Robsan 14.11.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Witam wszystkich użytkowników kotła Sas Slim. Postanowiłem założyć temat dotyczący użytkowania tego kotła, a w szczególności podzielenia się opiniami i doświadczeniami pozostałych użytkowników w zakresie optymalnych ustawień sterownika w trybie praca oraz podtrzymanie. Przeglądając internet widzę, że jeszcze nie ma zbyt wielu wpisów na ten temat, ale tendencja jest wzrostowa. Od miesiąca użytkuję ten piec o mocy 17 kW ze sterownikiem ST-450. Jestem na etapie poszukiwań ustawień, gdyż do tej pory nie miałem do czynienia z piecami na ekogroszek. Zachęcam wszystkich chętnych do dokonywania wpisów i podzieleniem się własnymi doświadczeniami. Mam nadzieję, że temat będzie cieszył się dużą popularnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robsan 15.11.2013 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Czy ktoś może podać ustawienia pieca w podtrzymaniu i napisać jak długo piec pracuje w tym trybie? Jaki może być najdłuższy przebieg w podtrzyamniu w ciągu 1 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 17.11.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) Czy ktoś może podać ustawienia pieca w podtrzymaniu i napisać jak długo piec pracuje w tym trybie? Jaki może być najdłuższy przebieg w podtrzyamniu w ciągu 1 godziny. Witam chyba będzie najlepiej jak podzielę się swoimi doświadczeniami z tym piecem, właśnie używam sterownika st-450, na poczatku jak zacząłem na nim pracować czyli od włączenia tj. od sierpnia tego roku to zacząłem mieć problemy dopiero jakies dwa tygodnie temu, ale okazało się, że to przez węgiel bo wziąłem worek od sąsiada i było ok na jego opale. Mógłbym napisać z jakich ustawień korzystam, ale mój macher zamontował mi tak obieg, że nie mam zaworu wielodrożnego, a podłogówkę mam zasilaną z powrotu z grzejników. Jakbyś był kolego konkretnie zainteresowany rozmową to myślę, że moglibyśmy przez telefon albo przez skype bo mam sporo do opisania, a nie chcę mi się. Ustawienia jakieś dopracowałem, ale jak to jest oczywiste i jednak sprawdza się u wszystkich 70% sukcesu pieca to opał - jego jakość i wilgotność. Pozdrawiam Edytowane 17 Listopada 2013 przez pechozol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robsan 18.11.2013 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Dziękuję za pierwszy wpis. Aby rozwinąć temat podzielę się swoimi ustawieniami, które obecnie testuję: tryb praca: podawanie - 10s przerwa - 57 s nadmuch - ok.20% tryb podtrzymanie: praca: 13s przerwa - 5 min nadmuch przerwa: 6 min. 40 s. Z tymi ustawieniami w podtrzymaniu jednostkowo udało się piec przytrzymać przez 15 min. Może to niewiele ale dla mnie już coś. Jak wydłużam przerwę w podtrzymaniu to temperatura spada i piec przechodzi w tryb praca. A temperatura zadana na piecu to obecnie 50 C. Zachęcam do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavax 19.11.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Witam,jestem użytkownikiem SAS Slim 14kW i nie używam algorytmu zPid,ustawienie kotła w dużej mierze zależy od rodzaju opału SAS zaleca tylko dobrej jakości eko groszek. Obecnie na sterowniku mam takie ustawienie:podawanie - 5sprzerwa - 25 snadmuch - 40% tryb podtrzymanie:praca - 40sprzerwa - 60 minnadmuch przerwa - 10 min. nadmuch praca - 40 s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robsan 19.11.2013 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Witam, jestem użytkownikiem SAS Slim 14kW i nie używam algorytmu zPid, ustawienie kotła w dużej mierze zależy od rodzaju opału SAS zaleca tylko dobrej jakości eko groszek. Obecnie na sterowniku mam takie ustawienie: podawanie - 5s przerwa - 25 s nadmuch - 40% tryb podtrzymanie: praca - 40s przerwa - 60 min nadmuch przerwa - 10 min. nadmuch praca - 40 s. Czy w podtrzymaniu z takimi ustawieniami piec wytrzymuje 1 godzinę? Temperatura zadana nie spada? Byłbym wdzięczny za rozwinięcie tematu podtrzymania, jak to wygląda w praktyce, a w szczególności relacja czasu pracy w podtrzymaniu do pracy w trybie praca w ciągu 1 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavax 19.11.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Dobrałem tak czas postoju, żeby kocioł nie wygasał i nie spadała temperatura a z drugiej strony się nie przegrzewał. Ważne jest też aby nadmuch był w podtrzymaniu słabszy niż w pracy. Przy moim węglu ustawiłem podtrzymanie 60 minut przerwy, podawanie 40 s, nadmuch 40% przez 40s i w moim przypadku jest to dobre ustawienie. Jakim groszkiem palisz?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 20.11.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Witam Obecnie na sterowniku mam takie ustawienie:praca:podawanie - 7sprzerwa - 24 snadmuch - 30% tryb podtrzymanie:praca - 18sprzerwa - 6 minnadmuch przerwa - 5 min.nadmuch praca 30 s. Ja jak kolega staram sie doprowadzić do sytuacji, że mój piec nie jest ani za goracy ani za zimny, chce żeby mi utrzymywał zadane temperatury i wokół nich się to wszystko odbywało. Mam duży problem z umiejscowieniem czujnika podłogowego i to mi w sumie stwarza największy problem na ta chwilę, bo nie znalazłem jeszcze dla niego tak optymalnego miejsca, żeby odczytywał mi prawidłową temperaturę wody z podłogówki, jes jeszcze ta kwestia, że zależy kto z czego korzysta, ja też nie korzystam z PiD, na razie mam włączone około 15m2 podłogowki i trzy kaloryfery 10-cio żeberkowe.niemniej szukam cały czas idealnych ustawień, ale chyba takie nie istnieją, na forum doczytałem że lepsze dla pieców są czasy krótsze, bo wyjsciowo w trybie praca miałem ustawione co 185 sekund 25 sekund pracy. i tak mój piec 90% czasu jest w podtrzymaniu także na razie nie narzekam. Z chęcią dowiedziałbym się od was jak wygląda przepał ilościowy u was.Ale jestem pewny i tego sie nie przeskoczy że najważniejsza jest jakośc węgla, jego kaloryczność i wilgotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavax 21.11.2013 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Na razie nie mam włączonej podłogówki ponieważ temperatura w domu jest wystarczająca +/- 21*C.Przy wyższych temperaturach na zewnątrz spalałem do ok 10kg na dobę, teraz jest coraz zimniej i spalam ok 15/17 kg na dobę. Zaznaczam że to jest mój pierwszy pełny sezon grzewczy. Dom ocieplony styropianem. Pow. 105m2. A jak u Was się przedstawia ilość spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 22.11.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Na razie nie mam włączonej podłogówki ponieważ temperatura w domu jest wystarczająca +/- 21*C. Przy wyższych temperaturach na zewnątrz spalałem do ok 10kg na dobę, teraz jest coraz zimniej i spalam ok 15/17 kg na dobę. Zaznaczam że to jest mój pierwszy pełny sezon grzewczy. Dom ocieplony styropianem. Pow. 105m2. A jak u Was się przedstawia ilość spalania? U mnie jest tak jak u ciebie, utrzymując teraz tak około 21 stopni zużywam mniej więcej jeden worek 30 kg na 2 doby, zaznaczam, że mój dom jest świeży postawiony w tym roku, 120m2 i pomyliłem się wcześniej pisząc, chodzą mi 4 kaloryfery i podłogówka, w sumie to grzeję od września. Czy już wygrzałem to nie wiem chyba nie bardzo bo jeszcze 15 kwietnia tego roku miałem tylko strop, a już 1 sierpnia mieszkałem, miałem tak ustawionych fachowców, że nie przeszkadzali sobie, ale jeden po drugim sumiennie przychodził i się udało, środek już kończę, właśnie kończe salon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robsan 22.11.2013 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Jak macie ustawioną histerezę kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barf 22.11.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Też nie posiadam takiego zaworu ponieważ nie mam podłogowego ogrzewania i zasugerował że w takowej wersji podstawowej zrobi tak że będzie dobrze i ciepło... ok jest ale odnoszę wrażenie że spalanie odnosząc się do ilości spieków sięga teraz ok 35kg/dobę... u mnie podtrzymanie jest obecnie czs 15 s , przerwa 30 min, went. w podtrzymaniu 7 sek, czas przerwy 30 min. Dom ocieplony/dach też okna nowe dobre i ciepłe. dziś po 3 dniach od ostatniego czyszczenia wnętrza z sadzy wyciągnąłem pełny popielnik z górką sadzy....3 dni czy to jest ok nie wiem myślę że albo jest to nie do ogarnięcia albo trzeba serwisu albo był to zły wybór w co cały czas jak narazie nie chcę wierzyć i brać pod uwagę. jutro rano spróbuję ustawienia jakie przedstawiacie odczekam i zapewne podzielę się efektami jednak groszek jakiego używam niestety z Castoramy barbórka jest praktycznie jednym z najdroższych i najlepszych i nie chcę uwierzyć że płacąc tyle za worek jego jakość jest powodem takich spieków zlepin i ilości spalania...Witam chyba będzie najlepiej jak podzielę się swoimi doświadczeniami z tym piecem, właśnie używam sterownika st-450, na poczatku jak zacząłem na nim pracować czyli od włączenia tj. od sierpnia tego roku to zacząłem mieć problemy dopiero jakies dwa tygodnie temu, ale okazało się, że to przez węgiel bo wziąłem worek od sąsiada i było ok na jego opale. Mógłbym napisać z jakich ustawień korzystam, ale mój macher zamontował mi tak obieg, że nie mam zaworu wielodrożnego, a podłogówkę mam zasilaną z powrotu z grzejników. Jakbyś był kolego konkretnie zainteresowany rozmową to myślę, że moglibyśmy przez telefon albo przez skype bo mam sporo do opisania, a nie chcę mi się. Ustawienia jakieś dopracowałem, ale jak to jest oczywiste i jednak sprawdza się u wszystkich 70% sukcesu pieca to opał - jego jakość i wilgotność. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavax 23.11.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Widzę że zakupiony przez Ciebie groszek z Castoramy jest to węgiel brunatny z Czech, więc nie jest wysokokaloryczny. Jest to czeski węgiel brunatny niskiej kaloryczności, co za tym idzie,będzie duże zużycie zimą oraz będzie duża ilość popiołu. Drogi opał nie oznacza że musi być dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavax 23.11.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Jak macie ustawioną histerezę kotła? 2*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 23.11.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Też nie posiadam takiego zaworu ponieważ nie mam podłogowego ogrzewania i zasugerował że w takowej wersji podstawowej zrobi tak że będzie dobrze i ciepło... ok jest ale odnoszę wrażenie że spalanie odnosząc się do ilości spieków sięga teraz ok 35kg/dobę... u mnie podtrzymanie jest obecnie czs 15 s , przerwa 30 min, went. w podtrzymaniu 7 sek, czas przerwy 30 min. Dom ocieplony/dach też okna nowe dobre i ciepłe. dziś po 3 dniach od ostatniego czyszczenia wnętrza z sadzy wyciągnąłem pełny popielnik z górką sadzy....3 dni czy to jest ok nie wiem myślę że albo jest to nie do ogarnięcia albo trzeba serwisu albo był to zły wybór w co cały czas jak narazie nie chcę wierzyć i brać pod uwagę. jutro rano spróbuję ustawienia jakie przedstawiacie odczekam i zapewne podzielę się efektami jednak groszek jakiego używam niestety z Castoramy barbórka jest praktycznie jednym z najdroższych i najlepszych i nie chcę uwierzyć że płacąc tyle za worek jego jakość jest powodem takich spieków zlepin i ilości spalania... Kolego powiem Ci, że zbyt kaloryczny groszek tez nie jest za dobry, jeżeli jest zbyt kaloryczny też będzie powodował spieki, wtedy zalecają mieszanie z mniej kalorycznym i jest ok, wiem u mnie tak robią i potwierdzam, że zbytnia kaloryczność tez nie jest dobra,a samą wiedzę na temat kaloryczność, pomimo, że składy powinny posiadać, nie posiadają, także posiąść ją jest bardzo ciężko. Histereza tak 2*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robsan 27.11.2013 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Mam pytanie do użytkowników pieca - jak macie ustawiony zawór czterodrożny, w jakim procencie woda z pieca idzie na grzejniki, a w jakim powraca do pieca. Jakie ustawienie jest optymalne. Proszę o wpisy. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leba8 05.12.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Witam, jestem posiadaczem kotła SAS SLIM 23 kW ze sterownikiem ST-450 zPID i mam mały problem. Może któryś z Panów mi pomoże. Chciałbym się dowiedzieć w którym miejscu macie podłączony czujnik podłogowy? Mi fachowiec zamontował na powrocie podłogówki i mam taki problem ze na powrocie robi się wysoka temp a na wejściu maleje. Nie działa wtedy pompa i wychładza mi się podłogówka. Czemu się tak dzieje? Może miał ktoś podobnie jak ja? Posiadam 2 zawory trójdrożne: jeden na C.O. a drugi podłogówka. Jaka powinna być ustawiona temp żeby ta podłogówka działała jak należy. z góry dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki1106 07.01.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Witam, jestem posiadaczem kotła SAS SLIM 23 kW ze sterownikiem ST-450 zPID i mam mały problem. Może któryś z Panów mi pomoże. Chciałbym się dowiedzieć w którym miejscu macie podłączony czujnik podłogowy? Mi fachowiec zamontował na powrocie podłogówki i mam taki problem ze na powrocie robi się wysoka temp a na wejściu maleje. Nie działa wtedy pompa i wychładza mi się podłogówka. Czemu się tak dzieje? Może miał ktoś podobnie jak ja? Posiadam 2 zawory trójdrożne: jeden na C.O. a drugi podłogówka. Jaka powinna być ustawiona temp żeby ta podłogówka działała jak należy. z góry dzięki za info witam użytkuje taki sam piecyk , czujnik ma wetknięty za otulinę na rurze zaraz za pompą kolejność to zasilanie , zawór, pompa, czujnik /zawór mam automatyczny/ wszystko działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 08.01.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 widze wszyscy podajecie swoje ustawienia i swoje problemy....ale czy ktoś z was się zastanowił do jakich temperatur wasz piec dochodzi....(jaka jest ustawiona temperatura na piecu) i czy czasem ona nie jest za niska...wiekszość problemów....to:niska temperatura na piecu....niska temperatura na powrocie....małe przekrojeźle dobrane parametry pracy dmuchawy...oraz źle ustawiona przesłona na dmuchawie...źle wyregulowana klapka albo jej brak...na dmuchawie...nie potrzebnie chodzace pompy podczas pracy pieca (rozgrzewania pieca) utrudnione rozgrzanie pieca do zadanej temp.źle dobrane parametry histerezy,...źle dobrane parametry pracy podajnika....kiepsko ocieplony dach....kiepsko ocieplona posadzka na parterze w której znajduje sie OPi wiele innych...pozdrawiam,musicie zaczać od zarania i zmien dokonywać schematycznie a nie chaotycznie...każdy układ w skład którego wchodzi OP musi się uregulować po dokonanych zmianach w ustawieniach i nie trwa to 5-10 minutpowodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pechozol 08.01.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Witam, jestem posiadaczem kotła SAS SLIM 23 kW ze sterownikiem ST-450 zPID i mam mały problem. Może któryś z Panów mi pomoże. Chciałbym się dowiedzieć w którym miejscu macie podłączony czujnik podłogowy? Mi fachowiec zamontował na powrocie podłogówki i mam taki problem ze na powrocie robi się wysoka temp a na wejściu maleje. Nie działa wtedy pompa i wychładza mi się podłogówka. Czemu się tak dzieje? Może miał ktoś podobnie jak ja? Posiadam 2 zawory trójdrożne: jeden na C.O. a drugi podłogówka. Jaka powinna być ustawiona temp żeby ta podłogówka działała jak należy. z góry dzięki za info Witam widzę że jestesmy z tej samej miejscowośći, jakbys chciał to możemy porozmawiać na ten temat i sie spotkać miałem podobny problem, już go rozwiązałem, lecz u mnie nie ma zaworu mieszającego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.