon z takimi warunkami zasilania? Czy to wiecej niz jakies smieszne promile populacji zyja na takich terenach? „

Drzewo w Polsce kupuje się nie w kg a w metrach sześciennych lub przestrzennych. (Tak są to dwie różne jednostki) Cięcie drzewa i sezonowanie to zupełnie inny temat – też mógłbym udzielić kilku rad. (oczywiście do zweryfikowania)

Koszt i opłacalność porównaj nie do swojego domu a do przykładu podanego przez @desmear

Już Ci pisałem, że dla twojego domu (woda w gruncie i ocieplenie) też zaproponował bym jako podstawowe źródło ciepła pompę w/w i twierdził bym , że pompa p/w będzie gorsza.

(choć też dogrzeje, ale nie będzie optymalna)

„Piszesz o kapieli wodnej na wejsciu powietrza do DGP kominka” Nie użyłem skrótu DGP i był powód. Na rozszerzenie wyobraźni polecam rozszerzenie wiedzy. To działa, bez prądu, choć można podyskutować co do mojego opisu o „kąpieli wodnej”

Jezeli dla Ciebie 1.3kW a 5kW to nieznaczna roznica to nie ma o czym dyskutowac.

Poszukaj w necie dane dla PC tego ssmego typu szeregu ale o roznych mocach max. Porownaj ich min zuzycie gdy pracuja na tym samym czesciowym obciazeniu.

Nikt nie mowi ze PC G/ W sa mniej efektywne od P/ W.

A twoj komentarz co do oplat Pyxisa nic nie mowi. Nie wiesz ile by placil przy PC P/ W. Ile ja bym placil przy PC G/ W lub inny dom.

Tak samo G/W jak i P/ W msja rozne sprawnosci i SCOP.

Poszukales, porownales... Czy bledem jest radzic P/ W bo ty tsk uwazasz... Tylko nie do koncz wiesz dlaczego

:)

Värmepumpsägare

Piszesz: „Jezeli dla Ciebie 1.3kW a 5kW to nieznaczna roznica to nie ma o czym dyskutowac.”

Ktoś w tym wątku pisało czytaniu ze zrozumieniem. Pisałem o maszynach w których stosowanie falownika (inwertera) nie powodowało nie tylko montażu mniejszych silników, ale też nie powodowało zauważalnego zmniejszenia zużycia energii.

Piszesz: „A twoj komentarz co do oplat Pyxisa nic nie mowi. Nie wiesz ile by placil przy PC P/ W. Ile ja bym placil przy PC G/ W lub inny dom.A twoj komentarz co do oplat Pyxisa nic nie mowi. Nie wiesz ile by placil przy PC P/ W. Ile ja bym placil przy PC G/ W lub inny dom. „

Przyjmując Wasz sposób rozumowania – podejrzliwość o ukrytych celach. Przedstawiam odpowiednią interpretacje (absurdalną jak i Wasze podejrzenia )

Pyxisa chcąc zaimponować mówi nieprawdę. (przepraszam Pyxisa ja tak nie myślę)ma lepsze ocieplenie niż podaje a na okres grzewczy zatkał szmatami wętylacje (którą ma bardzo dobrą, Choć brak w niej kolektora gruntowego) Cały okres grzewczy nie wyłączał komputera i biegał po domu.

Natomiast w przykładzie gdy za jeden miesiąc płaci się jak inni za rok – proszę. Dom wielokrotnie większy nie ocieplony i właściciel chcąc zdyskredytować pompy p/w otworzył okna. (tylko skąd u niego 200 zł za listopad, porównywalny do zużycia Pyxisa)

Na początku naszej dyskusji ktoś podał, że pompa p/w 6kW jest za mała a optymalna jest 8

Dlaczego nie możemy zawęzić rozmowy do tych dwóch wielkości, dlaczego tak biegamy po temacie.

Ciesze się, ze pod wpływem naszych agrumentow pojąłeś swój błąd.

A teraz prosze uszczegołowic, ile to "wiele dni w roku" ?

Bo moze w koncu sie okaze, ze sa to dni, w ktorych tempetatura spada do -20C, czyli kilka, kilkanaście ?

Piszesz: „Ciesze się, ze pod wpływem naszych agrumentow pojąłeś swój błąd.” Nie był to błąd było to nieprecyzyjna wypowiedz, za którą przeprosiłem, bo mogła wprowadzać w błąd. Wy też już nie mówicie o kompresorach inwertorach. Zamiast przepychać się o liczbę dni lub stopni proponuje (dla Was chyba nie do przyjęcia) nowy sposób obliczania efektywności ogrzewania zamiast COP. Wkładamy nie energię elektryczną (węgiel, drzewo, gaz) a wkładamy złotówki. Oczywiście bierzemy pod uwagę wszystkie koszty związane z danym źródłem ciepła. Ten sposób liczenia dla każdego inwestora używałem.

Edytowane przez Jurgonka

Piszesz: „Ciesze się, ze pod wpływem naszych agrumentow pojąłeś swój błąd.” Nie był to błąd było to nieprecyzyjna wypowiedz, za którą przeprosiłem, bo mogła wprowadzać w błąd. Wy też już nie mówicie o kompresorach inwertorach. Zamiast przepychać się o liczbę dni lub stopni proponuje (dla Was chyba nie do przyjęcia) nowy sposób obliczania efektywności ogrzewania zamiast COP. Wkładamy nie energię elektryczną (węgiel, drzewo, gaz) a wkładamy złotówki. Oczywiście bierzemy pod uwagę wszystkie koszty związane z danym źródłem ciepła. Ten sposób liczenia dla każdego inwestora używałem.
I w 99przypadkach na 100 nie wygrywała pompa ciepła p/w

proponuje (dla Was chyba nie do przyjęcia) nowy sposób obliczania efektywności ogrzewania zamiast COP. Wkładamy nie energię elektryczną (węgiel, drzewo, gaz) a wkładamy złotówki. Oczywiście bierzemy pod uwagę wszystkie koszty związane z danym źródłem ciepła.

Dlaczego chcesz pomijać kwestie wygody? Porównaj sobie robienie kotłowni węglowej i składowanie węgla z czystością grzania gazem/prądem (w tym PC).

Piszesz: „Ciesze się, ze pod wpływem naszych agrumentow pojąłeś swój błąd.” Nie był to błąd było to nieprecyzyjna wypowiedz, za którą przeprosiłem, bo mogła wprowadzać w błąd.

Faktycznie "nieprecyzyjna" i calkowicie zaklamujaca rzeczywistosc :)

Zresztą nieprecyzyjny, to ty jestes, odkąd sie w tym wątku pojawiłeś :)

No to, żeby być precyzyjnym: "wiele dni" to konkretnie ile dni ?

Pyxis oświecona góra rankingu.

Poza twoim domem istnieje jeszcze cały świat w tym Polska, która wygląda o wiele ciekawiej niż ta z telewizora. Jak już „wyjdziesz z domu” nie zadasz pytania” Gdzie w Polsce jest rejon z takimi warunkami zasilania?

Moim licznikiem postow sie nie przejmuj, bo jego stan mnie w cycki szypie i rowni dobrze moze zostac wyzerowany. Nie ma tu kompleksow.

No to konkretnie gdzie sa takie rejony w naszym kraju i ile to procent ludzi zyje w tak nieludzkich warunkach? Ale konkrety, a nie lanie wody.

Faktycznie "nieprecyzyjna" i calkowicie zaklamujaca rzeczywistosc :)

Zresztą nieprecyzyjny, to ty jestes, odkąd sie w tym wątku pojawiłeś :)

No to, żeby być precyzyjnym: "wiele dni" to konkretnie ile dni ?

Witam "Precyzyjnego Pana" proszę przejrzeć własne wypowiedzi i precyzyjnie przeprosić.

Ile dni? proszę dla pana/pani co zapłacił 1200 zł za miesiąc to miesiąc. Dla innych pytaj Meteorologów Tylko nie rosyjskich, bo znowu wtopa.

Ile dni? proszę dla pana/pani co zapłacił 1200 zł za miesiąc to miesiąc. Dla innych pytaj Meteorologów Tylko nie rosyjskich, bo znowu wtopa.

Ale to dlatego, że ma za słabą pompę/za słabe źródło... (to, że musiała chodzić grzałka od razu na to wskazuje)

aleś Ty uparty... brniesz cały czas w swoje teorie :bash:

Moim licznikiem postow sie nie przejmuj, bo jego stan mnie w cycki szypie i rowni dobrze moze zostac wyzerowany. Nie ma tu kompleksow.

No to konkretnie gdzie sa takie rejony w naszym kraju i ile to procent ludzi zyje w tak nieludzkich warunkach? Ale konkrety, a nie lanie wody.

Kolejny raz przepraszam pisząc "oświecona góra rankingu.." odnosiłem się tylko do tego zdania nie patrzyłem na liczbę postów. Moje gratulacje jeśli to o to chodzi. (choć nie rozumiem)

Jeśli awaria prądu to nieludzkie warunki to już zdradzam tę tajemnice. W wyszukiwarkę wpisujesz tajne hasło -_awarie prądu - i masz więcej informacji niż jestem Ci w stanie podać. (jak jesteś odważny dodaj słowo - największe)

Edytowane przez Jurgonka

Ale to dlatego, że ma za słabą pompę/za słabe źródło... (to, że musiała chodzić grzałka od razu na to wskazuje)

aleś Ty uparty... brniesz cały czas w swoje teorie :bash:

Nie brnę w teorię liczę = Jest za słaba pompa (dzięki moim sugestiom) jest też kominek (w tym wątku kominki mnie prześladują:() właściciel domu wspomaga grzanie kominkiem w dniach gdy jest -10 Płaci adekwatnie mniej.

Chyba rozumiem (nareszcie) skąd większość naszych nieporozumień. Jeśli musisz grzać prądem to każda pompa ciepła będzie lepsza od grzałek. Jest to PRAWDA Pytanie jest inne czy musisz grzać prądem, nawet jak możesz mieć tańsze źródło ciepła np gaz (nareszcie bez kominka:p)