Adi. 16.11.2013 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Witam, Szukam porady dot. ogrzania mojego mieszkania. Oto opcję które rozważam/łem. 1. Mieszkanie korzystające głównie z elektryczności:Maty na podczerwień lub panele. Ogrzewanie sterowanie niecentralnie. Uwagi: Elektryk po oględzinach stwierdził że od wlz'a idzie kabel aluminiowy. Każdy z sąsiadów na piętrze ma na liczniku założony bezpiecznik 10A.Czyli ogrzewanie el. + płyta indukcyjna i reszta peryferia = za słaba instalacja.Musiałbym zgłosić się do operatora o warunki przebudowy oraz zwiększenia mocy + nowa wiązka od wlz'ta przez klatkę na drugie piętro do mojego licznika. Do budynku dochodzi siła. 2. Ogrzewanie gazowe piec 2 funkcyjny kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania + podłogówka wodna zrobiona systemem suchym na profilowanym panelu. Uwagi: płytę zamiast indukcyjnej el. kupuję gazową płytę solgazu. Specyfikacja mieszkania:-Drugie piętro-Stara aluminiowa instalacja elektryczna-Dwa piece kaflowe-Powierzchnia: 50m2-Sufit: 3,05m-Długość ścian zewnętrznych: 13m-Okna stare drewniane podwójne skrzynki-Mieszkanie sąsiaduje bokami i dołem z innymi mieszkaniami, od góry strych.-Budynek wykonany z cegły dziurawki 38cm + stary tynk-podłoga drewniana polepa i inne śmieci między legarami-pseudo zabytkowa kamienica, brak możliwości termomodernizacji zewnętrznej. Planowane modernizacje: -likwidacja pieców kaflowych-wymiana całej instalacji elektrycznej w mieszkaniu-wymiana okien na energooszczędne 6/7 komorowe z pakietem trzyszybowym U oscylować będzie w granicach 0,7.-wymiana drzwi zewnętrznych na ciepłe.-zmiana na wentylacją mechaniczną z odzyskiem ciepła-zerwanie podłogi, wybranie polepy, zasypanie kermazytem, ułożenie płyt jastrychu suchego.-ocieplenie ścian zewnętrzy od wewnątrz z częściom ścian przylegających, płytami zespolonymi eurothane g.-obniżenie sufitu + docieplenie 2x15cm wełny na zakładkę.-wykonanie nowej instalacji kanalizacji, c.w.u. Pytanie: 1.W jaki system inwestować? Elektryczność = nowa wiązkaGaz = kompletna nowa instalacja c.o + c.w.u 2. Jak przy tych 2 systemach energooszczędnie rozwiązać system podgrzewania wody (2 dorosłe osoby) ?3. Z innej beczki odnośnie rekuperatora do tak małego mieszkania? Zależy mi na niskim poborze prądu przez wentylatory, oraz stosunkowo cichej pracy. Strefa brudna: kuchnia + łazienka, czysta: salon, sypialnia, pokój.4. Jak wygląda wykonanie ciepłego montażu okna w takie ścianie z węgarkami, czyli czy jest możliwe? Pozdrawiam, Adrian;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts