Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sciana fundamnotwa wystaje w 1/3 na odcinku 1,3m

r0707

Recommended Posts

witam Szanowne Grono,

dzis odkrylem,ze na wykuszu 2 bocznescianki fundamntowe 30cm szerokosci i 40cm wysokosci (wylewane) leza na fundamncie (wylewany w ziemi) o szeroksci 60cm z duzym mimosrodem (ok 1/3 scianki wisi poza fundamentem) nie widzialem tego bo ekipa sie nie przyznala do bledu i wyszlo teraz przy okazji izolacji fundamentu. pytanie jak dolac brakujacy, nawet szerszy fundament pod tym nawisem? dodam ze dom juz przykryty i gotowy pod wykanczanie. mysle o odkopaniu do poziomu lawy powierceniu otworow i zakotwieniu pretow ø14, tak aby polaczyc ta dolewke. mysle tez o dodani srodka rozpreznego do betonu, tak , aby beton ladnie sie podlal pod ten nawis:bash:

jakies pomysly? i jaki dodatek rozprezny polecacie?

z gory dzieki za wszelkie sugestie

Edytowane przez r0707

ma wieniec ponad nim i sciane ok 1,5 na ktorej spieraja sie podciagi betonowe poszerzajace dach pokryty dachowka

tak wiec nacisk na te slupki w wykuszu jest dosc znaczny.

dlaczego nie zalecasz srodkow rozprezjacych do betonu? one powoduja,ze beton szczelnie podlewa sie pod fundament, brak skurczu.

stosuje sie je przy np podbiciach fundentow aby szczelnie ably beotn szczelnie wypelnil otwor

wyglada to tak

Capture1.jpg

Edytowane przez r0707

Ława dolana, zrobiłem tak, ze użyłem betonu kl C25 + dodatek rozprężny Sika Quellmittel 1

ława dołem o wymiarach 40x40 i od tego wychodzi ścianka fundamentowa przylegająca do istniejącej ścianki gr 20cm. Wszystko zbrojone oczywiście, nie łączyłem zbrojeniem "nowego" ze "starym", zrobię to na wiosnę, za pomocą kotwy chemicznej i prętów fi=18mm. Przez zimę niech się uleży :bye: