Krzysiek156 14.11.2013 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Witam. Chcialem zapytac osoby ktore maja wieksza wiedze odnosnie montazu kamienia ozdobnego,czy moze on zostac polozony na zabudowie z plyty g-k z kominka czy ze zwgledu na temperature nie ma sensu go tam ukladac bo i tak odpadnie. Czekam na opinie i kometarze. Ponizej zdjecie http://www.allegaleria.pl/images/gp7cercnurpgd55s45w.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.11.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Witam. Chcialem zapytac osoby ktore maja wieksza wiedze odnosnie montazu kamienia ozdobnego, czy moze on zostac polozony na zabudowie z plyty g-k z kominka czy ze zwgledu na temperature nie ma sensu go tam ukladac bo i tak odpadnie. Czekam na opinie i kometarze. Ponizej zdjecie http://www.allegaleria.pl/images/gp7cercnurpgd55s45w.jpg Sprecyzuj o co dokładnie chodzi bo ja za bardzo nie rozumiem. To zdjęcie przedstawia twój kominek i chcesz go okleić kamieniem? Czy chcesz przykleić taką ramkę ozdobną z kamienia jak widzimy na zdjęciu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.11.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Chcialem zapytac osoby ktore maja wieksza wiedze odnosnie montazu kamienia ozdobnego A co to jest "kamień ozdobny"? Kamienie bywają różne, a dodatkowo "kamień" ma jeszcze znaczenia potoczne. Chcesz przylepić ładne otoczaki w całości, pocięte na plastry, czy może marmur albo granit? Jakiej grubości to coś ma być i w jakiej postaci? Od góry do dołu czy z przerwami? Nie wiem jak u mnie dokładnie montowano kominek, bo robiła to najlepsza firma w okolicy, ale jest to w dużej mierze samonośna układanka, do tego klejona do siebie. Czy od środka ma dodatkowe łączenia, czy klejona do g-k, czy mocowana do profili od g-k - nie mam pojęcia. Wiem tylko jedno - marmur o wysokości ponad 2.5 metra i grubości nawet tych podstawowych 3cm waży sporo (ciężar właściwy marmuru to ok. 2.7g/cm3). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek156 15.11.2013 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Sprecyzuj o co dokładnie chodzi bo ja za bardzo nie rozumiem. To zdjęcie przedstawia twój kominek i chcesz go okleić kamieniem? Czy chcesz przykleić taką ramkę ozdobną z kamienia jak widzimy na zdjęciu? Pozdrawiam Sorry moze zle i nieskladnie opisalem. Chce na tej scianie (plyta k-gips) gdzie mam kominek oblozyc go tzw kamienien (lupek) tylko niewiem czy nie odpadnie po jakims okresie z zwgledu na temperature. Ramka kominka zostaje na swoim miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akumulator 15.11.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 :mad:proszę bardzo do wyboru masz tutaj i do koloru niesamowte alebałbym sie postawić takie cudo jak drewnem nie będzie można palić http://kominkigp.pl/kominki/Ceramiczne/z13/index.php /kominki/Ceramiczne/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orcio_kr 15.11.2013 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 dżizas .. co to jest :bash: :bash: :bash: :bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.11.2013 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 (edytowane) Sorry moze zle i nieskladnie opisalem. Chce na tej scianie (plyta k-gips) gdzie mam kominek oblozyc go tzw kamienien (lupek) tylko niewiem czy nie odpadnie po jakims okresie z zwgledu na temperature. Ramka kominka zostaje na swoim miejscu Wydaje mi się, że chodzi Ci o imitację kamienia wykonaną z gipsu? Jeśli tak to spokojnie możesz przyklejać na K/G - ładnie wygląda i na pewno posłuży. Nie kupuj tylko najtańszej. Spokojnie wykonasz to samemu bo jest to banalne. A jeżeli mówisz o naturalnym łupku to raczej byłoby to za ciężkie i na pewno bardzo drogie:yes: A swoją drogą to masz podobną konstrukcję kominka do mojej:) looknij na fotkę: Edytowane 15 Listopada 2013 przez map78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek156 16.11.2013 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Wydaje mi się, że chodzi Ci o imitację kamienia wykonaną z gipsu? Jeśli tak to spokojnie możesz przyklejać na K/G - ładnie wygląda i na pewno posłuży. Nie kupuj tylko najtańszej. Spokojnie wykonasz to samemu bo jest to banalne. A jeżeli mówisz o naturalnym łupku to raczej byłoby to za ciężkie i na pewno bardzo drogie:yes: A swoją drogą to masz podobną konstrukcję kominka do mojej:) looknij na fotkę: [ATTACH=CONFIG]224774[/ATTACH] O wlasnie, Dzieki za odpowiedz, chodzilo mi o tzw imitacje kamienia , lupka ktora mozna spotkac w kazdym markecie budowlanym, takze po nowym roku zaczynam dzialac z wykonczeniami m.i.n z kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 16.11.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Dodam tylko, że pomacałem swój kominek po 3 godzinach palenia - marmur jest zimny. Mam też lukę pod oświetlenie i tam jest g-k osłaniający komorę ciepłego powietrza - ten g-k jest lekko ciepły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 16.11.2013 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Dodam tylko, że pomacałem swój kominek po 3 godzinach palenia - marmur jest zimny. Mam też lukę pod oświetlenie i tam jest g-k osłaniający komorę ciepłego powietrza - ten g-k jest lekko ciepły. No w takiej sytuacji, klienci zażądaliby zwrotu pieniędzy za usługę.... Bo przecież po to palą aby kominek był ciepły i oddawał ciepło spokojnie i jak najdłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 16.11.2013 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 No w takiej sytuacji, klienci zażądaliby zwrotu pieniędzy za usługę.... Bo przecież po to palą aby kominek był ciepły i oddawał ciepło spokojnie i jak najdłużej. Jestem laikiem w kwestiach kominkowych, ale jak dla mnie to piec powinien się nagrzać i oddawać ciepło. I tak było i jest w przypadku pieców kaflowych czy innych. W przypadku żeliwnych wkładów kominkowych, akumulatorem ciepła jest żeliwo. Po to wkład ma żebrowanie, żeby oddał ciepło powietrzu, a nie obudowie. Po to wreszcie komorę w której jest wkład okłada się wełną, żeby tego gorąca nie przekazać na obudowę, które pełni funkcję estetyczną. Ciepło zaś wychodzi sobie z kratek i przez szybę. Nie wiem czy każdy marmur byłby zadowolony z nagrzewania się, ale z pewnością tam gdzie występują łączenia - pojawiłby się problemy. Skoro kominek to najdroższy mebel w domu, to wolę by jednak nic mu nie doskwierało, choćby miał być zimny. Gdzieś - chyba na stronie Badury - widziałem coś co było nazwane "masą akumulacyjną". Nie wczytywałem się, ale jak mniemam to jest właśnie pomysł na połączenie cechy dawnych pieców kaflowych i obecnych wkładów. Sprostujecie jeżeli się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MargolFi 16.11.2013 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Tamto z tej stronki wygląda jak z horroru Bał bym się takiego kominka Może takie coś Ci się spodoba - http://mrowka.com.pl/inspiracje/relief-kamien-dekoracyjny-tatry.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akumulator 16.11.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 (edytowane) Jest róznica miedzy tym http://kominkigp.pl/kominki/Ceramiczne/z13/index.php /kominki/Ceramiczne/ A tym zdecydowanie http://mrowka.com.pl/inspiracje/reli...jny-tatry.html w drugim fotel bujany rewelka Edytowane 16 Listopada 2013 przez akumulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.11.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Jestem laikiem w kwestiach kominkowych, ale jak dla mnie to piec powinien się nagrzać i oddawać ciepło. I tak było i jest w przypadku pieców kaflowych czy innych. W przypadku żeliwnych wkładów kominkowych, akumulatorem ciepła jest żeliwo. Po to wkład ma żebrowanie, żeby oddał ciepło powietrzu, a nie obudowie. Po to wreszcie komorę w której jest wkład okłada się wełną, żeby tego gorąca nie przekazać na obudowę, które pełni funkcję estetyczną. Ciepło zaś wychodzi sobie z kratek i przez szybę. Nie wiem czy każdy marmur byłby zadowolony z nagrzewania się, ale z pewnością tam gdzie występują łączenia - pojawiłby się problemy. Skoro kominek to najdroższy mebel w domu, to wolę by jednak nic mu nie doskwierało, choćby miał być zimny. Gdzieś - chyba na stronie Badury - widziałem coś co było nazwane "masą akumulacyjną". Nie wczytywałem się, ale jak mniemam to jest właśnie pomysł na połączenie cechy dawnych pieców kaflowych i obecnych wkładów. Sprostujecie jeżeli się mylę. Prostuję. 1.Batura m nie Badura 2. Wełna nie nadaje się do budowy kominków. Kiedyś tak robiliśmy, ale Rockwool "odkrył", że przy temperaturze 200 o C pojawić się mogą toksyczne gazy, więc używanie wełny stopniowo spada, wraz ze wzrostem świadomości budowniczych. Co ciekawe, produkcja "wełny kominkowej" trwa w najlepsze:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 17.11.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Prostuję. 1.Batura m nie Badura Sorki Co do wełny. W sumie to nie wiem co dokładnie mam, ale wiem że mam coś obłożone folią aluminiową, bo nie było mnie jak montowali i pstrykałem tylko fotki przez kratkę wentylacyjną. Za jakiś czas zapytam gościa. Swoją drogą - czy tam jest aż tak gorrrąco? O ile dobrze rozumiem, to wkład stoi sobie w takim pudełku. W palenisku jest sobie ze 600 stopni, ale na jego obudowie - non stop chłodzonej opływającym powietrzem - będzie już mniej i jakoś wierzyć mi się nie chce, żeby w przestrzeni wokół kominka, gdzie powietrze przepływa, było w stanie nagrzać się do 200 stopni. Kiedy serwisant kotła robił pomiar ciepła spalin, to wyszło lekko ponad 80 stopni. Kocioł gazowy kondensacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 17.11.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Tamto z tej stronki wygląda jak z horroru Bał bym się takiego kominka Może takie coś Ci się spodoba - http://mrowka.com.pl/inspiracje/relief-kamien-dekoracyjny-tatry.html Z horrorem się zgadzam. Z tym kominkiem od mrówki, to jakaś ściema. Kto podstawiałby fotel na czas rozpalania? A jak już rozpalę u siebie, to ledwo daję radę dołożyć kolejne polano. O siedzeniu przy otwartej szybie mowy nie ma! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts