Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja kocioł na paliwo stałe + bufor ciepła + solary

spinkamidi

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie, czy ktoś może mi pomóc w doborze wielkości pieca i bufora ciepła? budujemy domek o pow. użytkowej 114m2 + garaż ok 32m2,4 osoby, prosta zwarta bryła. Chcemy piec na paliwo stałe - węgiel/ drewno, ogrzewanie podłogowe na parterze i poddaszu użytkowym, ewentualnie grzejnik w łazience i może na korytarzu koło schodów. Aby zmniejszyć częstotliwość obsługi pieca chcemy zainstalować bufor ciepła może 1000l?. Do tego chcielibyśmy solary, które miałyby grzać wodę w okresie letnim, ewentualnie w okresie zimowym wspierać co . Zależy mi na dość szybkiej i fachowej poradzie, niedługo kładziemy hydraulikę i chcemy cała instalację zakupić jeszcze w tym roku.

• 2 weeks później...

Witam.

Bardzo dobry pomysł z buforem ciepa.

Jednak aby wszystko pracowało bez zastrzeżeń trzeba mieć fachową wiedzę.

Jedną z ważnych rzeczy jest izolacyjność budynku- styropian 20-25cm, poddasze 25-30cm, okna dobrej firmy najlepiej z trzema szybami!!!

1.Bufor warstwowy o jak największej pojemności 1000 lub 1500 litrów z dwoma wężownicami z rury miedzianej po25 mb każda. Górna wężownica do CWU, przepływowa zakończona zaworem trójdrożnym temperaturowym 45-60*C, Dolna połączona z panelami słonecznymi.

2.Kocioł - moc kotła w tym wypadku jest mało istotna, im większy, krócej ładujemy bufor, im mniejszy dłużej ładujemy bufor. Myślę, że 15-20kW będzie idealny- grzanie domu i ładowanie bufora około 4-5 godzin. Palenie zimą co drugi dzień, latem podczas pochmurnej pogody, raz w tygodniu do podgrzania CWU. Ważne zamontować zawór DBV na zasilaniu (wyjściu) z kotła.

3. Podłogówka w całym domu bez grzejników bardzo dobry pomysł. Trzeba jednak pamiętać aby zastosować zawór trójdrożny z siłownikiem i sterowaniem np. sterownik firmy FRISKO z czujnikiem pogodowym. Do tego rozdzielacze na każdym piętrze z zamontowanymi przepływomierzami i siłownikami do poszczególnych pętli. Pętle nie mogą przekraczać 90mb a najlepiej do 60mb, węże układane co 15 cm w ślimaka.

4. Instalacja powinna być wykonana w układzie zamkniętym 1,5-2,5 bara z dużym zbiornikiem kompensacyjnym 140- 200 litrów.

U mnie działa wszystko pięknie, nawet żona lubi palić w kotle, mam też kominek z płaszczem wodnym. Dom 200m2 opał za 2000PLN na cały sezon grzewczy, nawet paneli nie montowałem bo się nie opłaca

Aqua EXPRESSO.jpg

Trafiłem na kolorowy schemat takiego rozwiązanie o jakim mowa z tą różnicą, że w nowszej technologii. Tak jak pisałem już w innym wątku, zbiornik buforowy warstwowy pojemności ~1000l, ciepła woda przygotowana w stacji "świeżej wody" i do 30m^2 powierzchni czynnej kolektora próżniowo rurowego CPC w technologi AquaSystem.

• 2 months później...
Witam.

Bardzo dobry pomysł z buforem ciepa.

Jednak aby wszystko pracowało bez zastrzeżeń trzeba mieć fachową wiedzę.

Jedną z ważnych rzeczy jest izolacyjność budynku- styropian 20-25cm, poddasze 25-30cm, okna dobrej firmy najlepiej z trzema szybami!!!

1.Bufor warstwowy o jak największej pojemności 1000 lub 1500 litrów z dwoma wężownicami z rury miedzianej po25 mb każda. Górna wężownica do CWU, przepływowa zakończona zaworem trójdrożnym temperaturowym 45-60*C, Dolna połączona z panelami słonecznymi.

2.Kocioł - moc kotła w tym wypadku jest mało istotna, im większy, krócej ładujemy bufor, im mniejszy dłużej ładujemy bufor. Myślę, że 15-20kW będzie idealny- grzanie domu i ładowanie bufora około 4-5 godzin. Palenie zimą co drugi dzień, latem podczas pochmurnej pogody, raz w tygodniu do podgrzania CWU. Ważne zamontować zawór DBV na zasilaniu (wyjściu) z kotła.

3. Podłogówka w całym domu bez grzejników bardzo dobry pomysł. Trzeba jednak pamiętać aby zastosować zawór trójdrożny z siłownikiem i sterowaniem np. sterownik firmy FRISKO z czujnikiem pogodowym. Do tego rozdzielacze na każdym piętrze z zamontowanymi przepływomierzami i siłownikami do poszczególnych pętli. Pętle nie mogą przekraczać 90mb a najlepiej do 60mb, węże układane co 15 cm w ślimaka.

4. Instalacja powinna być wykonana w układzie zamkniętym 1,5-2,5 bara z dużym zbiornikiem kompensacyjnym 140- 200 litrów.

U mnie działa wszystko pięknie, nawet żona lubi palić w kotle, mam też kominek z płaszczem wodnym. Dom 200m2 opał za 2000PLN na cały sezon grzewczy, nawet paneli nie montowałem bo się nie opłaca[/QUO

Możesz podać jaki kocioł posiadasz ? Ja myślę o zgazowującym drewno , pow. budynku 160 m, viessmann proponuje bufor 750 l ,wydaje się trochę mało. proszę o pomoc

najprościej jest jak całe ogrzewanie zasilane jest wodą o jednakowej temperaturze.

jak dasz grubsza posadzkę to zwiększysz jej bezwładność, w połączeniu z ciężkimi ścianami i dobra izolacją sam dom jest dobrym buforem ciepła

im mocniej obciążony kocioł tym wyzsza sprawność, więc nie kupuj większego niż potrzeba, bo średnio w sezonie potrzeba polowy mocy. podłączenie bufora zostawilbym jako opcję

mysle że panele sa pozbawione sensu, chyba że masz jakaś dotację, juz lepiej ogniwa fotowoltaicze podlaczone bezposrednio pod grzałke, oprocz kosztów inwestycji, panele potrzebują pompy, która bierze prąd i się zużywa, glikol co ileś lat trzeba wymieniać jak wyjedziesz to masz problem z przegrzewaniem, musisz mieć miejsce na duzy zbiornik

BrodowskiG panele pozbawione sensu? Rozumiem byś wyskoczył "jak Ewa ze skrzyni" z turbiną wiatrową, elektrownią wodną ale ogniwami fotowoltaicznymi i to jeszcze podłączonymi pod grzałkę...

Ale rozwińmy temat "panele pozbawione sensu" ale nie bądźmy gołosłowni:

Z załączników jasno wynika, że dziś piec na paliwo nawet się nie załączył, temperatura cwu. to 50 stopni, reszta bufora sukcesywnie wyciągnięta przez ogrzewanie podłogowe a słońce dalej świeci. Oraz statystyki tylko z lutego ponad 75kWh wypracowane, kolego jak nic iść w kierunku ogniw fotowoltaicznych jak będzie słońce coś zagrzeją a jak nie będzie słońca kupisz agregat prądotwórczy albo będziesz cwu. pożyczał na procent od BrodowskiG.

luty.JPG

temp.JPG