no7 15.11.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Witam. Mam problem z deweloperem. Mieszkanie odebrałam ok. 3 lat temu. Na elewację jest 5 lat gwarancji. Już od początku było wiadomo, że elewacja pozostawia wiele do życzenia. Zrobiono ją z podbitki i przykręcano każda klepkę na środku wysokości po dwóch stronach, więc teraz każda jest w kształcie łódeczki... Posiadają pióro i wpust, ale przez zniekształcenia żadne pióro nie siedzi już we wpuście. Dodatkowo farba się kruszy i wszystko jest pokryte wyciekami żywicznymi. Deweloper chce umyć ręce pokazując deklaracje zgodności od producenta (podbitka 19x121, przeznaczenia konstrukcje drewniane w budownictwie, dokumenty odniesienia: PN-75/D/96000 tarcica iglasta ogólnego przeznaczenia). Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 16.11.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Co co meritum nie pomogę. ale mam inną uwagę. Dobry przykład na to że w walce o klienta rożni usługodawcy (nie tylko z branży budowlanej) obiecują dużo i dają bardzo dłuuugie gwarancje aby tylko zdobyć klienta. A potem jak coś nie gra to robią wszystko aby zwalić winę na innych i nie ponosić odpowiedzialności. Dlatego raczej staram się zwracać uwagę na jakość materiału i poziom wykonania niż na długość gwarancji bo po 5 czy 10 latach ciężko nie raz dochodzić swoich racji, firma szuka byle wymówki albo może już nie istnieć itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lais 16.11.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Witam. Mam problem z deweloperem. Mieszkanie odebrałam ok. 3 lat temu. Na elewację jest 5 lat gwarancji. Już od początku było wiadomo, że elewacja pozostawia wiele do życzenia. Zrobiono ją z podbitki i przykręcano każda klepkę na środku wysokości po dwóch stronach, więc teraz każda jest w kształcie łódeczki... Posiadają pióro i wpust, ale przez zniekształcenia żadne pióro nie siedzi już we wpuście. Dodatkowo farba się kruszy i wszystko jest pokryte wyciekami żywicznymi. Deweloper chce umyć ręce pokazując deklaracje zgodności od producenta (podbitka 19x121, przeznaczenia konstrukcje drewniane w budownictwie, dokumenty odniesienia: PN-75/D/96000 tarcica iglasta ogólnego przeznaczenia). Co robić? Deklaracja zgodności, jest to dokument w którym producent wyrobu deklaruje że wykonany przez niego wyrób odpowiada Polskiej Normie i tu się wszystko może zgadzać, ale, nie ma to nic wspólnego z gwarancją, którą zadeklarował deweloper, o ile on jest gwarantem. Możesz go poinformować, żeby tą Deklarację Zgodności powiesił sobie w kiblu na gwoździu, bo tyle ona jest warta w stosunku do gwarancji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
no7 17.11.2013 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Deklaracja zgodności, jest to dokument w którym producent wyrobu deklaruje że wykonany przez niego wyrób odpowiada Polskiej Normie i tu się wszystko może zgadzać, ale, nie ma to nic wspólnego z gwarancją, którą zadeklarował deweloper, o ile on jest gwarantem. Możesz go poinformować, żeby tą Deklarację Zgodności powiesił sobie w kiblu na gwoździu, bo tyle ona jest warta w stosunku do gwarancji... Dziekuję za radę - faktycznie, powiedzieć mogę. W ciągu tego czasu okazało się, że deweloper załatwił u producenta naprawę elewacji PRZY MOIM MIESZKANIU, czyli zapewne reszta budynku zostanie w opłakanym stanie. Aczkolwiek zastrzegli, że wycieki żywiczne są naturalne i nie podlegają gwarancji. Czy ktoś coś wie na ten temat? Budynek może ociekać żywicą i to będzie naturalnie normalne?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lais 23.11.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Dziekuję za radę - faktycznie, powiedzieć mogę. W ciągu tego czasu okazało się, że deweloper załatwił u producenta naprawę elewacji PRZY MOIM MIESZKANIU, czyli zapewne reszta budynku zostanie w opłakanym stanie. Aczkolwiek zastrzegli, że wycieki żywiczne są naturalne i nie podlegają gwarancji. Czy ktoś coś wie na ten temat? Budynek może ociekać żywicą i to będzie naturalnie normalne?! Musisz to sprawdzić w Polskiej Normie na którą powołuje się Deklaracja Zgodności, podejrzewam jednak, że na wycieki żywicy nie będzie gwarancji, jest to normalne zjawisko występujące przy produktach wykonanych z drzew iglastych, z drugiej strony patrząc, te wycieki, to informacja,że jest to drewno żywiczne z punktu widzenia trwałości takiego drewna, to bardzo korzystne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts