Adasiek02 17.11.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 witam serdecznieod dłuższego czasu borykam się z problemem znacznego zużycia energii w naszym dwu letnim domu.wcześniej nie zwracałem na to uwagi, sądząc, że rachunki są porównywane z analogicznym okresem, kiedy miałem dom w budowie, alemieszkamy półtorej roku i analogiczne okresy są już po budowiea rachunki jak były tak są wysokieustaliłem, że znajomi którzy maja podobne rodziny i podobny metraż, zużywają o połowę energii mniej niż jadodam, że w domu oświetlenie jest LEDowe, sprzęt z najwyższą klasa energooszczędności - zwracałem na to uwagę podczas wybory przed zakupemporównywalnie, przez trzy miesiące zużywam ok. 900 kw, a znajomi w granicach 400 - 450 kw proszę o podpowiedź, w jaki sposób mogę się zabrać za sprawdzenie, gdzie jest błąd, bo nie ma możliwości abym zużywał dwa razy więcej energii niż znajomi przy takich samych gospodarstwachpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.11.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Witam. Jest kilka sposobów :- kontrola zużycia energii przy pomocy znanego obciążenia- sprawdzenie licznika poprzez całkowite wyłączenie odbiorników- sprawdzenie działania licznika np. wymuszaczem RWM-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.11.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) A w jakiej taryfie kolega zużywa ten prąd? Może jeszcze w budowlanej? Żle przeczytałem to o ilość chodzi nie o cenę Tak jak kolega wcześniej napisał - kontrola licznika Edytowane 17 Listopada 2013 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adasiek02 17.11.2013 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 nie nie, zmienilem taryfę jeszcze przed zakończeniem budowy, co nie zmienia faktu podwójnego zużycia energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.11.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Witam ponownie. Dodatkowo można jeszcze sprawdzić na rachunkach rozliczenie w postaci prognoz zużycia, ostatni stan licznika i porównać ze stanem faktycznym.Przy dużych rozbieżnościach można z ZE skorygować opłaty i zmienić rozliczenie na wartości zbliżone do rzeczywistych, nie prognozowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.11.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 nie nie, zmienilem taryfę jeszcze przed zakończeniem budowy, co nie zmienia faktu podwójnego zużycia energii To tak jak kolega napisał: przede wszystkim sprawdzić obciążalność poszczególnych faz - czy pobór prądu jest w miarę równy. Odłączyć główne zabezpieczenie domu - sprawdzić czy na trasie od licznika do domu nie ma "zużycia"? było w ekspresie reporterów o nielegalnym poborze przez sąsiada itp. Włączyć zabezpieczenie wyłączając wszystkie odbiorniki w domu(z gniazdek) tych co się nie da jak piec CO wyłączyć zabezpieczenie. Jeśli licznik stoi podłączyć odbiornik o znanym zużyciu energii - skontrolować wskazania. Przeanalizować co może jeszcze powodować takie zużycie? spotkałem się już z pompą wody, klimatyzacją, pompą w oczyszczalni ścieków, fontanną , instalacją nawadniania, podgrzewaniem powietrza w rekuperatorze, uszkodzoną pompą ciepła, podgrzewaniem podjazdu i rynien - a w nich uszkodzonym czujnikiem temperatury) Jeśli będą jakieś różnice zgłosić do ZE problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorlaje 17.11.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Jak ja zamieszkałam w naszym domu to pierwszy rachunek za 2 m-ce miałam zużycie 1100 kW. Okazało się, że włączyłam w obu łazienkach ( w sumie ok. 13 m2) maty elektryczne do podgrzewnia podłogi. Nie ustawiłam niestety zakresów godzin w jakich miały grzać oraz odpowiedniej temp. na termostacie. W efekcie maty grzały 24 h do temp. na termostacie 24 st.C co było ustawione fabrycznie. Po ogarnięciu tematu zużycie spadło do 400 kw! Ale pierwsza rzecz, którą zrobiliśmy to wyłączyliśmy główny bezpiecznik od prądu w całym domu i sprawdzaliśmy czy przypadkiem się licznik nie kręci - bo jeżeli tak - to oznacza, że ktoś podłączył się na Twoje konto a Ty płacisz - nas na szczęście stanął warz z wył. bezpiecznnika... ale zdążyliśmy już na sąsiadów patrzeć spod oka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 17.11.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Witam Ja na dwa miesiące zużywam 800 - 900 kWh, w poprzednim mieszkaniu żużywałem podobnie (przepływowy ogrzewacz 18kW), teraz latem też wodę grzeję prądem (zasobnik CWU 140l) i mam kuchnię indukcyjną, przedtem gazową, w sumie jestem zadowolony, dom większy, gotuję na prądzie i zużywam tyle samo.życie mnie nauczyło, że nie ma się co oglądać na znajomych i sąsiadów, zawsze mniej prądu zużywają i mniej węgla spalą, nikt Ci prawdy nie powie.Mój szwagier, rozmawiałem z nim 2 listopada twierdził, że CO jeszcze nie odpalił i w kominku nie palił ani razu i ma 20 *C w domu, a ja grzeję od 21 września, nie wdaję się w dyskusje. Oczywiście jak radzą koledzy licznik sprawdzić możesz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 18.11.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 To 900kWh w 3 miesiące to wcale nie tak mega dużo.U mnie dzienne zużycie średnio jest 8kWh co na 3 miesiące daje ~700kWh.Nie mam telewizora, tylko 1 komputer, troche żarówek LED, energooszczednych i zwykłych, sprzęt nowy raczej energooszczędny- pralka, zmywarka, piekarnik, czajnik el.Tylko gotuje na indukcji. Jak to wszystko pozbierać to i tak stwierdzam że nie jest źle chociaż na fakturze kwoty są spore.Jak robiłem rozeznanie to sąsiedzi/ znajomi mają podobnie lub niewiele mniej ale większosc gotuje na gazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2013 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 porównywalnie, przez trzy miesiące zużywam ok. 900 kw, a znajomi w granicach 400 - 450 kw innych budynków to ty do tego nie mieszaj ... na początek to podaj jaka kuchenka ( zapędy kulinarne...), jaki system grzewczy i CWU, ile pompek obiegowych i jak pracują, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adasiek02 21.11.2013 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 witam ponownie a więc kuchnia indukcyjna Mastercook I4DE64S, zapędy do gotowania raczej bez szału, dwa razy dziennie kawa i jakaś szybka zupa przed lub po pracy gotowana piekarnik Mastercook ... lodówka Samsung ... system grzewczy to piec na ekogroszek z podajnikiem, dwie pompki do ogrzewania włączane naprzemiennie ( podłoga, grzejniki), no i jeszcze solary ( trzy lustra) no i chyba to tyle wczoraj zgłosiłem w PGE reklamację licznika zapłacę 120 zł za ekspertyzę i będę wiedział, o co kaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 22.11.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 wczoraj zgłosiłem w PGE reklamację licznika zapłacę 120 zł za ekspertyzę i będę wiedział, o co kaman Nie trzeba było tak od razu? Skoro 120 zeta nie ma znaczenia to po jakie licho było zakładać temat i truć d*pę innym użytkownikom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 01.12.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Jakie trucie? Zachwilę będziemy mieli odpowiedź czy znajomi Adaśka zimą o 19-tej już śpią czy też może przy świeczkach gotują na gazie : ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 04.12.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Ja na chwilę obecną mam zużycie ok 400kWh na miesiąc i się cieszę bo udało mi się zjechać z prawie 500kWh.W twoim przypadku 300kWh to całkiem normalne zużycie jak na dom jednorodzinny.Sąsiedzi zazwyczaj też wiele gadają i koloryzują...Chociaż np u mnie w pracy jest koleś co twierdzi, że zużywa 1m3 wody miesięcznie i wszyscy po jego "zapachu" mu wierzą. Także i tak też się da... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 18.01.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 no i ekspertyza nic nam nie powiedziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorrk 19.01.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Coś takiego http://www.conrad.pl/?websale8=conrad&pi=103693&gclid=CK_VvsaQi7wCFcNF3godEAcAJg wkładać w każde gniazdko w którym jest coś wpięte na np. tydzień i notować zużycie.Odliczyć światło(no chyba że jest jakiś halogen) bo to raczej małe procenty.Oszacować zużycie odbiorników trójfazowych. Ja po takim czymś smutnie spuściłem głowę i przyzwyczaiłem się do dużego(moim zdaniem) zużycia prądu, bo zobaczyłem, że tyle poprostu zuzywam i nie ma z czego zrezygnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 20.01.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Koniecznie samemu sprawdzić licznik.Jestem w trakcie budowy i odkryłem że licznik sam się kręcił jest już wymieniony, ale reklamację i tak napiszę. Rachunek przyszedł normalnie a nikt tak jakby nie pamięta że sam sobie dokręca. Masakra tylko że pół roku 85kWh a rachunek 490zł - jawne złodziejstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adasiek02 15.02.2014 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 po dokonaniu pewnych sprawdzeń ustaliłem, że dwa napędy bram garażowych w czuwaniu pobierają miesięcznie ok 60 kwHdrugie tyle pobiera włączone kino domowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 15.02.2014 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 po dokonaniu pewnych sprawdzeń ustaliłem, że dwa napędy bram garażowych w czuwaniu pobierają miesięcznie ok 60 kwH drugie tyle pobiera włączone kino domowe Podaj tabliczki znamionowe tych napędów i kina domowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpbud 01.03.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Kino domowe jeżeli jest nie używane zawsze można wyłączyć. Ja tak się nauczyłem wyłączać telewizory, jak nie są oglądane, bo ta dioda też zużywa prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts