Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł SAS SLIM 17kW - optymalne ustawienia

Robsan

Recommended Posts

witam użytkuje taki sam piecyk , czujnik ma wetknięty za otulinę na rurze zaraz za pompą

kolejność to zasilanie , zawór, pompa, czujnik /zawór mam automatyczny/ wszystko działa.

Dzieki za info. Po wielu trudach w koncu jakos to chodzi. PS. Podzielisz sie swoimi ustawieniami pieca?

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam widzę że jestesmy z tej samej miejscowośći, jakbys chciał to możemy porozmawiać na ten temat i sie spotkać miałem podobny problem, już go rozwiązałem, lecz u mnie nie ma zaworu mieszającego

Witam, możemy sie spotkac nie widze problemu i co nie co mi opowiesz bo ja to zielony w tych sprawach:/

moje ustawienia :

temperatura kotła zadana : 45 stopni

czas podawania : 24sek

przerwa podawania 190 sek

nadmuch 35%

praca podtrzymania 15 sek

przerwa podtrzymania 8 min

wentylator w podtrzymaniu 25 sek pracy i 10 min przerwy.

dodam że ogrzewanie CWU aktualnie wyłączone,

dom ok 210 mkw do ogrzania , 17 grzejników , około 15 mkw podłogówki,

parter jeszcze nie docieplony, z czego biorą się spore różnice temp. miedzy parterem a poddaszem ale na tym mi bardzo nie zależy bo to stan domu do wykończeniówki na teraz

pies SAS SLIM 23KW, regulator z PID.

To co zauważyłem to że piec bardzo wolno się nagrzewa do zadanej temper. oraz płomień jest dość krótki.

Dodam że w tryb podtrzymania praktycznie nie przechodzi

Spalanie pieca dość wysokie grubo ponad worek na dobę.

opał ekogroszek z kopalni wesoła, mysłowice.

Co powinienem poprawić by obniżyć spalanie oraz zwiększyć powierzchnie płomienia?

Edytowane przez krecisie1

za mała temperatura kotła to po pierwswze, zmniejsz przerwe w podtrzymaniu na 4min 30 s podania w podtrzymaniu na ok 19s, pomoże, wczoraj byłem u kolesia z forum i pomogłem mu ale to było na miejscu, miał też problemy;

Napisałem ci krecisie 1 nr na priv, jak chcesz zadzwoń to pomoge tel.

pracę ustaw na 25 s co 185 sek. powinno byc dobrze, u człowieka którego byłem wczoraj juz po godzinie było kilka razy lepiej ale zaznaczam, że podstawowym problemem u niego jak i pewnie u większośći był kiepski opał. ustawienia + zmiana miejsca czujnika + ustawienia zaworu wielodrożnego i zmiana była naoczna po chwili dosłownie.....

poproszę, żeby potwierdził na forum.

zresztą, czasy w pracy masz dość dobre, ale podstawą funkcjonowania pieca, jest opcja podtrzymanie, ja dziś sie przerzuciłem na PiD, widzę ogromną już różnicę w zapotrzebowaniu na opał, przy PiD znacznie zapotrzebowanie spadło, jak po około tygodniu będę mógł coś więcej powiedzieć to napiszę na pewno, ale u mnie piec był już dobrze wyregulowany

Edytowane przez pechozol

Ustawilem wieczorem pracę na 25/180 sek i piec dalej nie osiągał zadanej temperetuary wiec nie mial szans wejść w podtrzymanie.

.potem zupelnie zmienilem parametry i dałem pracę 12 /55 sek i piec sie nagrzewal, podtrzymanie sie uruchamialo ale...... worek groszku wypalił się z zaledwie 9h. dziś spróbuje uruchomić piec od nowa i załączyć PID. co do opału to jest to z kopalni wesola i w okolicy uwazają go jako jeden z lepszych..dodam że powierzchnia domu jest dośc spora..220mkw.

zadzwoń pogadamy, nie pomogę ci tak pisząc, kiedy czyściłeś piec, jeszcze jedna bardzo ważna rzecz, może u Ciebie opał jest ok ale to nie znaczy że jest wystarczający, czujnik podłogówki powiedz mi gdzie masz zamontowany, powinien być na powrocie, nie myśl tez tak że pompa podłogowa powinna się wyłączać, nie - powinna pracować około 1 st. C poniżej zadanej i wtedy będzie ok, u chłopaka którego byłem tez piec nie mógł osiągnąć zadanej temp, jak poprzestawiałem dał radę, kolejna rzecz, to susz opał nie żeby był wilgotny ma być suchy, a poza tym piece SAS potrzeują na prawdę opał z najwyższej półki, mój znajomy pali opałem z OBI na jakimś piecu '' no name,'' i ma ok u mnie nadaje się on jedynie co na mieszankę z dobrym, pozdrawiam

Witam

Może ktoś napisać jeszcze raz dokładnie ustawienia?

Mam też pytanie czy włączacie na noc tryb letni czy piec chodzi na ogrzewaniu całą noc?

Witam

napisz z jakich korzystasz obecnie, z czego w pcji ogrzewanie (podłogówka ile m2 i ile grzejników)

powiedz jaki masz problem gdzie czujnik podłogówki jaka zadana temperatura to może pomogę zedytować...

Witam

napisz z jakich korzystasz obecnie, z czego w pcji ogrzewanie (podłogówka ile m2 i ile grzejników)

powiedz jaki masz problem gdzie czujnik podłogówki jaka zadana temperatura to może pomogę zedytować...

Hej

moje ustawienia czas podawania 11s, czas przerwy 58s, wentylator 21. Podtrzymanie czas podawania 11s, przerwa 30min, histereza 2.

Ilość grzejników 15, podłogówka ok. 20m2.

Czujnik pdłogówki mam zamontowany na powrocie.

Mój problem polega na zbyt dużym zużyciu opału.

Nie wiem czy dobrze postępuje

MAm zamontowany sterownik pokojowy na 24stopnie, ogrzwanie domu włączamy o 14:00 wyłączamy o 23:00 w nocy chodzi na trybie letnim.

Nie wiem czy powinien chodzić cały czas? piec chodzi 9 godz. dziennie i zużywa 1,5 podajnika na tydzień,

Czy czujnik podłogówki jeśli jest żle zamontowany wpływa na zużycie opału.

Proszę o jakies porady.

Pozdrawiam

Hej

moje ustawienia czas podawania 11s, czas przerwy 58s, wentylator 21. Podtrzymanie czas podawania 11s, przerwa 30min, histereza 2.

Ilość grzejników 15, podłogówka ok. 20m2.

Czujnik pdłogówki mam zamontowany na powrocie.

Mój problem polega na zbyt dużym zużyciu opału.

Nie wiem czy dobrze postępuje

MAm zamontowany sterownik pokojowy na 24stopnie, ogrzwanie domu włączamy o 14:00 wyłączamy o 23:00 w nocy chodzi na trybie letnim.

Nie wiem czy powinien chodzić cały czas? piec chodzi 9 godz. dziennie i zużywa 1,5 podajnika na tydzień,

Czy czujnik podłogówki jeśli jest żle zamontowany wpływa na zużycie opału.

Proszę o jakies porady.

Pozdrawiam

Witam, srednio wychodzi 25 kg na dobę, nie jest to zły rezultat, biorąc pod uwagę ile ogrzewasz, moim zdaniem - skromnym zaznaczę - właczanie trybu letniego nie ma sensu, nie słyszałem jeszcze o takich praktykach, nie wiem - może ten co Ci montował ma jakąś opcje na to i sprawdzony sposób, może tak powinno sie stosować, ja natomiast, nie spotkałem sie jeszcze aby ktoś tak tu robił, nie rozumiem zasadności, u mnie cały czas chodzi na pompy równoległe''

piec nawet w trybie letnim zużywa paliwo, także trzeba brać to pod uwagę, ogrzewa ci jeszcze wodę, z której mniemam z rodziną korzystasz, w momencie zapotrzebowania na wodę ciepłą w większej ilości spala wiecej paliwa, aby dogrzewać tę dobroć, jakim jest woda ciepła

czy ten czas przerwy w podtrzymaniu pozwala ci na długo utrzymać piec w stanie podtrzymania, czy raczej cały czas w opcji praca przebywa???

czy źle zamontowany czujnik wpływa na zużycie - oczywiście że tak, ale na powrocie jest dobrze, mam nadzieję że jest to w otulinie.....

piec jest na ustawieniach pracy podajnika 12/55 , nie moze osiągnąć zadanej 50 stopni, kończy na 41..

chciałbym zlecić komuś przez tel. przełączenie go w tryb PiD , jak to przełączyć, jaka jest ścieżka dostępu?

dodam że nie pamiętam jak to zrobić bo nigdy tej funkcji nie uruchamiałem i nie wiem rownież czy jakieś parametry się w tej funkcji również zadaje.

z góry dzieki

Problem częściowo rozwiązany, nie było ciągłości dostaw prądu....

Edytowane przez krecisie1
zmiana

piec jest na ustawieniach pracy podajnika 12/55 , nie moze osiągnąć zadanej 50 stopni, kończy na 41..

chciałbym zlecić komuś przez tel. przełączenie go w tryb PiD , jak to przełączyć, jaka jest ścieżka dostępu?

dodam że nie pamiętam jak to zrobić bo nigdy tej funkcji nie uruchamiałem i nie wiem rownież czy jakieś parametry się w tej funkcji również zadaje.

z góry dzieki

Witaj

przejście w Pid jest stosunkowo proste, jest to w menu instalatora i chyba przedostatni podpunkt, ale nie wiem czy będzie to rozsądne jeżeli piec nie osiąga zadanej temperatury, trzeba znaleźć przyczynę, może źle czujnik zamocowany, może w złym miejscu, może go wychładza coś i przekłamuje, może po prostu kiepskiej jakości opał, zaznaczam, że sas-y lubią dużo energii z węgla.....

z góry dzieki

instrukcja obsługi stera w łapkę i czytać czytać czytać:p

a potem dopiero jak czegoś nie rozumie to pytać

TECH ma dobrze napisane instrukcje i czytelne

ma też intuicyjne sterowniki. trzeba jednak wykazać odrobinę chęci współpracy. samo się nie zrobi

podałeś parametry ale tylko 2 a powietrze najważniejsze to już koza zjadła?

nie napisałeś też nic o popiele- może spieki albo niedopał, może się kopiec zapada bo za dużo powietrza. nic ale chcesz pomocy

może znajdzie się ktoś wróżący z fusów i pomoże w ciemno:no::no::no:

• 1 year później...

Witajcie

Od tygodnia użytkuje Sas Slim 17 Multifun . Ostatni rok miałem inny piec szyfladowy ale doprowadzał mnie do pasji więc go wywaliłem i tak drugi rok mieszkania drugi piec . pierwsze wrażenia są pozytywne Kocioł cichy ładnie wykonany . Dom 220 m2 styro 10 cm. poddasze użytkowe .do ogrzania w tym 100 m2 podłogi + 13 kaloryferów . Jedna pompa na kaloryfery druga na podłoge trzecia na CWU. Udpalony na PID od samego początku . na tą chwilę konsumpcja to 0.68 kg /g czyli w granicach 17 kg/dobe. Taki wynik mnie zadowala.poprzedni pożerał min 35 a potrafił 40 kg/dobe. co bardzo pozytywne z komina sie nie dymi ;) Tem spalin w okolicy 75-110 'c temp żaru oscyluje w rejonie od 120 - 300 w zależności od mocy z jaką pracuje aktualnie . Zawór czterodrogowy z siłownikiem na kaloryfery puszczone 40.c , miesz bez siłownika na podłoge ustawione 34'c temp zasilania 60 powrotu ok 44'c . jak u Was z tymi temperaturami . dodam że na dworze aktualnie 0'C . Jakieś spostrzeżenia odnośnie tych agregatów ciepło-twórczych ?