Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi zew.

Recommended Posts

VikaMet ie znam.

Wikędy mają dobrą opinię w branży (chociaz moim zdaniem są "tylko" porównywalne do KMT)

Doorsy - raczej nie cieszą się uznaniem ludzi, którzy mieli z nimi doczynienia trochę więcej niż jedna sztuka na rok.

Edytowane przez finlandia

Ja w pierwszych rozmowach poruszam się uogólnieniami i raczej podaję wyższe kwoty niż można znaleźć. Za jednoskrzydlowe, typowe kompletne drzwi z montażem i osprzętem oraz VAT`em) trzeba liczyć:

- drzwi stalowe - od 1,5 do 2 tys zł za klasyczne modele. Tak do 2,5 tys. kosztuje "nowoczesność" we wzornictwie a do 3 tys. to już full wypas. Oczywiście nie brakuje firm i ofert droższych.

- dobre drzwi drewniane - od 3 tys. zł za sosnę. Od 4 za dąb. 6 tys. to już klasa TOP chociaż wcale nie musi się na tym kończyć.

Delta ma sporo dobrych opinii, z tym że mam problem ile z nich to prawdziwe - tylko to mówię na zasadzie swojego sceptycyzmu, bo przyznam że wyglądają bardzo naturalnie. I cieszą się jakimś tam uznaniem nie od dziś. Osobiście nie znam Delty. Ale możesz jeszcze popatrzeć na Gerdę - wprowadzili sporo nowych modeli.

Kori, porównać drzwi stalowe zewnętrzne i drzwi drewniane zewnętrzne wg mnie można jedynie okuciami, zamkami, klamkami, naświetlem, posiadaniem elementów np progami, grubością skrzydła, ościeżnicy, wysokością i szerokością wymaganego otworu w murze.

Przyznam się, że jest to dla mnie trudniejsze niż było porównywanie okien /po zrobieniu sobie tabelki :p/

ok dzieki

a na takie drzwi odpowiednik wersji Cal, ale stalowe, antywłamaniowe i ciepłe to jakie koszty należy szacować??

my chcemy stalowe.

Przejrzeliśmy ofertę Delty, fajne drzwi ale wszystko jest w Inoxie (chodzi o dodatki wokół naświetlenia wew) - nam się po prostu to nie podoba; wolelibyśmy coś w kolorze drzwi i przeszklenie większe.

Dzwowniłam do Delty i niestety nie ma możliwości zamiany Inoxu na coś innego

Co ew mozecie innego doradzić??

Jeszcze chwila i wymienisz nam tu wszystkich producentów w kraju i zagranicy:)

Dużo na temat drzwi już zostało powiedziane tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?86424-Jakie-drzwi-zewn%C4%99trzne

Ps. Parmax, Viking - owszem są - wiem o nich ze spamerskich linków które swego czau zamieszczali na różnych forach. Na Muratorze o nich nie ma bo to miejsce dobrze sobie radzi z taką kłamliwą formą reklamy.

panowie jeszcze jedno pytanie w kwesti montazu

czy montować drzwi zew przed tynkami, czy po tynkach i wylewkach (na sam koniec, czyli przed ociepleniem zew).

Troche obawiamy sie, ze jak je teraz zamontujemy to kolejne ekipy, moga je przypadkowo zniszczyć

a znowu ktos mi wspomnial, ze lepiej teraz, czyli przed wylewkami bo mozna dac ocielenie od wewnatrz w posiaci styroduru, co jeszcze bardziej ociepli całą konstrukcje drzwiową??

co o tym sadzicie??