damian_co 19.11.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 (edytowane) Witam, Nurtuje mnie pytanie jak to jest z tym optymalnym ustawieniem pieca, żeby i było ciepło i mało spalał. Na swoim przykładzie powiem, że spalanie wychodzi u mnie w tej chwili około 37kg / dobę. Dom o powierzchni 220 m2, dwupoziomowy. Łącznie 120 żeberek (aluminiaki) plus około 35 m2 podłogówki. Piec 25kw od Cichewicza. Sterownik w piecu ecomax, zawór 4D prawie całkowicie otwarty. W tej chwili nie korzystam z bezprzewodowego czujnika pokojowego (czy słusznie to się okaże). Na parterze gdzie podłogówka to 30 m2 jest na tyle od niej ciepło że grzejniki ustawione mam na 2,5 mniej więcej i tylko jak sobie siadam obejrzeć jakiś film to rozkręcam je na 4 lub 3. Na piętrze gdzie na razie tylko śpię mam grzejniki na 2 (tylko w łazience mam 3 lub ). Na piętrze temp około 19-19,5 st na parterze cieplej... w kuchni 23 st w pokojach "na oko" około 20,5. Pytanie brzmi czy można byłoby obniżyć spalanie przy zachowaniu podobnych temperatur? Czy uruchomienie bezprzewodowego regulatora i ustawienie np temp na noc na 19 st (na parterze) i 21 w dzień pozwoli na jakieś oszczędności czy może to okazać się złudne z uwagi na wychłodzenie instalacji (szczególnie podłogówki)? Dom mam zbudowany z różnych materiałów (budowany w latach 60-tych z czego popadło) lekko ocieplony (coś koło 8-10 cm). Mury dosyć grube. Ustawienie na piecu to 60 st na grzejniki i 40 na wodę, nie korzystam z funkcji Fuzzy Logic tylko nastawiam ręcznie (czas podawania 11 s, przerwa 60 s, w trybie nadzór, przerwa 5 minut, podawanie 7 s. Moc nadmuchu 50% przesłona całkowicie otwarta. Temp wody na powrocie waha się od 32 do 42 st. Kotłownia poza budynkiem mieszkalnym. Odległość około 11 m. Edytowane 19 Listopada 2013 przez damian_co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.11.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Za dużo spalasz.Strop nad piętrem masz ocieplony?Może masz duże straty na przesyle pomiędzy domem a kotłownią?Marnej jakości węgiel?Co do pieców z podajnikiem, się nie wypowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian_co 20.11.2013 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 (edytowane) Strop ocieplony (dach skośny, blachodachówka, papa, deska wełna 15 cm + wełna 5 cm w poprzek, regips) myślę, że to nie jest przyczyna dużego spalania. Prędzej jakość murów i ocieplenia. Aczkolwiek na pewno wpływa mają też ustawienia pieca. Co do strat na przesyle to na pewno są ale co do ich wielkości to się nie wypowiem. Jak miałem dom przed rozbudową (I poziom bez podłogówki i grzejniki konwektory) to spalałem od 18 do 35 kg w zależności od temperatury na zewnątrz. Trochę skorygowałem ustawienia zaworu 4D i zobaczymy jak to wpłynie na spalanie. Ale na pewno piec sam z siebie musi jakąś ilość węgla spalić i nie wierzę, że mógłbym spalać 20 kg na dobę przy takim metrażu Edytowane 20 Listopada 2013 przez damian_co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miron11 23.11.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Strop ocieplony (dach skośny, blachodachówka, papa, deska wełna 15 cm + wełna 5 cm w poprzek, regips) myślę, że to nie jest przyczyna dużego spalania. Prędzej jakość murów i ocieplenia. Aczkolwiek na pewno wpływa mają też ustawienia pieca. Co do strat na przesyle to na pewno są ale co do ich wielkości to się nie wypowiem. Jak miałem dom przed rozbudową (I poziom bez podłogówki i grzejniki konwektory) to spalałem od 18 do 35 kg w zależności od temperatury na zewnątrz. Trochę skorygowałem ustawienia zaworu 4D i zobaczymy jak to wpłynie na spalanie. Ale na pewno piec sam z siebie musi jakąś ilość węgla spalić i nie wierzę, że mógłbym spalać 20 kg na dobę przy takim metrażu Ja mam metraż 200 m kw. i w chwili obecnej spalam 15 kg na dobe. W domu 22 stopnie. Węgiel wysokokaloryczny z wesołej. Podaję 8 s przerwa 85 a na podtrzymaniu co 15 min podaje 10 sek. Jeśli można wiedzieć to napisz jaki masz opał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yunior 20.01.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Jaki masz kocioł i jak masz ocieplony dom ? bo wynik spalania jest bardzo dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts