borusek 19.11.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Może doradzić doświadczeni w czym rzecz i gdzie błąd może jakiś, a może tak ma być . Otóż w szybie wentylacyjnym który mam w kotłowni, kratka jego umieszczona ze 20 nad zawieszony piecem gazowym ściennym nie mam ciągu , Jest za to porządny i konkretny wrzut zimnego powietrza ? W kotłowni temperatura powietrza to cyrka 15-18 st C. Dziękuje z góry za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 19.11.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 (edytowane) Może doradzić doświadczeni w czym rzecz i gdzie błąd może jakiś, a może tak ma być . Otóż w szybie wentylacyjnym który mam w kotłowni, kratka jego umieszczona ze 20 nad zawieszony piecem gazowym ściennym nie mam ciągu , Jest za to porządny i konkretny wrzut zimnego powietrza ? W kotłowni temperatura powietrza to cyrka 15-18 st C. Dziękuje z góry za pomoc. witam czy kocioł, który masz to kondensat, turbo - z zamknietą komorą spalania? jak "nie", czy masz wentylację nawiewną? pozdrawiam Edytowane 19 Listopada 2013 przez mar1973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borusek 19.11.2013 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Kocił kondensacyjny z zamknięta komora spalania. Nawiewowy kanał ? Przecież powinien wyciągać do góry ? Jest drożny perfekcyjnie, sprawdzone. Może problem w tym tkwi że kotłownia i garaż nie mają drzwi oddzielających i jest to spora kubatura łącznie i zasysa powietrze z zewnatrz zamiaist ciągnać do góry. Nie no zakreciłem się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 19.11.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 witam oczywiście pytanie miało brzmieć inaczej czy kocioł, który masz to kondensat, turbo - z zamknietą komorą spalania? jak NIE czy masz wentylację nawiewną? pozdrawiam Kocił kondensacyjny z zamknięta komora spalania. Nawiewowy kanał ? Przecież powinien wyciągać do góry ? Jest drożny perfekcyjnie, sprawdzone. Może problem w tym tkwi że kotłownia i garaż nie mają drzwi oddzielających i jest to spora kubatura łącznie i zasysa powietrze z zewnatrz zamiaist ciągnać do góry. Nie no zakreciłem się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 19.11.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Kocił kondensacyjny z zamknięta komora spalania. Nawiewowy kanał ? Przecież powinien wyciągać do góry ? Jest drożny perfekcyjnie, sprawdzone. Może problem w tym tkwi że kotłownia i garaż nie mają drzwi oddzielających i jest to spora kubatura łącznie i zasysa powietrze z zewnatrz zamiaist ciągnać do góry. Nie no zakreciłem się witam nie potrafię odpowiedzieć dlaczego tak u Ciebie się dzieje czy tak samo było wcześniej, cały czas jest tak samo, czy teraz to się zmieniło? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.11.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Może doradzić doświadczeni w czym rzecz i gdzie błąd może jakiś, a może tak ma być . Otóż w szybie wentylacyjnym który mam w kotłowni, kratka jego umieszczona ze 20 nad zawieszony piecem gazowym ściennym nie mam ciągu , Jest za to porządny i konkretny wrzut zimnego powietrza ? W kotłowni temperatura powietrza to cyrka 15-18 st C. Dziękuje z góry za pomoc. borusek ogarnij się chłopie, napisz coś więcej o budynku, czy to pierwszy rok działa, czy wcześniej tez tak było, jeśli nie to co robiłes ostatnio z budynkiem, przecież dom to nnie tylko kotłownia i garaż - jakie drzwi oddzielające od części mieszkalnej itd i tp, najlepiej wklej jakiś rzut budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borusek 20.11.2013 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Drugi sezon mieszkania i grzania, w poprzednim sezonie też tak było. Nic a nic w budynku nie zmieniałem. Dmuchało w ten kanał w tamą zimę jak i teraz dmucha . Kanał perfekcyjnie drożny, sprawdzony przez kominiarza wiec nic w nim nie ma. W tym samym kominie ma 2 kanały z których jeden to wydech i zasysanie tą samą rurą powietrza atmosferycznego do taniego pieca kondensacyjnego De Dietrich MCR 24 ll jedno funkcyjny i mam zbiornik na ciepłą wodę. Nie zmieniałem nic z drzwiami, uszczelnieniami ect. Jedyny dylemat to brak drzwi miedzy kotłownią a garażem. powierzchnia garażu 19m2 a kotłowni 5 m2 malutkie wszystko. Miedzy garażem, a częścią domową w drzwiach nie mam progu jest tam szczelina cyrka 7-8mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 20.11.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 stawiam dolary przeciwko orzechom, że jak machniesz się niziutko do tej szczeliny pod drzwiami to wyczujesz cug że hoho. z garażem tego raczej nie łączę, bo jeśli brama garażowa nieszczelna to łatwiej powietrze ma wejść bramą niż takim kominem. inna sprawa że jak tę szczelinę 7-8 mm zlikwidujesz to po pierwsze: 1. brak nawiewu do części mieszkalnej - niedobrze2. ten pseudo nawiew w kotłowni przestaje działać i nic nie robi (bo nawiewu nie ma) - niedobrze3. jeśli nawiew jest bramą garażową to jeszcze od bidy można by znieść, choć też dobrze nie jest - właściwie to niedobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borusek 22.11.2013 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Kurna olek normalnie czary jakieś. Zatkałem szczelinę pod drzwiami oddzielajacą część mieszkalną od garażu w którym jest kotłownia i kratka wentylacyjna zaczęła ciągnąć do góry, na zewnątrz. normalnie czary. Gentoonx dzięki za podpowiedź.. Tylko czemu i po co tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 22.11.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 cuda Panie, cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 23.11.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Praw fizyki Pan nie zmienisz! Prawdopodobnie w częsci mieszkalnej masz dobrze działające kanały wentylacyjne np. w łazience czy kuchni. Może są tam dłuższe kominy i w związku z tym lepszy ciąg. A powietrze nie lubi sobie stwarzać problemów- jak się ładnie wysysa z częsci mieszkalnej, to sobie napłynie przez kratkę w kotłowni. Bo pewnie okna w domu są bez nawiewników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 23.11.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Wysoce wskazany obrzęd gromniczny opisany przez Adama;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borusek 28.11.2013 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 ... Bo pewnie okna w domu są bez nawiewników? dokładnie i to wyregulowane przyzwoicie wiec szczelne na razie Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 29.11.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 masz w domu WM? bo jak nie to będą problemy w części mieszkalnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts