sardne 16.11.2013 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Witam, wieloletni dom, przed piętnastu laty w pożarze spalone piętro i szybo postawiony dach przykryty (o zgrozo, ale takie czasy były) eternitem, strop w dużej części składa się z trocin i desek, co jest w moim przekonaniu wielką dziurą termiczną. Chciałem trochę ocieplić strop układając na poddaszu dwie warstwy po 50mm wełny isover. Mam dylemat jak takie ocieplenie zabezpieczyć przed wilgocią, ile "fachowców" pytałem tyle metod poznałem, najczęstsze to: folia paraprzepuszczalna pod wełnę, folia paraprzepuszczalna pod i nad wełnę, ale pojawiały się też takie pomysły jak: w ogóle bez foli albo zwykła folia budowlana pod wełnę. Proszę Was forumowicze o pomoc bo już zupełnie nie wiem jak to wykonać. Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sardne 16.11.2013 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 dzięki za odpowiedź. Gliny za bardzo nie widzę, są jedynie nadpalone z wierzchu deski oraz w miejscach gdzie są wypalone dziury widać właśnie trociny. Nie znam się zupełnie na tym ale tak na chłopski rozum, nie będzie przypadkiem tak że: wilgoć z domu będzie uciekać do góry i osadzać się na folii budowlanej, co doprowadzi do zawilgocenia drewnianego stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sardne 17.11.2013 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 W taki razie folie budowlaną powinienem powiesić na suficie od strony mieszkalnej ze względów estetycznych odpada. To może pod wełna powinienem dać folie paraprzepuszczalną aby oddawała wilgoć z domu do góry zamiast ją kondensować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sardne 17.11.2013 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Ja działam w branży instalacji niskoprądowych i zawsze wychodzę z założenia że na użytkownika nie ma co liczyć że będzie pilnował mi np temperatury w serwerowni, należy tak przygotować system aby wykluczyć czynnik ludzki. Tutaj wychodzę z takiego samego założenia, jeżeli już się za coś biorę to chcę to zrobić tak żeby potem nikt nie musiał biegać z higrometrem i zastanawiać się czy musi otworzyć okno( świadomie pomijam jakość powietrza wpływającą na samopoczucie bo nie tego problemu dotyka pytanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 17.11.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Pytanie a: Uszczelniałeś dach i masz tam teraz parówę tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sardne 17.11.2013 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Nie, nic tam od czasów szybkiego stawiania dachu po pożarze nie było robione. Na chwilę obecna sytuacja wygląda tak: strop z desek i trocin oraz spadzisty dach z eternitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sardne 17.11.2013 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 nie mam bladego pojęcia, ale ze względu na brak sprawnej wentylacji na pewno ponad normę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sardne 17.11.2013 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Styropianem ściany były obklejone 15 lat temu w czasie budowy dachu, o oknach faktycznie myślałem, może jeszcze nie w tym momencie ale w niedalekiej przyszłości. Higrometr może być jako dodatek żeby z ciekawości skontrolować wilgotność, natomiast nie wyobrażam sobie sytuacji żeby tylko na tym bazować. Fajny pomysł z wentylatorkiem i czujnikiem. Czy to musi być podłączone do drożnego komina, czy są może jakieś rozwiązania do montażu w ścianie?Wracając do tematu, do czego w takim razie służą folie paraprzepuszczalne (w jednym kierunku) że tak mi je odradzasz? Myślałem że to będzie najlepsze rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sardne 17.11.2013 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 nie wątpię że to było by na pewno najlepsze rozwiązanie ale dość inwazyjne (zrywanie nadpalonej podłogi). Gdybym jednak brnął w swój pomysł (głównie z powodów ekonomicznych) i sam chciał trochę docieplić górę za pomocą wełny to jaką najlepiej metodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sardne 18.11.2013 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Reasumując: w moim wypadku bezpieczniej będzie ułożyć pod wełną folię paroprzepuszczalną? A co gdybym nic nie ułożył pod wełną?PS obiecuje zainstalowanie automatycznej wentylacji, tylko muszę poszukać jakiegoś "patentu do ściany". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 18.11.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Styropianem ściany były obklejone 15 lat temu w czasie budowy dachu, o oknach faktycznie myślałem, może jeszcze nie w tym momencie ale w niedalekiej przyszłości. Higrometr może być jako dodatek żeby z ciekawości skontrolować wilgotność, natomiast nie wyobrażam sobie sytuacji żeby tylko na tym bazować. Fajny pomysł z wentylatorkiem i czujnikiem. Czy to musi być podłączone do drożnego komina, czy są może jakieś rozwiązania do montażu w ścianie? Wracając do tematu, do czego w takim razie służą folie paraprzepuszczalne (w jednym kierunku) że tak mi je odradzasz? Myślałem że to będzie najlepsze rozwiązanie? Witaj, Folia paroprzepuszczalna pod wełną nie zda Ci się na nic- przepuści wilgoć z części mieszkalnej do izolacji, która po zawilgoceniu przestanie izolować. Paroprzepuszczalna to jedynie na wełnie, jeśli eternit na dachu jest dziurawy i woda deszczowa może się przedostać do środka (w niewielkich ilościach), ale dalej zostanie problem wilgoci idącej z mieszkania do góry - tylko poprawne wentylowanie części mieszkalnej załatwi temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts