pchlistosc 25.05.2004 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Jestem bardzo zadowolony z PKO BP. Tylko trzeba mieć cierpliwość, jeżeli chodzi o papiery. Co do oświadczeń co 6 miesięcy, to faktycznie, ale, gdy już wypłacą pieniądze, to nic Wam nie zrobią. No bo co? Pieniędzy już nie ma, a oni potrzebują Waszych odsetek, a nie niewykończonego domu, z którym będą mieli tylko kłopot. Oni mają dużo sztucznych przepisów, których muszą się trzymać. Np. umowa zlecenia jest ważna dopiero po przepracowaniu 12 miesięcy, a po 9 to się jeszcze nie liczy, choćby była podpisana na czas nieokreślony (ja tak mam). Ostrzegam przed ujawnianiem ubezpieczeń. Składka wg nich obniża zdolność kredytową !!!!! Karty kredytowe polikwidować, też obniżają zdolność kredytową, nawet gdy nie ma zadłużenia, podobnie wszelkie kredyty odnawialne... Paranoja, ale mają takie przepisy. a ja dostalem w jednej transzy i co z oswiadczeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
az1719499295 25.05.2004 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 dziś właśnie sfinalizowałem formalności w PKO BP. jak dla mnie uważam , że jest korzystny bo: odsetki 6.49%prowizja 1,2%wcześniejsza spłata bez opłatbrak faktur na etapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 25.05.2004 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 zmieniliśmy na GE, ale teraz nie polecam - troche skostnieli. Zastanawiam się nad BPH albo BZWBK (ale tam mam ofertę specjalną ) Sami musicie sprawdzić - kredytów jest wiele, różne potrzeby różni ludzie. Zależy jaie macie dochody, zdolność, możliwości spłaty, plany - czy będziecie spłacac szybciej czy nie A oto moje odczucia odnosnie PKO: Pozytywy niskie oprocentowanie CHF 2,1% sami robia wycene i nie ma z tym problemu Minus zadaja otwarcia u nich konta (w moim przypadku trwalo to 2 godziny) zadaja w umowie oswiadczenia o dochodach co roku wiesz te minusy to mogą być też plusy bo ten rachunek to bardzo wygodna rzecz - nie płacisz za przelewy, musisz tylko zapewnić środki a system sam ściąga z rachunku. Pamiętam tylko koszmar z zakładaniem rachunku i podpisywaniem stałego zlecenia - pani sobie zapomniała zanieść na 3 piętro i spłaty nie były pobierane - chodziło o jakieś ubezpieczenie kredytu i byliśmy wzywani. Może przeszli jakąś reorganizację, nie wiem. Wiem ze mają coś na kształt częściowej centralizacji - np. w każdym oddziale w mieście można wejść na rachunek w innych oddziałach. Uwaga - czeka ich konwersja do nowego systemu bankowego. Jest to przeogromny bank więc bałagan będzie pewnie proporcjonalny. Przy kredytach mogą się dziać różne cuda. Wprawdzie będzie to minimum za jakieś dwa lata, ale uważajcie - GROMADŹCIE DOKŁADNE ZESTAWIENIA, WYCIĄGI Z KONT, ZBIERAJCIE POTWIERDZENIA WSZYSTKIEGO CO TAM WYSYŁACIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 25.05.2004 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 dziś właśnie sfinalizowałem formalności w PKO BP. jak dla mnie uważam , że jest korzystny bo: odsetki 6.49% prowizja 1,2% wcześniejsza spłata bez opłat brak faktur na etapy ja mam w BZWBK 6,25, prowizja ok 1% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 25.05.2004 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 zmieniliśmy na GE, ale teraz nie polecam - troche skostnieli. Zastanawiam się nad BPH albo BZWBK (ale tam mam ofertę specjalną ) Sami musicie sprawdzić - kredytów jest wiele, różne potrzeby różni ludzie. Zależy jaie macie dochody, zdolność, możliwości spłaty, plany - czy będziecie spłacac szybciej czy nie A oto moje odczucia odnosnie PKO: Pozytywy niskie oprocentowanie CHF 2,1% sami robia wycene i nie ma z tym problemu Minus zadaja otwarcia u nich konta (w moim przypadku trwalo to 2 godziny) zadaja w umowie oswiadczenia o dochodach co roku wiesz te minusy to mogą być też plusy bo ten rachunek to bardzo wygodna rzecz - nie płacisz za przelewy, musisz tylko zapewnić środki a system sam ściąga z rachunku. Pamiętam tylko koszmar z zakładaniem rachunku i podpisywaniem stałego zlecenia - pani sobie zapomniała zanieść na 3 piętro i spłaty nie były pobierane - chodziło o jakieś ubezpieczenie kredytu i byliśmy wzywani. Może przeszli jakąś reorganizację, nie wiem. Wiem ze mają coś na kształt częściowej centralizacji - np. w każdym oddziale w mieście można wejść na rachunek w innych oddziałach. Uwaga - czeka ich konwersja do nowego systemu bankowego. Jest to przeogromny bank więc bałagan będzie pewnie proporcjonalny. Przy kredytach mogą się dziać różne cuda. Wprawdzie będzie to minimum za jakieś dwa lata, ale uważajcie - GROMADŹCIE DOKŁADNE ZESTAWIENIA, WYCIĄGI Z KONT, ZBIERAJCIE POTWIERDZENIA WSZYSTKIEGO CO TAM WYSYŁACIE. minus plusem? ja mam w swoim banku przelewy za darmo a tak to jeszcze place za prowadzenie konta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 25.05.2004 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 minus plusem? ja mam w swoim banku przelewy za darmo a tak to jeszcze place za prowadzenie konta! no chyba że tak TO wtedy faktycznie jest to minus. No ale możesz mieć jedną kartę więcej A w twoim banku nie dają atrakcyjnych kredytów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
az1719499295 25.05.2004 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 ja mam w BZWBK 6,25, prowizja ok 1% to masz go na specjalnych prawach. Na ich stronie stoi: prowizja: 6) kredyt mieszkaniowy, mieszkaniowy o stałej stopie procentowej z dopłatami, konsolidacyjny, pożyczka hipoteczna, Business Locum a) dla Klientów posiadających Konto24 Prestiż powyżej 6 miesięcy 0,75% b) dla pozostałych Klientów 2% oprocentowanie zmienne WIBOR 6M+marża (w zależności od kwoty kredytu i wskaźnika LTV Porównując wprost tylko te prowizję i oprocentowanie dla wkładu >50% i osoby nie będącej klientem tych banków mielibysmy: w PKO WIBOR 3m + 1% marży i 1,2 prowizji w BZWBK WIBOR 6m +1,5% marży i 2 % prowizji czyli dla przeciętnego szaraka to jest gorzej nie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 25.05.2004 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Ale żeby mieć konto prestiż trzeba mieć dochody co najmniej 3 tys PLN - można łączyć dochody wspólne. no i teraz są różne promocje - warto iść do oddziału i zapytać. Nic więcej nie powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 25.05.2004 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Wybór padł na PKO BP ze względu na :*porównywalnie znośne oprocentowanie*brak prowizji za wcześniejszą spłatę, co dla nas było ważne*dość liberalne zasady rozliczania faktur (transze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 26.05.2004 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 zmieniliśmy na GE, ale teraz nie polecam - troche skostnieli. Zastanawiam się nad BPH albo BZWBK (ale tam mam ofertę specjalną ) Sami musicie sprawdzić - kredytów jest wiele, różne potrzeby różni ludzie. Zależy jaie macie dochody, zdolność, możliwości spłaty, plany - czy będziecie spłacac szybciej czy nie W zasadzie to o czym pisałaś powyżej odnośnie PKO BP mógłbym napisać o BPH z moich własnych doświadczeń. Mają bardzo sformalizowane procedury, a decyzje zapadają tylko w centrali. Teraz mam w PKO BP i w porównaniu to jest cudnie. Ale uogólniając tak myślę, że to zależy w dużym stopniu [w przypadku PKO BP większym, a np. BPH, czy GE mniejszym] od Oddziału, kwalifikacji pracowników z którymi mamy kontakt. Pozdrawiam Aishan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruspan2000 28.05.2004 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Witam, ja dosc powaznie przeanalizowale rynek kredytow i uznalem PKO BP wlasny kat za najlepszy dla nas. Oto kilka cech ktore zdecydowaly o tym wyborze. Oprocentowanie zmiennezazwyczaj to suma dwoch skladowych stawki referencyjnej - czynnik zmienny ustalany na podst popytu i podazy na rynkach miedzybakowych (dla PLN u mnie jest WIBOR 3-miesieczny) + marza banku. Malo kto mowi o tym ze negocjujemy marze banku a nie opocentowanie. Wiec jezeli marza banku jest na poziomie 1 punktu procentowego (pp) a aktualna stwka referencyjna wynosi 5,49 pp to znaczy ze nasze oprocentowanie w danym okresie wynosi 6,49% w skali roku. Jezeli stawka referencyjna (czyli np Wibor) sie zmieni bedziemy placic odsetki obliczone wg innego oprocentowania obliczonego wg prostego wzoru - u mnie Wibor 3M + marza banku. Marza banku jest tym wyzsza im wyzsze jest ryzyko niesplacenia kredytu - strat banku. Jezeli bank finansuje 100% inwestycji to oznacza ze bedzie chcial od nas wieksza marze niz w przypadku kiedy bedzie finansowal 30% inwestycji. W obu przypadkach bank zabezpieczy sie na calosci hipoteki. Na Polskim rynku najmniejsza marze ma wlasnie PKO BP Wczesniejsza splata kredytu bez oplatNielimitowana ilosc wczesniejszych, darmowych splat. Zastrzegaja jedynie ze trzeba im zglosic jaka bedzie nadplata poniewaz musza przeliczyc odsetki ktore bedziemy placic w nastepnym miesiacu. Troche upierdliwe ale w miare zrozumiale. Brak kosztow wyceny rzeczoznawcyw innych bankach to koszt rzedu 1000 pln - to duza oszczednosc. Prowizja za udzielenie kredytuTo spary wydatek. 1,2% to jest niezbyt duzo, ale... mozna sie targowac! mnie udalo sie zejsc do 0,5% bo odbywaly sie w niedalekiej przelosci jakies tam targi mieszkaniowe i zawsze jest mozliwosc tzw 'dogadania sie' czy negocjacji - jak kto woli. W miare niedlugi czas i mysle ze wymagane sa niezbedne dokumenty chociaz potrafia byc upierdliwi i to chyba na tyle. pozdrawiamy wszystkich kredytobiorcow - oby stopy pozostaly na niewyzszych poziomach!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 28.05.2004 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 A ja dodam od siebie (bo jestem po rozmowie z nimi): Uzyskałem według ich przeliczników duzo wyższą zdolność kredytową Nie trzeba mieć faktur do rozliczania transz - robia inspekcję na budowie (niestety płatną 50 pln) i decydują czy postępy sa proporcjonalne do wypłaconej kasy. Prowizja - tutaj trochę mi sie nie spodobali bo mają spory zakres 1,2 - 3,5% (zależnie chyba od ryzyka) "u pana powinno byc poniżej 2%" - zobaczymy co z tego wyjdzie. Zapłacić 1,5% a zapłacić 2% to juz różnica spora (nawet biorąc pod uwage brak kosztów wyceny nieruchomości). Za jakiś tydzień rzucę im papiery w komplecie i zobaczymy co powiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niobe 28.05.2004 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 nam w pko bp ciągle wymyślają nowe papiery, trwa to już ze dwa tygodnie. z tego, co piszecie, wnioskuję, że wiele zależy od oddziału i ludzi, na których się trafi. póki co pzredawniają nam się kolejne zaświadczenia. parę razy gonił nas ich analityk, że już dawno powinniśmy oddać jakiś kwit, na którego wydanie nie mamy wpływu, trzeba złożyć wniosek i czekać. poza tym ten uproszczony kosztorys. trzeba tak wyliczać, żeby nie zabrakło. a pierwsze kroki kierowaliśmy do multi, nawet zainwestowalismy 800 zł w wycene. dla nas warunki mieli lepsze w PKO. zobaczymy, co z tego wyniknie. póki co analityk przestał dzwonić. czekamy na papiery. powodzenia! niobe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 28.05.2004 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 JA już złożyłem papiery w PKO bP. Moja recepta na bezproblemowe złozenie papierów, to dokładnie się wypytać, co potrzeba. My tak zrobiliśmy. Byliśmy na dwóch spotkaniach: 1) na pierwszym, gdzie dowiadywaliśmy się o kredyt, 2) na drugim, gdzie złożyliśmy papiery - ciężko tu mówić o upierdliwości. Teraz czekamy na akceptację wniosku no i dalej będziemy negocjować. Jak na razie nie mam negatywnych doświadczeń z tym bankiem i podpisuje się pod tym co napisał piotruspan2000 - też to sprawdziłem bardzo dokładnie i tak właśnie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niobe 09.06.2004 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 hi!uwazajcie na terminy. my dzis dostalismy pismo, ze jesli do WCZORAJ nie dostarczymy kosztorysu, to oni uznaja to za rezygnacje. a zeby kredytowac kuchnie, trzeba do kosztorysu dolaczyc projekt ze studia kuchennego z wycena i na to czekamy juz kilka dni. wszystko na wariata!! odechciewa sie i kredytu i kuchni. a za zakonczenie inwestycji uwazaja wykonczonie jednego pokoju, jednej lazienki i wlasnie KUCHNI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kol 15.06.2004 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 No to wpłynęła 1-wsza transza. Nareszcie się doczekaliśmy. Od złozenia kompletu dokumentów dwa i pół tygodnia na decyzję ( miało być w ciągu tygodnia), i jeszcze tydzień na przelew. To nic że w tym czasie franki poszły na dół. Co im to. Obsługa oczywiście ochydna. nic się dokładnie dowiedzieć od nich nie można. Ale ogólnie jestem zadowolona. dowalili mi 1,5% prowizji od udzielonego kredytu , marża 2,00 % plus lobor 1 miesiąc na 10 każdego miesiąca. Nie jest źle. Zobaczymy jak się będzie spłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 15.06.2004 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 Rydzu, ja płaciłem prowizję w pko bp 0,6% !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 16.06.2004 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Rydzu, ja płaciłem prowizję w pko bp 0,6% !!! Hm... a kiedy? - jakoś niedawno? Bo dzisiaj się wybieram do nich złożyć papiery i trochę ponegocjować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 16.06.2004 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 a w moim banku bez prowizji, he, i marża -50% czyli 1,25 ... w PLN. Łącznie % byłoby 6,2 czy coś ale się nadal zastanawiam pln czy/waluty , bo mają drożeć waluty w najbliższym czasie - co byłoby korzystne, bo transze leciałyby po wyższym kursie, a na początku jest karencja więc spłaty rat i tak byłyby niskie. Jakich argumentów używacie przy negocjowaniu marży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 16.06.2004 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 a w moim banku bez prowizji, he, i marża -50% czyli 1,25 ... w PLN. Łącznie % byłoby 6,2 czy coś ale się nadal zastanawiam pln czy/waluty , bo mają drożeć waluty w najbliższym czasie - co byłoby korzystne, bo transze leciałyby po wyższym kursie, a na początku jest karencja więc spłaty rat i tak byłyby niskie. Jakich argumentów używacie przy negocjowaniu marży? argumenty tylko finansowe im wyzszy wklad tym marza nizsza. Ja mam w POKBP calosc odsetek na poziomie 2,1 %CHF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts