irqul 17.11.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Urząd to nie "Informacja". Można używać Urzędu do zweryfikowania posiadanej wiedzy, albo ujmując inaczej, powinnaś znać odpowiedź zanim zadasz tam pytanie! KRUS zna pojęcie obowiązkowego ubezpieczenia i dobrowolnego. W ramach jednego postu da się stwierdzić, że obowiązkowemu podlega ROLNIK, który uprawia powyżej 1ha przeliczeniowego, do którego ma tytuł prawny- własność lub dzierżawę. Pracujący w firmie przestaje być ROLNIKIEM, staje się pracownikiem, (chłoporobotnikiem i podlega innemu ubezpieczeniu obowiązkowemu, które jest priorytetowe względem KRUS. Dla przykładu- podjęcie pracy w ramach umowy zlecenia zawiesza ubezpieczenie KRUS . Ale -ciekawostka- umowa o dzieło już nie jest umową ze stosunku pracy i KRUS-u nie wyłącza. Jak to się przekłada na Twoje. Córkę ubezpieczą w KRUS jeżeli będzie miała tytuł prawny do 1ha i będzie go uprawiać, chociażby zdalnie. KRUS-u nie interesuje kto orze, aby było zaorane! Miejsce zamieszkania nie jest istotne, ale jeżeli podasz formalnie, że jest to zagranica, to będziesz musiała zadeklarować w jakim charakterze tam córka przebywa i czy jest tam ubezpieczona. Ubezpieczenie w polskim, czy zagranicznym ZUS-ie wyłącza bowiem możliwość ubezpieczenia w KRUS. Jeżeli planujesz działalność, która musi być na KPiR, to najczytelniejsze wydaje mi się dołączenie do tego agroturystyki. Księgowo da się to wykorzystać do zmniejszenia podatku dochodowego, agroturystyką można generować koszty. Dwie działalności- jedna na Ciebie, druga na córkę, dwa podatki, przepisanie gospodarki tylko po to, żeby żeby zachować ulgę na agroturystykę to IMHO działanie wątpliwe, tym bardziej ,że ulga czy zwolnienie to rzecz niepewna. Dziś jest, jutro może tego nie być. Czy zostać VAT-owcem to sprawa oddzielna. P.S. Jeżeli uważasz, że masz niejasność pomroczną po czytelnych odpowiedziach na Forum , to jestem ciekaw Twoich wrażeń po wizycie w Urzędzie. Ale powodzenia- Dasz Radę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.11.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 (edytowane) Nie mieszajmy pojęć. Czym innym jest ubezpieczenie społeczne w kontekscie posiadania i prowadzenia gospodarstwa rolnego, a w tym agroturystyki, a zupełnie czym innym jest wynajem 5 pokoi (nawet z wyżywieniem) mając na uwadze działalność gospodarczą i jej udokumentowanie dla celów podatkowych. Do czasu kiedy będzie to tylko wynajem (z wyżywieniem) , spełniający wymagania art.21.1.43 ustawy o podatkach, nie ma ani potrzeby, ani obowiązku zgłaszania gdziekolwiek, prowadzenia jakiejkolwiek dokumentacji, ani płacenia z tego przychodu (dochodu, tytułu) podatków. Edytowane 18 Listopada 2013 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.11.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Niejako podsumowanie. Możesz prowadzić agroturystykę, na dotychczasowych zasadach jako rolnik, prowadząc jednocześnie nową działalność gospodarczą.Możesz wynajmować te pokoje na zasadach "nie rolniczych" - bez dokumentacji, bez zgłoszenia i bez płacenia podatku z tego przychodu (dochodu), ale "przepada Ci zwolnienie od VAT przysługujące ustawowo rolnikowi. Ale ten VAT nie jest taki straszny, 8% i to tylko w ściśle określonych okolicznościach (wysokość obrotu opodatkowanego VAT w roku). KRUS pomijam, bo wszystko było wyjaśnione w innym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 19.11.2013 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Oto stan mojej wiedzy po wizytach w US, KRUS i ZUS: Nie ma powodu żebym zmieniała formę prowadzenia agro (jak sugerował Siwy ), bo nadal spełniam warunki. Innych "obostrzeń" nie ma. Mogę być równolegle "organem prowadzacym" szkołę w mieście. Na KRUSie pozostanę tak długo dopóki nie przekroczę owej granicznej kwoty rocznego podatku a odpowiednie papiery odnośne składam do końca maja roku nastepnego, więc w 2014 w maju nie przekroczę (po ok. 1,5 miesiąca działalności w 2013), następnie spowiadam się w maju 2015, więc najszybciej przejdę na ZUS od czerwca 2015 . Niższy ZUS się należy (od czasu prowadzenia przeze mnie dg minęło ponad 5 lat) ale promocje się nie sumują , więc jesli w 2015 przekroczę poziom podatku i wejdę w ZUS to będę płacić niższy przez tyle czasu ile zostanie do upływu owych 2 lat zniżki ( a nie od tego momentu..). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.11.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Nie ma powodu żebym zmieniała formę prowadzenia agro (jak sugerował Siwy ), . Coś zupełnie innego sugerowałem: Możesz prowadzić agroturystykę, na dotychczasowych zasadach jako rolnik, prowadząc jednocześnie nową działalność gospodarczą.. Dalszy ciąg tego wpisu sugerował druga ewentualność - fakt brak było akapitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 19.11.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Daj Gagacie ochłonąć Po wizycie w "US, KRUS i ZUS" w jednym dniu , nie da się w ludzki sposób formułować myśli. Trzeba się najpierw odszufladkować z przekroczeń przynależności kwot do organów. Ale jakoś trzeba z tym RZYĆ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 19.11.2013 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 No tak, skutki wymiany mysli z opóźnieniem i wirtualnie.. Siwy - mnie chodziło w tej wypowiedzi własnie o to, że" sugerowałeś" że NIE MUSZĘ zmieniać formy. Czyli napisałam innymi słowy (w każdym razie w moim mniemaniu i w założeniu), że miałeś rację . Nie wyszło to najwyraźniej jednoznacznie, teraz to widzę, można to było zrozumieć dokładnie odwrotnie.. RZYĆ! - otóż to, Irqul W każdy razie - wieści są D O B R E . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 20.11.2013 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Ale jednak jeszcze pomarudzę... nie wydaje Wam się to dziwne, że prowadząc firmę we Wrocławiu mogę równolegle prowadzić ZWOLNIONĄ Z PODATKU działalność agro, która po to jest ZWOLNIONA Z PODATKU, żeby (upraszczając) pomóc rolnikowi w trudnej sytuacji??? :o:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.11.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Mnie nie, bo jest wolność w działalności gospodarczej - ustawowa zresztą.A agroturystyka dla rolników, czy też wynajem dla pozostałych, ma na celu aktywizację małych miejscowości (a w zasadzie wsi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 21.11.2013 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Siwy - dokładnie tak też pomyślałam wczoraj wieczorem, po wpisaniu powyższego.Włączyłam szersze myślenie i tak mi wyszło, że chodzi o plusy dla terenów wiejskich i te plusy bezwzględnie SĄ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts