rraphal88 15.11.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Witam, wydaje mi się że przeszukałem forum, natomiast nie odnalazłem odpowiedzi na dręczące mnie pytanie. Postaram się zarysować sytuację, posiadam komin murowany z czerwonej pełnej cegły o wymiarach 27x14cm, planuję w przyszłości podłączyć do niego kominek, i tutaj niewiadoma, większość kominków posiada wylot spalin fi 200, natomiast wejście do komina mogę maxymalnie zrobić średnicy 14cm (z uwagi na wymiary komina), więc pytanie jak podłączyć kominek bez tak dużej redukcji? Czy są jakieś specjalne wkładki, przejściówki lub coś takiego? Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 16.11.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 nie wiem, czy u Ciebie tak się da, ale ja również komin do kominka mam wymurowany z ceramiki (nie dało się systemowego, bo jest on częścią zewnętrznej ściany), wymiar otworu kominowego to 200x200 mm(kwadrat), ale aby uniknąć problemów z przyłączem zostało to od dołu zamurowane i w ścianie komina widią wycięty otwór fi 200 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.11.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Witam, wydaje mi się że przeszukałem forum, natomiast nie odnalazłem odpowiedzi na dręczące mnie pytanie. Postaram się zarysować sytuację, posiadam komin murowany z czerwonej pełnej cegły o wymiarach 27x14cm, planuję w przyszłości podłączyć do niego kominek, i tutaj niewiadoma, większość kominków posiada wylot spalin fi 200, natomiast wejście do komina mogę maxymalnie zrobić średnicy 14cm (z uwagi na wymiary komina), więc pytanie jak podłączyć kominek bez tak dużej redukcji? Czy są jakieś specjalne wkładki, przejściówki lub coś takiego? Rafał Rozkuj w lewo i w prawo po 3 cm. Nieduże wkłady mające nawet wylot 200, można podłączyć rurą 180. Wówczas podkucie zmniejsza się do 2 cm na stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rraphal88 17.11.2013 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Rozkuj w lewo i w prawo po 3 cm. Nieduże wkłady mające nawet wylot 200, można podłączyć rurą 180. Wówczas podkucie zmniejsza się do 2 cm na stronę. Dziękuję Ci bardzo za podpowiedź, teraz jak czytam to wydaje mi się w sumie oczywiste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts