Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kredyt w PKO

pchlistosc

Recommended Posts

• Odpowiedzi 142
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jedną z zalet banku PKO BP jest fakt, iż nie wymaga faktur podczas rozliczania kredytu. Jest to fajna rzecz, bo można budować "taniej" czy też bezfakturowo. A co z Urzędem Skarbowym ? Nie korzytsam z ulgi ani z żadnego wsparcia Państwa. Czy też mogę w tej sytuacji liczyć na zaproszenie US do spowiedzi z wydatków na budowę ?

To fakt, ale w tym kraju nic nie wiadomo. Biorąc produkt bez faktury mamy niższą cenę (zakąłdając że odliczymy VAT mamy jeszcze 7% niższą cenę) kosztem braku gwarancji - to jest kwestia odpowidzialności a przede wszystkim wyboru. Nie daje to jednak odpowiedzi jakie "zainteresowanie" z tego tytułu może być po stronie US.

Też mamy kredyt w PKO BP. Też spodobało nam się, że nie są potrzebne faktury. Okazało się to, w naszym przypadku, bardzo niewygodne (mamy dosyć drogiego wykonawcę). Już były problemy z II transzą, której nie chcieli nam wypłacić, bo za dużo wydaliśmy w stosunku do widocznego postępu prac. Skąd to wzięli - właśnie z naszego "naciągniętego" kosztorysu! Bo z kosztorysu miało być 25%, a w rzeczywistości było 10%. Musiałam pisać odwołanie, tłumaczyć (fundamenty wyszły drożej, bo problemy z poziomem wód itd.), przedstawiłam faktury. Stresujemy się zatem kolejną transzą, bo już widzimy, że znowu im będzie za mało. Myślimy, że może zwiększenie kredytu coś da. Czy ktoś już to załatwiał? Jak to wygląda z formalnego i czasowego (czas nagli!) punktu widzenia?

Reasumując: generalnie jesteśmy na nich wkurzeni (nie "przepijamy" tych pieniędzy!). I pani, która nas obsługuje jest wiecznie zajęta, wiecznie nie ma czasu!!! Za co my im płacimy???

Jedną z zalet banku PKO BP jest fakt, iż nie wymaga faktur podczas rozliczania kredytu. Jest to fajna rzecz, bo można budować "taniej" czy też bezfakturowo. A co z Urzędem Skarbowym ? Nie korzytsam z ulgi ani z żadnego wsparcia Państwa. Czy też mogę w tej sytuacji liczyć na zaproszenie US do spowiedzi z wydatków na budowę ?

obawiam się że nie jest to niewykluczone.

Czyli może być że tak

Jeśli każą się spowiadać skąd masz kasę na budowę - wiem że ludzie wymyślają jakieś bajki że np. pieniądze na budowę są z hmm ... nierządu (bo nieopodatkowany w Polsce) to może i US każe spowiadać się z kasy wydanej na budowę? :o

BK - krew mnie zalewa jak widzę ile kasy potrącają mi z pensji (tak wogóle, to się cieszę, że ją mam 8) ): na ZUS, na służbę zdrowia (nie chodze do lekarza) i podatki. Widzę, jak te pieniądze sa marnotrawione i w....wia mnie, że z uzbieranych przeze mnie pieniędzy (+ kredyt) nie moge ich wydać tak jak chcę (na budwoę, z fakturą lub bez) i że przyjdzie mi gość z US i powie, że nie odprowadziłem podatków. Jak bank mówi, że nie potzebuje faktur a dom rośnie, to znaczy, że jest ok. I nic do tego urzędowi skarbowemu.

Przed dwoma tygodniami dostaliśmy kredytw PKO w CHF. Po załatwieniu wpisu do hipoteki jest możliwośc założenia konta walutowego z którego będą ściągane raty bez przeliczania na złotówki. Zastanawiam się czy to się nam będzie opłacać, czy można kupić walute taniej i w ten sposób ominać wyższy kurs sprzedazy Franka, czy ktoś z was tak zrobił?

znakiem tego PKO się reformuje,

niezłe,

tylko będziecie musieli trochę pochodzić za tanimi frankami, kursy - widełki stosowane przez PKOBP (kupno/sprzedaż) mają sporą rozpiętość i na pewno będzie się wam to opłacało - zróbcie jednak symulację, z cenami np. z kantorów.

• 1 month później...

Jak funkcjonują w PKOBP tzw. promesy kredytowe? Czy np. w lutym mozna otrzymać 'obietnice' PKOBP, że za kilka miesięcy otrzyma się kredyt (podpisze umowę), jeżeli oczywiście sytuacja finansowa sie nie zmieni. Z różnych względów byłoby mi to potrzebne.

Czy zaświadczeniem o dochodach jest PIT, czy bierze się takowe z miejsca pracy, z ilu ostatnich miesięcy?

Co w przypadku kiedy kobieta jest na macierzynskim, czy wtedy ZUS powinien wydac takie zaświadczenie?

Jak kobieta jest na macierzyńskim to takie zaświadczenie jest wyłącznie do celów informacyjnych, takie "dochody" (w sumie to de facto zasiłek) nie są w ogóle brane pod uwagę do zdolności

Biorą i PIT za zeszły rok i dochody z zakładu pracy

chyba że prowadzisz działalność wtedy tylko PIT

podpisalismy umowe w piatek, 'wlasny kat' na budowane mieszkanie. i jestesmy jak najbardziej zadowoleni. nie krecili nosem, ze Moja Pani ma umowe na czas okreslony, do przyszlego roku, obiecali zalatwic w ciagu 10 dni decyzje i zalatwili, chcieli nam co prawda wtrynic konto osobiste na splate kredytu, ale sie nie dalismy ;)

wiadomo, mieszkanie, szczegolnie ze ze spoldzielnia ten oddzial ma umowe, co oznacza minimum formalnosci, budowie nie rowne...

na razie mamy wlasne srodki, ich transze zaczynaja sie w pazdzierniku, mam nadzieje, ze nie zmienie zdania...

• 4 months później...
W PKO BP podpisuje się ktoś z uprawnieniami budowlanymi. U mnie podpisał sie kierownik budowy. Za friko, bo kosztorys zrobiłam sama na podstawie przykładowego kosztorysu z forum (ktoś podawał). Kierownik tylko sprawdził, czy dobrze "naciągnęłam" sumy do swoich potrzeb.

Witaj, gdzie znalazłaś ten kosztorys? czy masz może adres?

Dziękuję z góry za informacje.

Magda