MichałRac 18.11.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Witam,mam domek stan zamknięty, są tynki, są wylewki, jest prąd, woda i kanalizacja. Ponieważ miał być to domek letniskowy, jakoś na wcześniejszym etapie nie interesowało mnie centralne ogrzewanie, teraz to się zmieniło i chciałbym coś z tym zrobić. Mam pomieszczenie które przewidziane jest na kotłownie, mam zaplanowane miejsca na grzejniki (tylko grzejniki, nie ma podłogówki), wiem że chcę piec na węgiel (nie koniecznie na ekogroszek) i wiem że chcę teraz połączyć nie istniejące jeszcze grzejniki z nieistniejącym jeszcze piecem. I teraz mojej pytania:1. Na ziemi mam wylewkę 10cm styropianu + 7 cm wylewki , czy mogę wykuć w niej bruzdy w warstwie wylewki i tam schować rurki (myślałem o PEX w otulinie).2. Czy dopuszczalne jest połączenie dwóch sposobów wykonania instalacji z zastosowaniem rozdzielaczy z klasyczną metodą trójnikową t.j. wykonanie np. 4 sekcji np. na pokoje, łazienkę, kuchnię, sień i dalej do każdego punktu już systemem rozdzielaczowym. Z góry wielkie dzięki za porady.PozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.11.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 czyli remont nowowybudowanego domu - wątpliwa przyjemność. nie piszesz jakie to duże i jak zbudowane, bo jak małe, a chcesz węglem popychać to w/g mnie pchasz sie w koszty i na minę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichałRac 20.11.2013 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Domek 100m2 na parterze, poddasze nie przewidziane jako użytkowe - brak ścian kolankowych, może kiedyś zrobię tam jeden pokój, a reszta to schowek. Zbudowane z maksa 29cm + 12cm styropian, na podłodze 10cm styropianu pod wylewką, pomiędzy belkami drewnianego stropu 22cm wełny. Tak węglem chcę palić. A czy na problem 1 i 2 ktoś coś doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 20.11.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 kocioł jakieś 7-9kW bedzie w sam raz. odnośnie 1 i 2 - możesz śmiało tak zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts