Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna z 2 uszczelkami - czy zapewnią szczelność?

Recommended Posts

Czy okna z 2 oszczelkami, tzw. AD (Anschlag Dichtung), bez uszczelnienia środkowego, zapewnią całkowitą szczelność?

Projektowane są na pełną szczelność, jak to wygląda w praktyce?

Chodzi mi o taką wymaganą szczelność n50, pod ciśnieniem 50Pa

Czy też jeśli chce się mieć wentylację mechaniczną potrzebne są okna MD, z 3 uszczelkami

Czy okna z 2 oszczelkami, tzw. AD (Anschlag Dichtung), bez uszczelnienia środkowego, zapewnią całkowitą szczelność?

Nie! Nikt nie wymyślił jeszcze okna zapewniającego całkowitą szczelność jeśli masz na myśli przepływ powietrza 0 m3/hm

Projektowane są na pełną szczelność, jak to wygląda w praktyce?

Projektowane były i są na określoną szczelność, nie mniejszą niż minimalna określona w warunkach technicznych

Chodzi mi o taką wymaganą szczelność n50, pod ciśnieniem 50Pa

Chyba nie wiesz o czym piszesz. Poczytaj nieco o blower door testach. Zajrzyj do nowych warunków technicznych, które będą obowiązywały od 01.01.2014. Przyjmij, że im szczelniejsze okno, tym lepszy wynik w teście szczelności budynku i miej na uwadze, że nie tylko okna wpływają na tę szczelność.

Czy też jeśli chce się mieć wentylację mechaniczną potrzebne są okna MD, z 3 uszczelkami

Potrzebne są Tobie okna o jak najniższej przepuszczalności powietrza. Tę właściwości okien się bada i łatwo ją sprawdzić dla każdego właściwie typu okien i drzwi balkonowych zaglądają do raportów z badań, bo samo świadectwo klasy przepuszczalności może być niewystarczające.

Witam

Łatwiej zapewnić większą szczelność dla okien z 2 uszczelkami - gdzieś już chyba właśnie na stronach Andrzeja było porównanie okien 2 i 3 uszczelkowych z lepszym wynikiem dla 2 - o ile dobrze pamiętam, jakbym był w błędzie to Andrzej mnie poprawi.

Dlaczego ?

zapewnienie dobrego dolegania 2 uszczelek po całym obwodzie to już spore wyzwanie, a jak dojdzie 3 uszczelka to już trzeba 3 płaszczyzny idealnie zgrać - nie jest to wcale łatwe.

pozdrawiam

Zagadnienie zapewnienia, a w szczególności utrzymania w użytkowaniu szczelności powietrznej okien jest dość złożone, a jego sedno raczej nie leży w ilości uszczelek. Na dzień dobry, w badaniach, okna AD i MD uzyskują podobne wyniki co do klas szczelności

Czyli jedyną zaletą MD jest podzielenie komory pod skrzydłem na dwie części, przez co pewnie wyższa izolacyjność termiczna

Dostałem wycenę na profil MD Alphaline (Uf=1,0, Ug=0,5) i AD Brugmann 5-komorowe (Uf=1,3, Ug=0,6). Stad pytanie, bo sprzedawca zapewniał, że szczelne te AD na pewno są.

Edytowane przez maciejzi

Czyli jedyną zaletą MD jest podzielenie komory pod skrzydłem na dwie części, przez co pewnie wyższa izolacyjność termiczna

Nie nie jedyną i nie najważniejszą:-)

Stad pytanie, bo sprzedawca zapewniał, że szczelne te AD na pewno są.

A co to znaczy, że są szczelne? Czytasz i słyszysz to co chcesz usłyszeć, a nie to co powinieneś.

Dostałem wycenę na profil MD Alphaline (Uf=1,0, Ug=0,5) i AD Brugmann 5-komorowe (Uf=1,3, Ug=0,6). Stad pytanie, bo sprzedawca zapewniał, że szczelne te AD na pewno są.

Sprzdawca ciągnie w swoją stronę.. przez co nie wydaje mi się być obiektywny..

Mnie nauczono, że okna MD są lepsze :D, choćby dlatego, że do okuć nie dochodzi powietrze zewnętrzne i pracują one w tzw suchej komorze - czyli mają lepszą trwałość. Ale to też marketing.

Mają lepszą - ale czy te w AD mają na tyle gorszą by to odczuć? Nie sądzę.