Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kredyt w PKO

pchlistosc

Recommended Posts

Czynnik ludzki jest najważniejszy. Ten sam bank a podejście różne. Warto popytać w oddziałach. Ja mam wspólne konto z mężem w PKO BP 6 lat. Niestety mąż nie jest zatrudniony na stałe więc nie biorą go w ogóle pod uwagę przy mojej zdolności kredytowej. Doprowadzają mnie tym do furii. W innym oddziale PKO BP mimo, że pierwszy raz poszłam zapytać i gdzie pochwaliłam do dyrektora obsługę na paluszkach chodzą żebym u nich wzięła kredyt, co za paranoja. To zamiast w banku macierzystym przeanalizować moje konto jak się gospodarzę jakimi środkami obracam rocznie. Poprosiłam o ofertę żeby móc porównać co inni mi zaproponują pani się obraziła więc jak do niej pójść ponownie.

Dlatego raczej zdecyduję się na kredyt w oddziale bo im ufam a temu nadętemu babsztylowi w macierzystym banku nie. Stąd też takie różne nasze opinie na temat oferty w PKO BP .

• Odpowiedzi 142
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Pytałem już w PKO SA i tam wymagają umowy na stałe. Dla mnie ten warunek jest idiotyczny. W dzisiejszych czasach nawet mając umowę na stałę, za miesiąc mogę już nie pracować, więc po co to? Nie chcą mieć klientów? W ciągu ostatnich 7 lat cztery razy zmieniałem pracy i nie jest powiedziane, że to jest moja ostatnia. Myślę, że dotyczy to wielu ludzi, szczególnie młodych którzy zaczynają pracę i myślą o własnym domu.

Może ktoś mi wytłumaczy cel tego warunku i co on daje bankowi.

Dla mnie to totalna bzdura!!!!!!!!

Ciekawe czy w innych krajach coś takiego funkcjonuje?

My jesyeśmy po wszytskich formalnościach w PKO

A właściwie już wydaliśmy I transzę.

I było tak.

Założyli mi Złote KOnto, żeby dać nizszą prowizję.

Policzyli mi wszytskie umowy o dzieło i zlecenia.

Wszytsko trwało ok. tygodnia.

Babeczki bardzo miłe.

Kredyt mamy w CHF, to jeszcze nam sprawdzały kursy z kolejnych dni, żebyśmy dostali jak najwiecej.

Na razie jesetśmy baaaardzo zadowoleni.

Zobaczymy co bedzie jak przyjdziemy rozliczyc to co wydaliśmy i jak przyjdzie do spłacania :wink:

Porady dal chcacych wziąć kredyt w PKO BP:

- po pierwsze jeżeli się uda podciągnąć przez ostatnie 3 miesiące zarobki np. premiami, godzinami nadliczbowymi, poprosić szefa, etc. Jest to jeden z niewielu banków, który wszystlo wlicza razem bez wyszczególniania na częsci składowe

- po drugie założyć złote konto -djae to możliwość obniżenia oprocentowania o naprawdę dużą kwotę np. marża z 2,5 % na 1,5 %

- po trzecie zmniejszyć limity na kartach kredytowych, gdyż obciąża to dosyć mocno

- po czwarte trochę zmniejszyć faktyczne wydatki np. na mieszkanie, telefon, energię, itp.

- po piąte tak kombinować żeby przeskakiwać minimalnie pomiędzy widełkami udziału własnego np. nie 19 % a 21 %,

- po szóste nie podawać dodatkowych obciążeń - ubezpieczenia itp.

- po siódme czatować na promocje, każdy oddział co najmniej raz do roku wydaje wnioski z obniżoną prowizją za kredyt

- po ósme lepiej zawyżać kosztorys

- po dziewiąte wszystko robić wcześniej, to nie będzie trzeba ponosić kosztów ubezpieczenia kredytu i weksli

- po dziesiąte - na ich stronie jest symulator zdolności kredytowej - ma wyjść zapas ok 25 %. (trzeba zaostawić dosyć dużo na karty i limit kredytowy w ror)

Jest to bank, który najwyżej ocenia zdolność kredytową (zaraz po PTF BANK), czyli jak ktoś mało zarabia to tylko do tych dwóch. Trochę się ślimaczy, ale to moloch i mozna mu wybaczyć. Niepisana zasada tego banku (ze względu na jego wielkość), jak klient regularnie spłaca kredyt to go nie ruszać (zaświadczenia o dochodach itp.)

• 1 month później...
Chcę złożyć kosztorys do PKO BP w oparciu o kosztorys znaleziony tutaj na forum (poszczególne roboty w ujeciu procentowym i na tej podstawie z kwoty głównej wyliczamy cenę danej pozycji) czy on ,,przechodzi" w banku. Proszę o pomoc.

My wzięliśmy kredyt w PKO BP.

Z conajmniej kilku powodów uznaliśmy go za najkorzystniejszy wśród innych ofert.

Jak ktoś zainteresowany to mogę napisać jakie powody.

Większość wstępnych formalności załatwiła za nas Pani z Expandera - polecam skorzystanie z ich usług (jeden kolega nawet się przekonał, że za pośrednictwem "Expandera" dostał lepsze oprocentowanie niż gdy sam poszedł do tego samego banku).

Mamy już rozliczoną I transzę kredytu.

Pani rzeczoznawca przedstawiła już swoją opinię do wypłaty II transzy (kosztuje to 80zł)

Jak dotąd wszystko jest OK - bez zbędnych ceregieli. Nie mam powodów do narzekania.

My wzięliśmy kredyt w PKO BP.

Z conajmniej kilku powodów uznaliśmy go za najkorzystniejszy wśród innych ofert.

Jak ktoś zainteresowany to mogę napisać jakie powody.

Chętnie przeczytam, głównie żeby się umocnić w przekonaniu, że słusznie wybrałem :), bo właśnie złożyliśmy wniosek do PKO BP (ostatecznej decyzji jeszcze nie ma, ale wstępnie już obiecali że dadzą). Jednym z powodów było posiadanie tam konta od ładnych paru lat, co wydatnie zmniejszyło prowizję i nieco uprościło formalności (sami wszystko załatwialiśmy). U nas co prawda trochę inaczej, bo kupujemy, nie budujemy, ale że na naszej działce (kupiona od tegoż dewelopera) to bank traktuje jako kredyt na budowę.

• 10 months później...

My już mamy podpisaną umowę. Były rzeczy które mi się podobały bardzo typu Pani daje wzor kosztorysu i daje naprawdę dobre wskazowki co gdzie i jak wpisać żeby było dobrzę :wink: ale i złe typu;

była mowa o wekslu do czasu wpisu do hipoteki a tu masz w oryginale umowy czytam weksel do końca trwania kredytu. skończyło się na wizycie pani u szefa i obyło sie bez weksla , ale się zdrowo wkurzyłam i powiedziałam że poświęcę ten miesiąc i poszukam kredytu w mileniumm bo jest niższe oprocentowanie ( ale nie ma u nas oddziału :evil: )

i powiedziałam że zrobili to specjelnie i to jest zafałszowywanie informaxcji i takie tam...

A prowizję mi zjechała pani (jeszcze przed dyskusją o wekslu do liboru i 1,2 marży przy stanie surowym otwartym :D Także ogólnie idą na rękę , ale czytać umowy i szukać haczyków trzeba, niestety :evil:

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Dodalbym tutaj jeszcze "WYMUSZANIE" przez PKO BP koniecznosci zalozenia konta osobistego przy zaciagnieciu kredytu, co jest niezbyt zgodne z praktykami monopolistycznymi.

Jednak UOKiK pomimo wydania swojego postanowienia w sprawie zakazu wymuszania na kliencie banku zakladania konta osobistego nic z tym nie zrobil....

Bank PKO nadaj uzaleznia otzrymanie kredytu przez klineta od zalozenia przez niego konta ROR....za ktore dodatkowa oplata wynosi 4 pln/m-c a jesli ktos chce INTELIGO to dodatkowo placi + 2,5 PLN...wychodzi nam 6,5 PLN/m-c. Przemnozmy to po okresie kredytowania i wychodzi niezla - "dodakowa" dla Banku - sumka....a Klient ma "po lbie".