mrozik82 18.11.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Odkad zrobilo sie chlodniej przez noc na oknach zbiera mi sie woda i splywa ona na dol okien.Codziennie rano wita mnie taki widok http://www.imagebam.com/image/27f043289637684 Jak moge uratowac te okna przed zaplesnieniem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.11.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 W uproszczeniu powiem, że zwyczajnie musisz podnieść temperaturę. To nie tyle wina okien, co wilgoci. Ona jest i musi być w domu, ale w określonej skali. Zdjęcia wskazują że masz w środku dość wilgotno, może uratuje to podniesienie temperatury w pomieszczeniu, może udrożnienie wentylacji a jak nie to np. wymiana szyby na cieplejszą (przynajmniej na taką z ciepłą ramką) lub poprawny montaż tego okna. Ze zdjęć nie można trafnie ocenić przyczyny. Bardziej "fachowe" porady są tu:http://muratordom.pl/eksperci/pytania/parujace-okna/13724/a dyskusja tu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209862-Okna-Poc%C4%85-Si%C4%99/page2 Pdobn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 18.11.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 (edytowane) Tu nie trzeba ratować okien tylko wentylację tego pomieszczenia... to łazienka ? Jak nie masz to się zaopatrz w wilgotnościomierz i sprawdź poziom wilgotności w powietrzu. Nie powinno być więcej jak 50-60%. Pewnie się zdziwisz... Jeśli będzie wysoka to trzeba zapewnić wymianę powietrza. A jak to już zależy od konkretnego przypadku. finlandia - przecież grzanie wilgotnego powietrza tylko przyśpieszy proces rozwoju grzybni... najpierw pozbycie się wilogci Edytowane 18 Listopada 2013 przez q-bis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrozik82 18.11.2013 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Tak zdejecie akurat z lazienki,ale we wszystkich pokojach robi mi sie podobnie.Kupilem dom 2 lata temu i przez te 2 lata w zadnym z pokoi nie wyszla zadna plesn,tylko mam problem z tymi oknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 18.11.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 (edytowane) Ja bym poza zapewnieniem odpowiedniej wentylacji w pomieszczeniu to dodatkowo napchałbym od zewnątrz kitu, tak pod katem, żeby w razie w, woda spływała po oknie ze spadkiem, a nie stała, gromadziła się i przenikała na drugą stronę. Odradzam silikon.. no i kit od środka tez mógłby przynajmniej odprowadzić wodę poza to miejsce.. Edytowane 18 Listopada 2013 przez m4rsh4ll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.11.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Odradzam silikon.. no i kit od środka tez mógłby przynajmniej odprowadzić wodę poza to miejsce.. Zaciekawiłeś mnie. Uzasadnisz? Odnośnie sedna sprawy- niby jakieś przecieki czy nieszczelności też mogą być teoretycznie przyczyną, ale nowa warstwa uszczelnienia wg mnie większą rolę spełni w zakryciu ramki międzyszybowej i jej ochornie przed zimnem. Nie prowadziłem w tym kierunku żadnych badań - to jedynie moje obserwacje wysnute na podstawie wielu przypadków silikonowania drewnianych okien.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 18.11.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Nic nie zrobisz - to już koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 18.11.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Nic nie zrobisz - to już koniec. Niemożliwe !!!!! Czyżby historia zatoczyła koło i tym razem padło na drewno? Na ile lat je oceniasz? Starsze od Twojej Veki co była zbananiona całkowicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.11.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Jeśli wyschnie, to jeszcze swoje pożyje. Ale szczerze wątpię czy starczy zapału do szukania przyczyny i usuwania problemu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 19.11.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Wymień na aluminium.Drewno zawsze robi problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts