Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

surowa cegalana sciana problem jak sie zabrac za spoiny (zachowanie charakteru)

lukx

Recommended Posts

Remontuje mieszkanie w kamienicy i z glownej sciany w salonie zdecydowalem skuc tynk do cegly i zostawic ja w jej naturalnym charakterze.

Polecono mi nastepujace kroki. Skuc tynk, wypiasokwac, wybrac spoiny na 2-3 cm, zaipregonowac sciane Caparol Dupa Grund, uzupelnic spoiny i Zaipregonowac ponownie Caparol Disboxan 450. Piersze 4 kroki juz zorbilem i sciana juz jest zaipregonowana Dupa Grund'em, planue jeszcze raz ten krop powtorzyc bo mocno pije ten preparat.. Ale mam problem ze spoinami bo nie chce zeby wygldaly na takie rowniutkie plaskie jak w nowiutkim klinkierze. Tylko zbey byly bardziej nieregolarne bardziej zaokraglone nawet jak by naturalnie murowane ale tez bez przesady. Jak najlepiej to zorbic? Moze ktos objasnic mi technike?

zdjecie po piaskowaniu:

2013-08-24 12.40.40.jpg

fragment po wybraniu spoin:

2013-10-29 12.23.25.jpg

Edytowane przez lukx

mysle ze Twoj problem rozwiąże się sam jak zaczniesz fugować. Kiedy cegla ma regularny ksztalt np klinkier bardzo latwo sie ja fuguje i stad wyglada bardziej "estetycznie".

U mnie nie moglem nawet użyć standardowej fugownicy bo nie miescila się w spoinach, jej dlugosc to okolo 15 cm, linia fugi na tej dlugości byla zalamana jeden lub dwa razy. Dlatego skróciłem ją do 5 cm, przy tej dlugości fugownicy trudno juz o regularny ksztalt fugi:)