Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zamierzam zrobić ogrodzenie ze słupków klinkierowych i drewnianych sztachet. Interesuję się już także bramą i furtkami. Do niedawna sądziłem, że drewniane sztachety przęseł narzucają konieczność podobnego wypełnienia bramy wjazdowej i furtek. Ostatnio jednak jeden z wykonawców systemów ogrodzeniowych stwierdził, że wiele osób instaluje bramy i furtki z wypełnieniem stalowym w ogrodzeniach ze sztachet drewnianych i wyglada to w porządku.

Osobiście, dużo bardziej podobaja mi się stalowe wypełnienia bram i furtek, ponieważ:

- są bardziej ażurowe, więc widać kto stoi przy wejściu na działkę

- nie ulegają zabrudzeniu i niszczeniu tak szybko, jak drewniane wypełnienia (ważne szczególnie przy bramach i furtkach, gdzie wypełnienie sięga prawie do ziemi)

Co sądzicie o takim połączeniu? Czy ktoś z Was widział cos podobnego?

Proszę o opinie.

Pozdrawiam! :wink:

https://forum.murator.pl/topic/18473-stalowa-brama-i-furtka-w-ogrodzeniu-ze-sztachet-drewnianych/

Widziałem, na razie w projekcie, podobne połączenie: brama i furtka stalowa - wypełnione cienkimi profilami stalowymi, dalej ogrodzenie drewniane z poziomych desek, układanych skośnie, co prawda oddzielone od furtki śmietnikiem, a z drugiej od bramy narożnikiem, ale zawsze. Rysował to porządny architekt.

U mnie będą sztachety w pionie z niewielkimi prześwitami (1-2 cm). Brama przesuwna będzie oddzielona od furtki tylko słupkiem klinkierowym, ale od strony frontowej, zarówno z lewej, jak i z prawej strony "kompleksu bramowo-furtkowego" będa przęsła ze sztachetami drewnianymi.

Nie chciałbym, żeby to się ze soba gryzło, dlatego prosze o opinie tych, którzy juz coś takiego widzieli lub sami zastosowali takie połączenie.

Dla mnie takie połączenie "gryzie się". Widziałam je wielokrotnie i żadne mi się nie podobało. Dlatego bramę i furtkę wypełnimy sztachetami takimi samymi jak reszta ogrodzenia.

Argument o "widzeniu" jest w moim przypadku mniej istotny bo odległość jest spora i najczęściej osoba zasłonięta słupkiem. Kiedyś pewnie będzie videodomofon.