Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł SAS SLIM 17kW - optymalne ustawienia

Robsan

Recommended Posts

Ja również od tygodnia używam Sas Slim Multifun tylko że 36kW. U mnie znów problem ze spiekaniem paliwa. PID'a mam włączonego na minimum, podczas pracy podawanie paliwa ustawiłem na -10% i jest lepiej, jednak to jeszcze nie to czego oczekuje. Podpowie ktos, zeby zmniejszyc spieki to trzeba by troche zmniejszyc nadmuch prawda? poprawnym tokiem myslenia podążam?

U mnie piec po tygodniu jest już cały w sadzy, na górnym ruszcie aż jest grubo od czarnego nalotu. W instrukcji pisze:

W parametrze ustawiana jest moc wentylatora w fazie podtrzymania. W przypadku gdy jest za dużo sadzy w kotle zwiększ nadmuch. Zmniejszenie nadmuchu zalecane jest wtedy, gdy paliwo się za bardzo spieka.

Jak tu wybrać złoty środek :D

Edytowane przez dee_jay

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 year później...

Witam . Dawno nikt nic nie pisał o SASie. Jak się spisują ?

U mnie coś dziwnego się wydarzyło, kocioł zaczął palić po 23-25 kg na dobę i nie wiem dlaczego. Faktem jest że trochę kręciłem ale teraz już trudno mi odtworzyć jak był ustawiony kiedy palił 13-15.

Sas Slim 17KW Multifun

9 grzejników + 70 m2 podłogówki w całości ok 180m2 + boiler 150 litrów

Sterowanie pokojówką + zawór 4 drogowy z siłownikiem + mieszacz ręczny na podłogę

Macie jakieś pomysły do mojego ustawienia ?

Palenie

Moc wentylatora: 37%

Czas pracy podajnika: 15s

Czas postoju podajnika: 90s

Podtrzymanie

Moc wentylatora: 30 %

Czas pracy podajnika: 10s

Czas postoju podajnika: 15m

Czas wstępnego nadmuchu: 30s

Czas dodatkowego nadmuchu: 30s

Blokada cykli nadmuchu: 0

Histereza kotła: 2°C

W popielniku jest troch niedopalonego ale to naprawdę znikome ilości. Żonka mnie straszy że zabierze mi klucz do kotłowni bo siedzę tam więcej niż w domu .

Za jakiekolwiek porady z góry dziękuje

Zrzut ekranu 2016-11-13 o 18.17.06.jpg

• 3 weeks później...
  • 1 year później...
Witam, posiadam SAS Slim bodajże 17kw, i zauważyłem że od jakiegoś czasu nie obraca mi się retorta, możliwe że uszkodziłem przy czyszczeniu. Moje pytanie jak to rozebrać, naprawić? Podejrzewam że górna część paleniska jest osadzona na jakimś silikonie (odkręciłem dwie śruby z boku ale nie drgnie)