Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Układanie rurek CO

MichałRac

Recommended Posts

Witam,

mam domek stan zamknięty, są tynki, są wylewki, jest prąd, woda i kanalizacja. Ponieważ miał być to domek letniskowy, jakoś na wcześniejszym etapie nie interesowało mnie centralne ogrzewanie, teraz to się zmieniło i chciałbym coś z tym zrobić. Mam pomieszczenie które przewidziane jest na kotłownie, mam zaplanowane miejsca na grzejniki (tylko grzejniki, nie ma podłogówki), wiem że chcę piec na węgiel (nie koniecznie na ekogroszek) i wiem że chcę teraz połączyć nie istniejące jeszcze grzejniki z nieistniejącym jeszcze piecem. I teraz mojej pytania:

1. Na ziemi mam wylewkę 10cm styropianu + 7 cm wylewki , czy mogę wykuć w niej bruzdy w warstwie wylewki i tam schować rurki (myślałem o PEX w otulinie).

2. Czy dopuszczalne jest połączenie dwóch sposobów wykonania instalacji z zastosowaniem rozdzielaczy z klasyczną metodą trójnikową t.j. wykonanie np. 4 sekcji np. na pokoje, łazienkę, kuchnię, sień i dalej do każdego punktu już systemem rozdzielaczowym.

Z góry wielkie dzięki za porady.

Pozdrawiam

Michał

Domek 100m2 na parterze, poddasze nie przewidziane jako użytkowe - brak ścian kolankowych, może kiedyś zrobię tam jeden pokój, a reszta to schowek. Zbudowane z maksa 29cm + 12cm styropian, na podłodze 10cm styropianu pod wylewką, pomiędzy belkami drewnianego stropu 22cm wełny. Tak węglem chcę palić. A czy na problem 1 i 2 ktoś coś doradzi?