Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek akumulacyjny vs kominiek z płaszczem wodnym

Leonsjo

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Posiadam dom, (10 lat) docieplenie 10cm styropianiu. W domu posiadam już kilka ciekawych rozwiązań dot. ogrzewania jednak wciąż nie jestem zadowolony z kominka, który był oczywiście wybudowany na szybko... no i 100% źle.

Od pewnego czasu sporo czytam na ten temat jednak nie umiem sobie odpowiedzieć na co się zdecydować.

W domu posiadam. Ogrzewanie podłogowe na całym parterze oraz ogrzewanie grzejnikami na piętrze.

Do ogrzewania użytkuję piec kondensacyjny Hoval top gas, do ogrzewania ciepłej wody (do mycia) używam pompy ciepła Hoval.

Gaz jest dostarczzny przez zbiornik na dworzem dlatego ogrzewanie gazem jest dośc drogie.

Zawsze w domu był wykorzystany kominek jednak, w którym jest DGP, jednak jego konstrukcja.. pozostawia trochę do życzenia.

Nad czym się zastanawiam?

Na przyszła zimę planuję wybudowac na działce małą kotłownie, w której postawie piec na ekogroszek (wiem, wiem... :) ) za tym rozwiązaniem stoją różne przesłanki, jednym z nich jest to, że będę miał współną kotłownie z sąsiadem, chcemy tam dać liczniki ciepła i rozdzielać miedzy domy koszty. Domy stoją w odległości 15 metrów więc rozwiązanie powinno być dobre (rury bedą w ziemi na głębokości ok 1m i będą w wielkich otulinach)

Wracamy do kominka.

Rozmysłałem nad zmianą kominka na ten z płaszczem wodnym- to oznacza dla mnie zakup nowego kominka lub dokupienie płomienników (tylko czy to jest coś warte??) podłączenie instalacji nie powinno być takie trudne. Tu rodzi się pytanie... jak kominek z płaszczem będzie pracował w systemie o dużej bezwładności? (podłogówka) no i czy faktycznie ma to sens skoro za rok będzie ekogroszek?

Drugi pomysł to przerobienie już istniejącego kominka, któy jest obudowany cegłą, w środku jest żywa cegła na zewnątrz obite jest 9mm płytą G-K.

Ciepło wiec całkowicie uchodzi w cegły i nie ma gdzie ujść. Temp. jaka wychodzi z kratki ma może 50-60 stopni. Grzanie kominkiem to strata pieniedzy.

Dodatkowo wkład jest obudowany dośc szczelnie co oznacza ze powietrze nie ma jak opływać. (masakra)

Postanowiłem rozbic to wszystko i zrobić to na nowo.

Do głowy przyszedł mi pomysł aby przerobić kominek na kominek akumulacyjny. Mam dużo miejsca w domu wieć powinno się to udać. Tu jednak przychodzą mi do głowy kolejne pytania. Czy wkład kominkowy, który posiadam (10 letni- zwykły kominek ok 14kw) będzie dobry do tego celu?

Czy rura spalinowa faktycznie może być tak powykręcana jak przedstawiają to różne schematy w internecie? Czy może powinno się zrobić coś na zasadzie dodatkowego obiegu, któy będę uruchamiał po zablkowaniu drugiego szybra?

na tej stronie widać te wszystkie zawijasy dla rury spalinowej, czy to nie będzie utrudnieniem dla poprawnego spalania?

http://www.kominki-galeria.com/akumulacyjne.html

Reasumując, proszę was o pomoc w decyzji:

1. akumulacyjny czy płaszcz wodny?

2. płaszcz wodny i podłogówka?

3. kominek akumylacyjny i odproawdzenie spalin...układ rur.

4. czy sprzedawane płomienniki, które można dołożyć do zwykłego wkładu zdają egzamin? kratki.pl sprzedaje takie cudo.

Dziękuję wszystkim, oczywiście jak zajedzie potrzeba to dodam zdjęcia.

Edytowane przez Leonsjo

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oszczędności uzyskasz z pieca na węgiel. Kominek z PW nie będzie alternatywą tylko drugim "silnikiem" w tej samej instalacji. Przy jej awarii, lub braku prądu, nie napalisz w żadnym piecu. Akumulacja to doskonałe uzupełnienie Twoich pomysłów, ale to nie jest tania inwestycja. Wkład który masz raczej odpada, choć poru forumowiczów próbuje coś kombinować z tą jakością.

Dziękuję za pierwszą odpowiedź. Rozumiem, więc iż lepiej będzie kierować się w stronę akumulacji. Mam wciąż zastrzeżenia dot. odprowadzenia spalin. W internecie widze, że są sprzedawane moduły CMA (których cen.. nie widzę). Czy zamiast modułu CMA nie można stosować rur spalinowych (np śr 200mm) które każdy sotsuje i zrobić z nich taki duży tunel (zawisów trochę i obudować to szamotem? Czy to nie będzie to samo co pewnie bardzo drogie CMA?

Co stoi na przeszkodzie używania mojego obecnego wkładuu? jakiego wkładu powinienem szukać?

Dziękuję za pierwszą odpowiedź. Rozumiem, więc iż lepiej będzie kierować się w stronę akumulacji. Mam wciąż zastrzeżenia dot. odprowadzenia spalin. W internecie widze, że są sprzedawane moduły CMA (których cen.. nie widzę). Czy zamiast modułu CMA nie można stosować rur spalinowych (np śr 200mm) które każdy sotsuje i zrobić z nich taki duży tunel (zawisów trochę i obudować to szamotem? Czy to nie będzie to samo co pewnie bardzo drogie CMA?

Co stoi na przeszkodzie używania mojego obecnego wkładuu? jakiego wkładu powinienem szukać?

Iść w stronę akumulacji w Pana przypadku jest dobrym pomysłem, tak ja twierdzę. Jednak musi Pan zrozumieć co to jest akumulowanie energii i jej oddawanie za pomocą promieniowania. Musi Pan wiedzieć w jaki sposób spalić drewno oraz w jakim palenisku aby ta idea maiła jakikolwiek sens. Musi pan wiedzieć, że to nie jest tania inwestycja i zarówno zostanie przez Pana przy istniejącym wkładzie jak i sposób z rurami obłożonymi szamotem nie mają żadnego sensu.

pzdr

nie twierdze ze ma być tanio. Chce jednak nie wydać pieniedzy w błoto.

Troche czytałem szukałem. Wygląda na to, że dobrze obudowany kominek szamotem- cegła czy płyta przy tym wydłużenie rury spalania (równie zabudowa) szamotem na pewno będize lepsze od tego co mam w tej chwili.

Po cały czytaniu w sieci o kominkach mam niezły bajzel w głowie. Dzis zaczałem sprawdzac co jest zle w moim kominku:) wygłada na to ze wszystko.

Nie wiem czemu z kratki wentylacyjnej, z ktorej ma isc ciepło... idze delikatnie ciepło w storne pomieszczenia u góry kratki a u samego dołu powietrze jest wypychane. Zastanawiam się jak temu zaradzic...?

bajzel powinien posprzątać doświadczony fachman branży zduńsko - kominkowej , którego powinieneś zaprosić na konsultacje odpłatnie oczywiście. Internet w tej materii to mnóstwo informacji niekoniecznie dla ciebie zrozumiałych bo w cale nie musi.

Na ostatnie pytanie można odpowiedzieć lub nie, zależy. Jak wrzucisz zdjęcie to poznasz odpowiedź bo łatwiej będzie ocenić.

pzdr

Od ponad 10lat instaluję kominki z płaszczem wodnym jak również jestem użytkownikiem takiego i każdemu powiem, jeżeli chcesz mieć kominek w domu to tylko z płaszczem wodnym. Nie będę się rozwodził i przytaczał wielu przykładów powiem o moim używaniu. Przy obecnych temperaturach wystarczy, że rozpalę kominek raz na 48 godzin spalając ok.12 polan grabu to wystarcza, aby temperatura w domu osiągnęła 25°C cały dom ogrzewany jest podłogą, (dlatego mam dużą akumulacyjność cieplną) tylko w garażu mam grzejnik cała powierzchnia ogrzewana to 270m2 wszystko w parterze do tego zasobnik ciepłej wody dogrzany do ponad 50°C. Automatyka kotła ma za zadanie podtrzymanie temperatury, jeżeli spadnie poniżej 22°C, bo tka jest ustawiona sterownik wisi w przedpokoju tak, więc mam stały podgląd temperatury i wiem na pewno, że kocioł nie pracuje. Reasumując tyyyyylkoooooooooo płaszcz wodny.

Turbodym ma małą moc i poj. wodną montowałem je wtedy, kiedy klient uparł się na kominek powietrzny, ale żeby grzał ciepłą wodę użytkową i jeden grzejnik w garażu, bo tam miał zlokalizowany hydrofor i w zimę zamarzał. Praca jest miej stabilna i automatyka musi wtedy nadzorować temp. w turbodymie, aby się nie zagotował.

Cała koncpecja wiec pada:) płaszcz wodny od dawna chodzi mi po głowie... jednak jak duże jest to przedsięwzięcie? co oprócz kominka będę potrzebował? czy zamiast kominka mogę kupić turbodym wodny?

czytając tak bardzo optymistyczne posty jak wyżej na temat płaszczów wodnych nie można zachowywać się jak chorągiew na wietrze. Ale tak to jest na forach, że każdy coś napisze...kwestia tego jak zostanie to odebrane.

Kolega z branży napisał ci o zasadności płaszcza wodnego w twoim przypadku ( kominki piotr batura ) wszak masz już urządzenia ogrzewające wodę to po co kolejne? Trochę za dużo i w końcu hydraulik zgłupieje oraz cała instalacja gdy nastąpi awaria. Poza tym taka instalacja będzie droga ( dobry płaszcz kosztuje od 8 tys wzwyż ) i choć są tańsze paleniska to ze spalaniem efektywnym drewna nie mają nic wspólnego. Oczywiście wybór należy do ciebie więc warto sie zastanowic.

pzdr

Brak prądu nie jest problemem montuję zasilania awaryjne w zależności od wielkości akumulatora pracują nawet 10 godzin a mając ogrzewanie podłogowe można nie grzać nawet 2 dni i nie ma tragedii. Klienci wiem, że używają systematycznie kominków i nawet ci, których na początku musiałem przekonywać do tego rozwiązania twierdzą, że są to najlepiej zainwestowane pieniądze w ich domu. Posuwają się nawet do tego, że zakręcają gaz, aby nie dać automatyce szansy na zadziałanie i przejęcie ogrzewania przez kocioł. Mam takiego klienta, który dwa lata, teraz już będzie trzecia zima, używa tylko kominka z płaszczem, bo cały czas czeka na gaz (płynnego nie chce montować) - nasze realia. W lecie twierdzi, że rozpala raz na 2 dni i spala 4 polana grabu lub dębu - ma 200l zasobnik nagrzany do 65-70°C czas poświęcony na tę czynność 10 min. z wanny w pełnym komforcie pewnie, że nie może korzystać. W zimę to już bez problemu On, żona i malutkie dziecko jak się wprowadzali miało 1 rok a ostatnie zimy nie były zimami ciepłymi wręcz odwrotnie (ciepłe podłogi, grzejniki i c.w.u.). Jeżeli chodzi o akumulację piec kaflowy ładnie wygląda (kwestia gustu – cepelia – antyk niejednokrotnie są bardzo piękne) są na ogół umiejscowione w głębi pomieszczenia przy piecu mamy temperaturę 25 a przy ścianie zewnętrznej w zależności od izolacyjności owej widziałem 18°C w domu drewnianym. Grzeją tylko to pomieszczenie, w którym stoją ja osobiście uważam (podkreślam jest to tylko moje subiektywne odczucie i każdy może mieć swoje), że zostawmy je w XIX w. gdzie ich miejsce a idźmy z postępem, bo to już XXI w. i szukajmy ekonomii, ekologii, komfortu. Edytowane przez Elfir

Hej,

wszystkim serdecznie dziekuje za podpowiedzi.

Sprawa ustalona.

Kupiłem dziś nowy wkład kominkowy, Wkład z płaszczem wodnym. Jedyne czego sie obawiam to to, że przesadziłem z jego mocą.. ale wole miec pewność ze bedzie cieplej niż zimniej.

Wybór padł na wkład z płaszczem o mocy nominalnej 23 kw firmy Edilkamin. Jutro będzie u mnie spec, który ma to wszystko ogarnąć od strony technicznej.

Całość kosztowo zamknie się dość drogo.... ale łudze się, że będę zadowolony. Sam wkład mieści 70 litrów. Całość będzie podpięte pod ok 120m2 ogrzewania podłogowego plus ok 6 grzejników.

Liczę iż korzystanie z płaszcza wodnego w połączeniu z ogrzewaniem podłogowym da niezły efekt- całośc powinna długo oddawać ciepło.

Prace rozpoczną się po 3 grudnia.. wtedy dopiero będę mógł rozłupać pół salonu aby wstawić tego 250 kilowego kolosa:D

Mam nadzieję, że będę zadowolony.

W Edilkaminach przy temp. ok. 80°C w większości przypadków słychać dość nie przyjemne bulbonienie coś w rodzaju odrywających się bombli gazowych tak jak przy gotowaniu wody w dużym garnku, ale jest to przy tej konstrukcji kominkach (przepraszam urządzeniach grzewczych) objaw naturalny - powodzenia

Wracając do tytułu wątku, PW ma zalety. Szczególnie jak jest dobrze podłączony do mądrej instalacji.

Natomiast założyciel wątku zrobił sobie dwie kotłownie. Jedną na węgiel, drugą na drewno. Tym bardziej, że wszystko spięte w jednej instalacji, czyli w razie "W" i tak farelka. Jakikolwiek kominek bez płaszcza, nawet bez akumulacji byłby tu bardziej racjonalny. W tej sytuacji zrezygnowałbym z budowy kotłowni na węgiel, ale wybór niezbyt oszczędnego Edilkamina i tą ideę położył na łopatki.

Dzięki za uwagi.

Zobaczymy jak wyjdzie to w praniu. Kominek ma apetyt i zdaję sobię z tego sprawę, wiem tez co jest tego przyczyną. Czytałem, że wkład jest ciężko ujażmić ponieważ zasysa powietrze ze szczelin.Łatwo to poprawić. Myślę, że odpowiednio sterująć dopływem powietrza i wylotem spalin (chcę założyć szyber)będę mógł kontrolować przebieg spalania.

Pamietajcie tez ze kominek to też i ozdoba. Rozwiazanie z tym kominkiem wydaję mi sie bardzo dobre- kominek ma dużą moc i jest ładny. Robi wrażenie.

Kotłownia na ekogroszek to pomysł na przyszły rok. Na te chwile jest i bedzie kotłownia tylko jedna kotłownia.

Forum to znam krótko ale widze... ze kto by nie napisal zawsze ma inne zdanie sa przeciwnicy, zwolennicy różnych rozwiązań a najelpsze jest to ze nawet najwybitniejsi maja odmienne zdania.

Dlatego? Kaman...

Przepraszam za poprzednie błędy.Nie przykładałem się do pisania :)

Edytowane przez Leonsjo

• 4 weeks później...

Hejo....

Jak pisałem tak zrobiłem:D w domu stoi wkład kominkowy, który jest.... wielki :) Panowie od instalacji kończą podłączanie osprzetu. W domu... mam pobojowisko :) wszystko rozpierdzielone (cała ściane wyburzyłem) kurz obecny jest wszędzie, również na piętrze i w szafach. Przy okazji skoro jest bałagan uznałem, że wymienię w domu wszystkie płytki na parterze ( 80 m2) jak bałagan... to na całego:) płytki do świąt będą gotowe, kominek mam nadzieję też.

Przygotowuje się do zabudowania wkładu w stosowny sposób, pojawiają się pytania.

Chce zabudować kominek zgodnie z zasadami jednoczesnie z zachowaniem DGP- które już mam. DGP- ciepło rozrpowadzone będzie zasysane z obudowy jedną szeroką rurą spiro- nie widzę lepszego rozwiązania, jednocześnie zamontuję na niej przepustnicę aby w każdej chwili zamknąć przepływ powietrza. Teraz gdy wszystko jest "rozbebeszone" czuć, że rura wyciąga powietrze... co w zabudowie z płyt izolacyjnych jest bezsensem, dlatego chce aby była ta przepustnica.

Do zabudowyużyję płyt varmsen, obudowa zostanie zaizolowana tak aby ciepło nie uciekało, zwiększy to sprawność i prędkość ogrzania płaszcza wodnego.

Wkład kominkowy ma duże regulowane nogi w kształcie walca. Stoją na przygotowanym już 10 lat temu miejscu... jednak rodzą się tu pytania.

Czy podstawa, na której stoi kominek powinna być izolowana? nie chce aby ciepło uciekało w podłogę. Jeśli tak muszę dać płytę pod sam wkład pod nóżki nie dam rady ponieważ waga kominka je zgniecie- jest na to jakiś sposób?

W jakiej odległości od obudowy wkładu pownieniem monotwać obudowę z płyt izolacyjnych? chciałbym aby obudowa była jak najmniejsza.

Reasumując:

1. jakie odległości minimalne miedzy wkładem a izolacją

2. czy izolować podłogę na której stoi kominek?

Moze macie jakies porady uwagi? mój zimowy kaprys urósł do inwestycji, która ma już całkiem sporo zer :D , chce zrobić to full profi.

''Chce zabudować kominek zgodnie z zasadami jednoczesnie z zachowaniem DGP- które już mam. DGP- ciepło rozrpowadzone będzie zasysane z obudowy jedną szeroką rurą spiro- nie widzę lepszego rozwiązania, ''

Jaka dystrybucja przy wkładzie z PW? Kratka na czopuchu i finito. Odprowadzenie ciepła z rury odprowadzającej spaliny.? z tego ma być ta dystrybucja?

''Kupiłem dziś nowy wkład kominkowy, Wkład z płaszczem wodnym. Jedyne czego sie obawiam to to, że przesadziłem z jego mocą.. ale wole miec pewność ze bedzie cieplej niż zimniej.''

To typowe zjawisko w naszym kraju (już przy rozruchu czarna smoła poleje się po palenisku,szybie i kominie)

A tak ogólnie to niezła kaszana z tego wyszła, jeszcze o takiej nie słyszałem. Jaką wodę z mózgu może zrobić internet. Coś mi si wydaje że Ci kolego jeszcze zer przybędzie.

Edytowane przez Rikmen