Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy geodeta mo?e oznaczy? granice dzia?ki butelkami

sebastek

Recommended Posts

Kupiłem działkę budowlaną od gminy. Działka nie została mi okazana, choć z grubsza wiedziałem jak przebiegają granice. Obecnie, kiedy przymierzam się do budowy, nie mogłem znaleźć słupków granicznych. Wg geodety jako słupki graniczne wkopane są pod ziemią BUTELKI :lol: . Czy ktoś mi może powiedzieć czy to jest możliwe i na czyj koszt powinno się wykonać normalne wyznaczenie granic działki

Z tego co mi mówił geodeta - zawsze pod słupkiem granicznym powinna być butelka - jako "zabezpieczenie", jak ktoś wykopie słupek, to zostaje jeszcze butelka ;) Ale nie wiem, czy można się na tym opierac, czy jest to wtedy tylko tak orientacyjnie - u nas brakowało jednego słupka i geodeta ten punkt wyznaczył dodatkowo, w ramach umówionej ceny.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
znak geodezyjny powinien być widoczny na powierzchni i dodatkowo oznaczony np kamieniem na głębokości ok 1,2 m. U mnie są to granitowe kostki z oznaczeniem w postaci krzyżyka.

I prawidlowo .

Kiedys , robia to teraz tez niektorzy geodeci, zamiast kamieni z krzyzem wkopuja butelki.

Moi rodzice to geodeci , wkopuja kamien z krzyzem, ale kilkanascie lat temu wkopywali butelki :D

Wiem od nich ze teraz tez niektorzy korzystaja z butelek.

Nie ma sie co martwic, wazne ze jest cos pod ta ziemia.

• 2 weeks później...

swietnie :lol:

dzieki wam dowiedaialam sie ze moge zukac czegos pod ziemia bo te widoczne gdzies mi poznikaly i :evil: myslalam ze musze barac znowu geodete :oops:

w takim razie postaram sie poszukac butelek albo kamieni :p

jescze ra stwierdzam ze frum jest nieocenione :wink:

Kupiłem działkę budowlaną od gminy. Działka nie została mi okazana, choć z grubsza wiedziałem jak przebiegają granice. Obecnie, kiedy przymierzam się do budowy, nie mogłem znaleźć słupków granicznych. Wg geodety jako słupki graniczne wkopane są pod ziemią BUTELKI :lol: . Czy ktoś mi może powiedzieć czy to jest możliwe i na czyj koszt powinno się wykonać normalne wyznaczenie granic działki

butelki ?? hm..kogoś tu suszyło :roll: :wink:

Butelki odwrócone dnem do góry lub rurki drenarskie są stosowane jako znak podziemny. Na powierzchni zakopuje się przeważnie kamienie. Ostatnio dostępne są też znaki graniczne z tworzyw sztucznych zakotwione w gruncie przy pomocy trzpienia. Mogą mieć napis np. ZNAK GRANICZNY. Z uwagi na koszt takiego znaku nie są często stosowane.

Ze znakami podziemnymi chodzi głownie o to, że kamienie na powierzchni mogą zostać uszkodzone, przesunięte lub wręcz zniszczone. Geodeta który wznawia granicę "trafia" w określony punkt, i jeśli nie znajdzie znaku naziemnego powinien poszukać znaku podziemnego. Jeśli znajduje rurkę lub butelkę, to jest niemal pewne, że wznawia znak dokładnie w tym miejscu w którym został kiedyś zastabilizowany.

O czynnościach wznowienia granicy powinnni być zawiadomieni sąsiedzi i sporządza się odpowiedni protokół.

Marek

• 2 weeks później...