andpuz 19.11.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Witam,mam w projekcie okna o wysokości 1,2 metra. Z tego co widzę praktycznie wszędzie są stosowane o wysokości 1,5 m. Jeśli chodzi o ilość przeszkleń to jest ona wystarczająca (przynajmniej w teorii), natomiast jestem trochę do nich sceptyczny. Pytanie do osób, które takie okna mają - czy są jakieś minusy/plusy takich okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.11.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Rozumiem że chcesz poprawic projektanta i przed rozpoczęciem prac rozważasz okna o wys. ok 150cm? Może to mieć wiele konsekwencji w trakcie budowy - np. przeniesienie nadproży (a potem np poplątanie wieńców, schodów itp). O innych teoretycznych konsekwencjach technicznych mówił nie będę. A jeśli już masz taki otwór, to pewnie myślisz że łatwo go powiększyć wybijając do dołu jeden pustaczek? Owszem, nie ma problemu. Ale pamiętaj, że może się okazać że parapet zamiast na ok 90cm wyląduje Ci na 60cm (trochę wyżej niż kolana), pomieszczenie straci "fason" i będzie wyglądało jak nadbudówka i takie tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andpuz 19.11.2013 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Szczegóły techniczne mnie w tej chwili nie interesują - projekt można jeszcze zmienić. Ponawiam pytanie:Pytanie do osób, które takie okna mają - czy są jakieś minusy/plusy takich okien? Np. czy naświetlenie pomieszczeń jest odpowiednie? Chodzi o ogólne wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.11.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 To znowu się odezwę chociaż nieproszony. Bo nie sądzę byś się doczekał zadowalających odpowiedzi od "użytkowników". W pomieszczeniach z oknami o wys. 120cm jest na ogół przytulniej, dominują w niskich parterach lub niedużym poddaszu, gdzie wysokość pomieszczeń nie przekracza 250cm. Pasują do małych, skromnych domków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 21.11.2013 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Nie miałabym TERAZ PO WYBUDOWANIU DOMU nic przeciwko temu, bo po wyrównaniu działki będzie można na parter zaglądać albo wejść bez przeszkód. To znowu się odezwę chociaż nieproszony. Bo nie sądzę byś się doczekał zadowalających odpowiedzi od "użytkowników". W pomieszczeniach z oknami o wys. 120cm jest na ogół przytulniej, dominują w niskich parterach lub niedużym poddaszu, gdzie wysokość pomieszczeń nie przekracza 250cm. Pasują do małych, skromnych domków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 21.11.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 taka mała działka że zaglądają ? rolety zamknąć albo żywopłot zasadzić będą chcieli wejść to i tak wejdą ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 21.11.2013 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Ja, w moim obecnym domu, mam okna wysokie na 120 cm. Wewnątrz mieszkania nie ma to żadnego wpływu na 'odbiór' takich okien. Na zewnątrz widać, że są niższe, ale czy to minus?? Czy jest odpowiednio jasno, to zależy od szerokości okien. W domu, którego rozpoczynam budowę, też będę mieć niższe okna - 90 cm, ale za to szerokie (w sypialni 360 cm, w łazience 240 cm).Wydaje mi się, że to ciekawie i nowocześnie wygląda. Trzeba jednak mieć do tego przekonanie, bo to tak jak z telewizorem . Kiedyś standardem był ekran 4:3. Ludzie konserwatywni mieli wiele obiekcji przy oglądaniu 16:9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts