Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak uratowac gnijace okna ! Pomocy !

Recommended Posts

W uproszczeniu powiem, że zwyczajnie musisz podnieść temperaturę.

To nie tyle wina okien, co wilgoci. Ona jest i musi być w domu, ale w określonej skali.

Zdjęcia wskazują że masz w środku dość wilgotno, może uratuje to podniesienie temperatury w pomieszczeniu, może udrożnienie wentylacji

a jak nie to np. wymiana szyby na cieplejszą (przynajmniej na taką z ciepłą ramką) lub poprawny montaż tego okna. Ze zdjęć nie można trafnie ocenić przyczyny.

Bardziej "fachowe" porady są tu:

http://muratordom.pl/eksperci/pytania/parujace-okna/13724/

a dyskusja tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209862-Okna-Poc%C4%85-Si%C4%99/page2

Pdobn

Tu nie trzeba ratować okien tylko wentylację tego pomieszczenia... to łazienka ?

Jak nie masz to się zaopatrz w wilgotnościomierz i sprawdź poziom wilgotności w powietrzu.

Nie powinno być więcej jak 50-60%. Pewnie się zdziwisz...

Jeśli będzie wysoka to trzeba zapewnić wymianę powietrza. A jak to już zależy od konkretnego przypadku.

finlandia - przecież grzanie wilgotnego powietrza tylko przyśpieszy proces rozwoju grzybni... najpierw pozbycie się wilogci

Edytowane przez q-bis

Ja bym poza zapewnieniem odpowiedniej wentylacji w pomieszczeniu to dodatkowo napchałbym od zewnątrz kitu, tak pod katem, żeby w razie w, woda spływała po oknie ze spadkiem, a nie stała, gromadziła się i przenikała na drugą stronę. Odradzam silikon.. no i kit od środka tez mógłby przynajmniej odprowadzić wodę poza to miejsce.. Edytowane przez m4rsh4ll

Odradzam silikon.. no i kit od środka tez mógłby przynajmniej odprowadzić wodę poza to miejsce..

Zaciekawiłeś mnie. Uzasadnisz?

Odnośnie sedna sprawy- niby jakieś przecieki czy nieszczelności też mogą być teoretycznie przyczyną, ale nowa warstwa uszczelnienia wg mnie większą rolę spełni w zakryciu ramki międzyszybowej i jej ochornie przed zimnem.

Nie prowadziłem w tym kierunku żadnych badań - to jedynie moje obserwacje wysnute na podstawie wielu przypadków silikonowania drewnianych okien..