Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kredyt w PKO

pchlistosc

Recommended Posts

• Odpowiedzi 142
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

właśnie dzisiaj podpisałem umowę, ma dać znać kiedy to wypłacą I transzę (będą tylko dwie), dla mnie byli w porządku, troszkę papierków do załatwienia - ale to chyba normalne; musiałem m.in. zrobić kosztorys i ocenić ile z tego wybudowałem, przedstawić f-ry mat. jeszcze niewbudowanych a kupionych, tak żeby wyszło mi 70% własnego zaangażowania - bo inaczej by mi nie dali :(, no i hipoteka na działce, ubezpieczenie budowy od piorunka itp.; zaśw. o dochodach;

Czy zanim zgłosiłeś sie do PKOBP osobiście, sprawdzałeś na stronie WWW swoja zdolność i czy symulowałeś spłatę, czy warunki które Ci zaproponowali "face to face" były takie same.

Ostatnio przeglądam oferty różnych banków i wydaje mi się, że oferowana zdolność kredytowa w PKOBP przy założonych zarobkach jest dość wysoka w porównaniu z konkurencją np. w Pekao SA zdolność mam dwa razy mniejszą!!!!!

Najpierw sprawdzałem zdolność w internecie, na miejscu jest tak samo, a że moja zdolność na podstawie zaświadczenia jest niewielka (bo kwota na nim mała, odjęli sobie 300 na utrzymanie domu, 200 na samochód i mało zostało i na dodatek wystepowałm sam bo śub dopiero w czerwcu i wtedy juz nasza zdolność byłaby większa :) ). Poza tym oni dają na tzw inwestycję, tzn. jeśli na podstawie kosztorysu potrzeba kwotę "x" na wybudowanie domu, własne zaangażowanie to "a" - oni dają x-a ni mniej ni więcej i dlatego musiałem mieć duży wkład własny żeby starczyło mi zdolności kredytowej na tę różnicę. Ale ogólnie oceniam bank bardzo dobrze :).

Czy zanim zgłosiłeś sie do PKOBP osobiście, sprawdzałeś na stronie WWW swoja zdolność i czy symulowałeś spłatę, czy warunki które Ci zaproponowali "face to face" były takie same.

Ostatnio przeglądam oferty różnych banków i wydaje mi się, że oferowana zdolność kredytowa w PKOBP przy założonych zarobkach jest dość wysoka w porównaniu z konkurencją np. w Pekao SA zdolność mam dwa razy mniejszą!!!!!

ja w umowie przeczytalem ze nalezy przedstawiac zaswiadczenie o dochodach raz w roku jak to u Was wyglada?

My tez mamy pozytywne doswiadczenia, trafilismy na bardzo kompetentna pracownice banku. Dzieki niej szybko i sprawnie poszlo zalatwianie formalnosci.

Zalapalismy sie w zeszlym roku na promocje i nie placilismy prowizji. Ponadto pani byla bardzo zorientowana jak wygladaja wpisy do KW w naszym regionie i nie musielismy placic ubezpieczenia.

Byl jeden zgrzyt - mimo zdolnosci kredytowej dostalismy kredyt warunkowo - musielismy przedstawic pity. Troche krecili nosem, wkurzylo mnie to lekko, bo uwazam ze nie bylo podstaw.

Wklad wlasny mielismy nieco ponad 20%, w tym dzialka - rzeczoznawca przyjechal na wizje lokalna, obejrzal wszystko i nie bylo problemow.

Wyplata transzy jest nieco dziwna - kwota transzy nie moze przekroczyc 50 % wydanych dotychczas pieniedzy. Na poczatku te kwoty sa nieco za niskie i czesciej trzeba wzywac rzeczoznawce na budowe, a to kosztuje 80 zl. Nie sa potrzebne faktury do rozliczen, jesli dany towar jest wbudowany, jesli jest na budowie to trzeba pokazac faktury. Warto wiec rozliczac etap juz gotowy - wtedy kwota za dany etap jest brana z kosztorysu.

CZeść

W \G moich obserwacji i wniosku do jakiego doszedłem : zaświadczenie o zarobkach jest potrzebne do kontroli ,czy już można przejąć obiekt za niewielkie pieniądze . bo to ,że spłacasz nie jest wazne . Może spłacać przyszła :-? teściowa nie przystępując do kredytu :wink:W banku pracują też ludzie i mają swoje potrzeby , a jak nie oni to ich rodziny :evil: Komornik też znajomy się znajdzie

Oby moje myślenie było w błędzie :cry:

Jestem takze w trakcie załatwiania kredytu w PKO BP. W tym banku otrzymałem najlepsze warunki. Mam zebrane wszystkie dokumenty potrzebne do złozenia wniosku. Mam takze kosztorys na ich druku bankowym wykonany przeze mnie (na podstawie kosztorysu szczegółowego). Kto uwas podpisywał się pod tym kosztorysem. Czy może podpisać się Inwestor - to w końcu ja płacę !

Kto uwas podpisywał się pod tym kosztorysem. Czy może podpisać się Inwestor - to w końcu ja płacę !

W Pekao SA podpisać się może ktoś z uprawnieniami np. pracownik biura kosztorysowego - w moim przypadku architekt adaptujący ma takie uprawnienia. Ale taki podpis kosztuje 100PLN. Kosztorys szczegółowy 200PLN.

Też właśnie słyszałem, ze dla PKO BP (a tam biorę kredyt) wystarczy podpos kierownika budowy. Nie wiem czemu to służy (tak samo ja mógłbym się podpisac, bo przeciez to ja przygotowąłem kosztorys)., Ale to lepsze niż kosztorysant (bo tu na pewno trzeba by płacić dodatkowe pieniądze :) )

Niedługo będziemy skąłdać wniosek do banku PKO BP. Na co zwracać szczególną uwagę? nOco można walczyć

Ja w ubiegłym tygodniu podpisałem umowę o kredyt z PKO BP. Generalnie uważam, że bank jest ok. Kosztorys jaki się u nich składa jest bardzo uproszczony i wystarczy, że podpisze go wasz kierownik budowy. Istotny jest moment wypłaty I transzy. Musi być już prawomocny wpis hipoteki lub ubezpieczenie kredytu - ale jeśli chcesz później wypłatę, to można zrezygnować z ubezpieczenia kredytu - zawsze oszczędność. Negocjuj wysokość prowizji. Jeśli masz w planie sprzedaż mieszkania w którym obecnie mieszkasz - to możesz go też wliczyć do twojego wkładu własnego, pod warunkiem, że przedłożysz cywilno-prawną [znaczy najzwyklejszą i NIE notarialną] umowę sprzedaży tego mieszkania, nawet z rocznym terminem. Ustal w jakich transzach chcesz wypłacać pieniądze. Pamiętaj, że najpierw bank będzie wymagał wkładu własnego [też pamiętaj o tym zestawiając pozycje w kosztorysie]. Przeczytaj uważnie umowę i zobowiązania jakie na Ciebie narzuca [np. coroczny PIT roczny do wglądu, itp.]

Ps. Włodku W.!!! to jest miejsce porad i uwag, więc nie zarażaj innych swoim defetyzmem. A umowy i zobowiązania jakie się podpisuje dobrowolnie należy wypełniać [lub ich nie podpisywać] i tyle.