Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem straty ciepła w podłogówce - cieżko wygrzać dom przy zaislaniu 35 st

lukaszo11

Recommended Posts

witam,

może od początku :

dom 120 m2 parter , protherm 25+ , ocieplenie 10 cm szary lambda 0,32

W tym salon duży na parterze ( nieużytkowy ) 49m2 - strop nad parterem NIEOCIEPLONY ( salon na końcu domu od północy , jedyne wejscie korytarzem o szerokości 1,3m ( który stanowi centrum domu ) - wejście do salonu obecnie zakryte szmatą aby ew się nie kurzyło na resztę domu )

Nad resztą pomieszczeń zamieszkanych strop ocieplony 15 cm wełna

poddasze niezamieszkałe - otwarte, dach nieocieplny.

Piec gazowy Ariston Genus Premium FF - noc ustawiona 60% , krzywa grzewcza 0,9 temp min 35 max 45

pogodynka + sterowniki na karzdym pom.

Podłogówka 95% domu ( tylko grzejnik mały w sypialni oraz drabinka w łazience )

temp usatwiona na sterownikach : 20 noc 20,7 dzień , SALON : 15 st noc oraz 15,5 dzień

Obecnie przy temp w nocy około zera oraz jakiś 5 st w dzień spalanie mam ok 6 m3 doba.

Przy obecnych ustawieniach - ciężko jest zagrzać dom ( wcześniej miałem ustawioną krzywą wysokotemperaturową 1,5 od 65 st do 35 - w domu było znacznie cieplej / spalanie podobne ale nie chodzi w podłogówce oto aby grzać średnią temp 50st na piecu )

Jaki jest mój najwiekszy problem ? Nieocieplony salon który robi jako radiator na mój dom ?

Co da ocieplenie chociażby 15 cm wełny oraz ew wyrównanie temp w całym domu ( salon + reszta domu zamieszkałą ) - powiedzmy do 20 st ?

wentylacja mechaniczna - przy obecnych temp dmucha ok 15 - 16 st - Luna Dodpsel - komfort przy 1 biegu

pozdrawiam !

Gość Arturo72

ocieplenie 10 cm szary lambda 0,32

strop nad parterem NIEOCIEPLONY ( salon na końcu domu od północy , jedyne wejscie korytarzem o szerokości 1,3m ( który stanowi centrum

Nad resztą pomieszczeń zamieszkanych strop ocieplony 15 cm wełna

Powyżej to są Twoje największe bolączki.

Zapewne podłogówka nie była projektowana pod takie ocieplenie i z taką temperaturą zasilania jaką obecnie zapodajesz,z którą to nie możesz ogrzać domu.

Ze ścianami już nic nie zrobisz,wg mnie jest bardzo źle ale teraz to już po ptokach.

W strop zapodaj co najmniej 40cm izolacji,wtedy przy temperaturze zasilania 35st.C ogrzejesz dom.

Bez przesady z tymi scianami. Oczywiscie, że 10cm to niewiele, ale mieszkam teraz w do u ze ściana 1W, która ma pewnie gorszy U od kolegi powyzej i przy temp zasilania 37C kocioł pracuje 6-8h na dobę.

Główna bolączka na teraz to ten salool i symboliczna izolacja stropu nad częścią zamieszkałą.. Jak nad calym domem znajdzie się 35-40 cm izolacji, to 35C spokojnie wystarczy

Piec gazowy Ariston Genus Premium FF - noc ustawiona 60% , krzywa grzewcza 0,9 temp min 35 max 45

pogodynka + sterowniki na karzdym pom.

Podłogówka 95% domu ( tylko grzejnik mały w sypialni oraz drabinka w łazience )

temp usatwiona na sterownikach : 20 noc 20,7 dzień , SALON : 15 st noc oraz 15,5 dzień

zwiększ krzywą i nie różnicuj temperatury dzień / noc tylko ustaw stały zakres i powinno działać poprawnie ...:)

dałem 1.0 - zakres krzywej od 37 do 45 stopni - zobaczymy jak to wyjdzie jutro.Wyrównałem temp stałą noc / dzien 20,4 oraz salon 15,5

W sumie to nie tak ,że sie nie da dogrzac domku - bo da - jest ciepło ale po spaleniu na dobę ok 6 - 8 kubików.

Nagrzewało sie szybciej i spalało podobnie jak krzywa była 1,5 - wysokie temp ( 52 do 35 st ) ale dałem na test temp. podłogowe....

W obecnej dobie - spalanie 5 kubików - w domu ciepło ( jak dla nas ) 20,5 , salon 15,5 - piec chodził w nocy od ok 1 do 6 rano , potem od ok 10:00 do 13:00

Jest 20:30 i dalej ciepło - pewnie piec się włączy po 00:00 ( ale na zew. jest ciepło )

Ile piec powinien chodzić na dobę +- ? Czy to normale ze pracuje np dwa razy po 4h ? jestem laikiem - dopiero to moja pierwsza jesien /zima w domu.

W piątek jadę po wełnę - w tym ms. ocieplę strop nad parterem 15 cm wełny.

W grudniu cały strop pokryję dodatkowo 15 cm weły ( w sumie bedzie 30 cm )

Mogę położyć wełnę na wełnę ? ( 15 cm na 15 cm ? )

Dzięki !!!!!!!

Powiem Ci jak ja miałem jak zacząłem grzanieocieplenia mam podłoga 16 cm ściany 15 grafi i strop miałem nie ocieplony i w zimę zacząłem wygrzewanie bo prace wykończeniowe dobijałem do 16 C jak rozłożyłem styropian w 2 warstwach po 10 cm to z dnia na dzień pod skoczyła temp do 19 C a później jak wchodziliśmy mieszkać w styczniu to po kilku dniach było 25 C i spadałem z temp zasilania w dół

udało mi się rozciągnać tylko ok 20 m2 z ok 48 m2 nad salonem w sobotę

Ustawiłem krzywą 0,9 temp min 41 max 45. ( poprzednia ok 35 na 45 )

wczoraj grzało się wieczorem od ok 16:00 - 17 do 21:00

spalanie za ostatnie 24 h 5,5 m3 ( w wtym wieczorne grzanie max 2 - 2,5 m3 )

temp wczoraj wieczór : pomieszczenia ok 20,7 , salon 15,5 , hool gdzie jest czujka 19,9

Noc była u nas dość chłodna i napadało śniegu. W nocy piec się nie włączył.

Dzis rano 7:00 - w pomieszczeniach ok 19,9 - 20 st ( o dziwo bo zawsze było koło 19,2 - 19,4)

Piec rano się nie włączył ( poprzednio nawet jak szedł wieczorem to nad ranem koło 5-6 ponownie się załańczał przy cieplejszych temp na zew. )

Mam nadzieję ,że idzie w dobrą strone.

Macie racje ,że jeszcze nie mogę sobie pozwolić na ogrzewanie niskąt temp.

Ps. wczoraj koło 22:00 po wyłączeniu się ogrzewania wskazania z clima menagera : temp zasilania 35 , temp powrotu 34,5

Jak się grzało wskazania wahały się +- zasialnie 40 st , powrót +- 31 st

pozdrawiam

Z tego co piszesz to masz pogodówkę. Ona sama dobiera temperaturę na piecu w zależności od temperatury na zewnątrz. Czy ona (pogodówka) pracuje prawidłowo?. Ja na piecu vaillanta mam pokrętło temperatury ustawione na maksa w prawą stronę i wtedy ogrzewanie dobiera pogodówka. Jak chcę robić to ręcznie to reguluję ją tym właśnie pokrętłem. Ryzyko takie że mogę wtedy niedoszacować albo dać za wysoką temperaturę. Szczególnie w nocy przy wahaniach temperatury.