grzesiek8630 16.11.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Proszę o poradę jaki piec wybrać. Poszukuję pieca jednofunkcyjnego z zasobnikiem 150l, będzie on współpracował z kominkiem w płaszczem wodnym i za jakieś 3lata chciałbym dopiąć jeszcze solary. Jakie funkcje musi mieć piec aby do wszystko połączyć, jakie zasobniki, sterowniki i inne części. Proszę o poradę gdyż zbytnio nie znam się na tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.11.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 no to widać, że się nie znasz jak chcesz taki zestaw sobie skompletować. Najpierw pomyśl czego oczekujesz po takim zestawie, potem popatrz na to pod kątem:1. koszty inwestycyjne każdego źródła2. "bezobsługowość" - czy chcę mieć kotłownię w salonie i palić w niej codziennie po kilka razy3. czy inwestując w kotłownię gazową na pewno potrzebuję instalację solarną za 9000-10000zł - kiedy zestaw solarny za takie pieniądze przy gazie się zamortyzuje (jeśli rodzina 3-4 osobowa to 12-15lat czyli dłużej solary obecnie produkowane nie popracują z dobrą wydajnością/sprawnością)4. ... co tam jeszcze można opisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek8630 17.11.2013 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Właśnie po to napisałem aby uzyskać porady. Znać się może i nie znam, ale mój plan jest taki- Ogólnie ogrzewanie domu gazem i przygotowanie CWU ale w okresie wiosennym i jesiennym a sporadycznie i zimą przepalanie kominkiem i "zaoszczędzenie paru groszy" na tym że piec gazowy wtedy odłączyłby się. Co do kosztów to nie mam gazu ziemnego )może będzie za 5-7 lat) tylko gazem LPG więc koszt większy a i zainstalowanie solarów z jakimś dofinansowaniem obniży te koszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 17.11.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) grzesiek8630 jeśli będziesz miał kominek z płaszczem wodnym to zdecydowanie polecam zbiornik buforowy pojemności minimum 50l/kW mocy kominka. Zważywszy na to iż przeważnie kotłowni w domach są małe, więc ciepłą wodę użytkową warto przygotować w sposób higieniczny, przepływowy (np. Paradigma - stacja "świeżej wody" WFS-35; Broetje - moduł przepływowy ciepłej wody DWM; TacoNova - moduł świeżej wody TacoTherm Fresh). Jeśli chodzi o kocioł gazowy to tylko kondensacyjny o mocy dobranej do zapotrzebowania budynku - obliczenia OZC.Jeśli chodzi o automatykę to obiegi grzewcze powinny być z zaworami 3drogowymi mieszającymi sterowanymi wg. temp zewnętrznej.Co do kolektorów słonecznych to przede wszystkim należy zainwestować w dobrą jakość potwierdzoną niezależnymi badaniami (np. QUAIST, ITW) Wracając jeszcze do kotła to może warto zastanowić się nad drogim i dobrym kotłem na pellet z "pełną" automatyzacją? Przy okazji poszukaj informacji na temat SonnenEnergie Haus, może coś cię zainspiruje, znajdziesz schematy poglądowe kotłowni. Edytowane 17 Listopada 2013 przez RAPczyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 17.11.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Panie Grzegorzu,jak napisał gentoonx w punktach 1, 2, 3.W uzupełnieniu solarów polecam przed podjęciem decyzji http://www.kolektorek.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=18:dlaczego-akadanie-wzrostu-cen-energii-jest-takie-wane-&catid=2:artykuly.Kominek, jeśli lubicie - to rekreacyjnie, ewentualnie najmniejszym kosztem rozprowadzenie ciepła grawitacyjnie. Spełni to Pana oczekiwania "zaoszczędzenie paru groszy", a kocioł się odłączy.Jeśli utrzymają się ceny propanu z ostatnich 3 lat vs. gaz ziemny nie powinien Pan płacić więcej niż za gaz z rurki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek8630 17.11.2013 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Jeśli chodzi o piec to już nie ma odwrotu gdyż mam rozprowadzoną instalację na gaz płynny tzn butla i rury w kotłowni (zbiornik i instalacja na własność nie dzierżawa tzn gaz kupuje tam gdzie mi pasuje), a po drugie nie mam komina do kotła na pellet (z gazowego wypuszczam rurą przez ścianę). Jeśli chodzi o kominek to z PW też już musi być gdyż mam już tynki i wylewki i kanałów rozprowadzał nie będę. Koszt kominka itp bez obudowy to 6800zł Lechma standard 19kW. Zainspirowaliście mnie tym buforem. Jakie są zalety jego w porównaniu z zasobnikiem 150l który dokupię do kotła jednofunkcyjnego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek8630 18.11.2013 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Waszym zdaniem jakiej pojemności bufor zastosować?? Czy lepiej żeby zasilał tylko CWU czy też CO?? Gdzie powinien być prawidlowo zamontowany przy zastosowaniu:- pieca kondensacyjnego Termet Ecocondens 19kW- modułu wielostrefowego do obiegu grzewczego- kominka Lechmy z PW 19kWProszę o podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbbmzg 13.09.2014 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 (edytowane) szkoda, że temat umarł bo szukam rozwiązania dla pieca kondensacyjnego + kominek z płaszczem + w przyszłości solary jak będą dofinansowywaćJaki zasobnik zastosować?150l + jednowężownicowy bufor powiedzmy 300l ?trzywężownicowy zbiornik ok. 500l?Każdy radzi co innego. Układy otwarte, zamknięte, sprzęgła, wymienniki, zasobniki...będę miał 90m^2 podłogówki (hol, kuchnia, salon, przedpokój, korytarz, dwie łazienki) + 2 drabinki w łazienkach + 4 grzejniki w sypialniach Edytowane 15 Września 2014 przez wbbmzg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 13.09.2014 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 Przecież masz odpowiedzi. Gaz + kominek z płaszczem + solary = brak sensu ekonomicznego. Z tym, że inwestorowi z kasą nie można zabronić takiego rozwiązania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbbmzg 14.09.2014 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 (edytowane) Pewnie masz rację, że takie rozwiązanie "trochę" więcej kosztuje, ale chciałbym mieć awaryjną alternatywę dla gazu.Tak żeby móc podgrzać CWU, a nadmiar żeby szedł na CO...Mam 130m^2 parterówki w SSO. Z możliwością adaptacji w przyszłości 80m^2 poddasza.Kominek i tak ma być. Chciałbym go tylko wykorzystać do czegoś więcej niż podgrzewanie salonu i atmosfery.Złożoność kotłowni według różnych instalatorów jest przeróżna dlatego szukam na własną rękę sprawdzonego rozwiązania tu na forum.Może jednak coś podpowiesz Edytowane 14 Września 2014 przez wbbmzg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 14.09.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Złożoność kotłowni według różnych instalatorów jest przeróżna dlatego szukam na własną rękę sprawdzonego rozwiązania tu na forum. Może jednak coś podpowiesz Też miałem ten problem 13 lat temu - hydraulik przy wstępnej rozmowie powiedział, że oczywiście taki system zrobi - tylko muszę mu dostarczyć projekt. W końcu sam to zaprojektowałem i wykonałem, bezproblemowo korzystam z tych urządzeń do dzisiaj. Wtedy nikt mi nie mówił, że to bez sensu (na FM jestem od 8 lat) - ale taki system chciałem i go zrobiłem. Gdzieś w swoich postach opisywałem go kilkakrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 15.09.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 wbbmzg - zbiornik buforowy dobierz dla mocy kominka z płaszczem wodnym (minimum 50l/kW, zalecane 80l/kW). Z energii zgromadzonej w zbiorniku możesz przygotować higieniczną,ciepłą wodę użytkową np. przy wykorzystaniu stacji WFS-35 lub podobnych - oszczędzasz miejsce w pomieszczeniu technicznym, brak strat energii na dodatkowym zbiorniku i nie ma potrzeby wygrzewania legionelli. Kocioł gazowy traktuje zbiornik buforowy jako sprzęgło a kominek ładuje energię od góry w całą pojemność bufora. Kolektory w zależności od technologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 16.09.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 (edytowane) wbbmzg wiem, że ciężko znaleźć - zamiast szukać krótko opiszę. W kotłowni mam 300l zbiornik cwu z 2 wężownicami, do dolnej podłączyłem solary i pw kominka, do górnej podłączony jest piec gazowy i podłogówka (mogę ją zasilać drewnem, gazem i słońcem). Układ podłączony do dolnej wężownicy jest otwarty, na szczycie domu jest zbiornik wyrównawczy w najwyższym punkcie, nieco poniżej zamontowałem mniejszy zbiornik (120l - był w komplecie z panelami słonecznymi) z jedną wężownicą - właśnie ta wężownica jest połączona w układzie zamkniętym z panelami wypełniony glikolem. Góra paneli słonecznych jest nieco niżej niż wejście do wężownicy tego zbiornika i dlatego pracuje grawitacyjnie, bez żadnej pompki elektrycznej i sterownika. Programator solarów pracuje z czujnikiem wody tego małego zbiornika na szczycie domu. Ponieważ w programatorze solarów jest możliwość podłączenia dodatkowej pompki (więcej obwodów dla paneli) to tam podłączyłem pompkę pw kominka - programator solarów steruje również pracą kominka - taki układ sobie wymyśliłem kilkanaście lat temu i sprawnie działa do dzisiaj. Klimatyzatory mam 2, to są splity i zainstalowałem je w pokojach na szczycie. Odnośnie energii el to kiedyś zakupiłem watomierz, powyłączałem zbędne odbiorniki, wymieniłem żarówki, nie "szastam" energią - zapotrzebowanie spadło. Ps sorki, że nie na priva. Edytowane 16 Września 2014 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts